NSK u Zagrebu

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:57
Lip
2020
02

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › NSK u Zagrebu

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
02.2019

NSK u Zagrebu

dani otvorenih vrata NSK 2019.
NSK u ZagrebuNsk u zagrebu foto promo
 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u povodu Dana knjižnice organizira Dane otvorenih vrata NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u petak, 22. veljače u 12 sati svečanim programom obilježit će Dan Knjižnice. Dan najveće i najstarije hrvatske knjižnice tradicionalno se obilježava na ovaj datum kada je 1483. godine otisnut Misal po zakonu rimskog dvora, prva hrvatska tiskana knjiga i prvi europski misal koji nije otisnut latinskim jezikom i latiničnim pismom, već uglatom glagoljicom.

Danu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i ove godine prethodit će Dani otvorenih vrata NSK Prvog dana ove manifestacije, 20. veljače u 13 sati u predvorju Knjižnice održat će se predstavljanje monografije Crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice, prilikom kojeg će biti i izloženi originalni crteži ovog čuvenog austrijskog baroknog arhitekta. Fischerovi crteži predstavljaju neprocjenjivu kulturnu i znanstveno-istraživačku građu od visokog nacionalnog i svjetskog značaja. Među prvim listovima uvrštenima iz općeg fonda Knjižnice u fond Grafičke zbirke, koja ove godine slavi stotinu godina svoga postojanja, bili su upravo crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha. Riječ je o 79 crteža od kojih je 62 otisnuto u Fischerovom značajnom djelu Entwurff einer Historischen Architectur koje stručnjaci redovito ističu kao prvi jasno zamišljen i sažet te komparativan pregled povijesti arhitekture.

U četvrtak 21. veljače 2019. u 11, 13 i 15 sati održat će se radionice pod nazivom U svijetu stripa, posvećene jednom od najistaknutijih hrvatskih strip crtača Andriji Mauroviću. Radionice organizira Odjel Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u suradnji s Grafičkom zbirkom NSK. U Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uz predstavljanje Zbirke i njezinog raznovrsnog fonda predstavit će se i strip-crteži velikana hrvatskog stripa Andrije Maurovića. U Zbirci se nalazi više od pet stotina Maurovićevih strip-crteža. Među njima su i table za prvi hrvatski strip Vjerenica mača koji je objavljen u Novostima 1935. godine i izlazio je u nastavcima. Andrija Maurović nakon toga izradio je i brojne druge stripove, primjerice Podzemna carica, Knez Radoslav, Ahuramazda na Nilu, Tomislav, Brodolomci na otoku Mega, Tomislav i Grička vještica.

U radionicama koje će se održati u Odjelu zaštita i pohrana pokazat će se posjetiteljima i procesi zaštite koji se provode na strip-crtežima Andrije Maurovića u svrhu očuvanje te vrijedne umjetničke baštine, a polaznici radionica moći će se okušati i u grafičkoj tehnici visokog tiska upravo na temu stripa.

Za vrijeme Dana otvorenih vrata NSK organiziranju se i već tradicionalno obilasci Knjižnice. Zainteresirani građani moći će pod stručnim vodstvom u 10, 12 i 14 sati obići zbirke građe posebne vrste, referentne zbirke, čitaonice, zatvoreno spremište knjiga, tiskaru i knjigovežnicu.

Za sudjelovanje na radionicama U svijetu stripa kao i za obilazak Knjižnice potrebno je najaviti se na adresu e-pošte

otvorena_vrata@nsk.hr.

Za vrijeme trajanja manifestacije, Knjižnica će omogućiti korisnicima i da vrate knjige bez zakasnine.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Nsk u zagrebu foto promo

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › NSK u Zagrebu