O SPAŠAVANJU ŽIDOVA U HRVATSKOJ

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Lip
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › O SPAŠAVANJU ŽIDOVA U HRVATSKOJ

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
07.2019

O SPAŠAVANJU ŽIDOVA U HRVATSKOJ

NOVI PODACI I ZASTRAŠUJUĆA SVJEDOČANSTVA, ČASNIM SESTRAMA I LIJEČNICIMA KBC SESTRE MILOSRDNICE PODIGNUTA SPOMEN PLOČA
O SPAŠAVANJU ŽIDOVA U HRVATSKOJSpomen ploca
 

Novi podaci i zastrašujuća, do sad nepoznata svjedočanstva o nesebičnom spašavanju Židova u zagrebačkom KBC Setre Milosrdnice tijekom Drugog svjetskog rata otkriveni su javnosti. Ovaj hvalevrijedan čin djelatnika bolnice koja je jedina u svijetu prkosila okrutnom fašističkom režimu i spasila brojne živote progonjenim židovima sada je dobio jednu sasvim novu težinu. Uz do sada poznate podatke o lažiranju teških bolesti ili smrti te skrivanju Židova kako bi ih spasili od logora i mučkih smrti, otkriveno je kako je hrabrim liječnicima na njihovom putu stajao i nacistički časnik poslan u NDH kako bi razriješio ''židovsko pitanje''. 

“Danas smo imali priliku čuti i utvrditi istinitu ulogu blaženog kardinala Stepinca te uloge liječnika, djelatnika i časnih sestara ove bolnice. Želim se zahvaliti svima onima koji su omogućili da danas budemo ovdje i da otkrijemo spomen ploču koja je važna zbog povijesne istine te kako bismo iskazali zahvalu ljudima koju su riskirali vlastite živote kako bi spasili drugoga. Ovo je priča o plemenitim i dobrim ljudima koji su djelovali nažalost u strašnim i teškim vremenima kroz koje je Hrvatska prolazila.”  – izjavio je Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, pokrovitelj ovog događaja.

Uz pomoć dobrih liječnika i časnih sestara KBC Sestre milosrdnice, za vrijeme Holokausta u bolnici je liječeno više od 250 Židova, a spašeno je više od 72 života. Stjepan Deutsch, otac Lee Deutch poznate kao hrvatska Anne Frank, samo je jedan od spašenih čija svjedočanstva govore o hrabrosti, dobroti i humanosti zaposlenika KBC Sestre milosrdnice.

„U Izraelu smo pronašli dvoje Židova koji su upravo zahvaljujući časnim sestrama rođeni u Zagrebu za vrijeme NDH. Jednome od njih je majka bila u vlaku za Aushwitz kada su je uhvatili trudovi. Izbačena je iz vagona, odvedena u KBC Sestre milosrdnice gdje je i rodila. Nakon nekoliko dana bila je policijska racija i časne su plahtom spustile majku i dijete, koji su oboje preživjeli. Ovo je samo jedna od priča iz tog mračnog razdoblja u kojima su časne sestre iz ove ustanove pokazale hrabrost i humanost.“ – otkrio je zagrebački poduzetnik židovskog podrijetla Marko Danon koji se već niz godina bavi proučavanjem židovske povijesti i teških vremena tijekom Drugog svjetskog rata.

Upravo u čast hrabrosti, nesebičnosti i poštivanju načela struke, u KBC Sestre milosrdnice otkrivena je spomen ploča časnim sestrama i liječnicima koji su predvodili spašavanja. To su tadašnja ravnateljica bolnice Bogoljuba Jazvo, Vatroslav Florschutz, Aleksandar Blašković, Vilko Panac, Milan Žepić, Kurt Huhn i brojni drugi liječnici te časne sestre koji su im pomagali. Spomen ploču izradio je akademski kipar Petar Dolić, a postavljena je u atriju bolnice kako bi sve posjetitelje prilikom dolaska podsjetila na ovaj hvalevrijedan čin.

„Klinička bolnica Sestre milosrdnice je ustanova koja poštuje svoju tradiciju. Ovu kuću ustanovile su časne sestre 1846., njihovo geslo od početka je bilo Čast i milosrđe, a to je ostalo sve do danas. Drugi svjetski rat bio je jedan posebno mračan period čovječanstva, ali treba napomenuti i istaknuti da su čak i u to vrijeme bile ispričane prekrasne, humane priče. Primjer je djelovanje tadašnjih časnih sestara i liječnika koji su skrbili za Židove, liječili ih i skrivali od progona. Zamislite kakva je hrabrost jednog liječnika ili sestre bila potrebna za takvo nešto. O tome ne pričamo dovoljno i zato je današnja prigoda jako važna.'' – istaknuo je ravnatelj KBC Sestre milosrdnice Mario Zovak.

Na svečanosti otkrivanja spomen ploče okupljenima su se obratili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, savjetnik Predsjednice RH za sport i zdravlje Tomislav Madžar, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, vrhovna glavarica Sv. Vinka Paulskog S. Miroslava Bradicazagrebački poduzetnik židovskog podrijetla Marko Danon, likovni kritičar Milan Bešlić te domaćinravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak. Događaj su svojim dolaskom podržali i veleposlanik Izraela Ilan Mor, pročelnik za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč,akademik Zvonko Kusić, zamjenik ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Ivan Radić te brojni drugi.

Otkrivanje spomen ploče časnim sestrama i liječnicima KBC Sestre milosrdnice održalo se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Otkrivanje spomen ploce
 • Zagreb Mario zovak
 • Zagreb Milan beslic
 • Zagreb Miroslava bradica
 • Zagreb Spomen ploca
 • Zagreb Uzvanici 1
 • Zagreb Uzvanici 5
 • Zagreb Ilan mor, mario zovak, gordan jandrokovic, ivan radic
 • Zagreb Milan bandic
 • Zagreb Milan kujundzic i mario zovak
 • Zagreb Otkrivanje spomen ploce
 • Zagreb Tomislav madzar
 • Zagreb Uzvanici 2
 • Zagreb Zvonko kusic
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › O SPAŠAVANJU ŽIDOVA U HRVATSKOJ