Oblici slobode

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:51
Srp
2020
02

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Oblici slobode

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
23
 
10.2019

Oblici slobode

izložba o Filmskoj komuni Rožava u Galeriji Nova
Oblici slobodeFilmska komuna rozava
 

U četvrtak 24. listopada u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Nova otvara se izložba 'Oblici slobode' grčke kustosice iLiane Fokianaki i Filmske komune Rožava, kolektiva osnovanog 2015. godine koji djeluje u autonomnoj regiji Rožava čije ime znači 'zapad', a odnosi se na zapadni dio Kurdistana (današnja sjeverna Sirija). Izložba će biti otvorena do 30. studenog.

Otvorenju izložbe prethodit će predavanje i promocija knjige Jonasa Staala 'Umjetnost propaganda u 21. stoljeću', u 18.30 sati, a kustosko vođenje izložbom zakazano je za 20.30 sati istoga dana. U petak, 25. listopada, u 19 sati, u Galeriji Nova će se održati seminar 'Umjetnost kao kontra-hegemonija' na kojem će sudjelovati umjetnici Jonas Staal, Milica Tomić i Marina Vishmid, a moderirat će ga iLiana Fokianaki. Popratni program izložbe 'Oblici slobode' zaključit će se u utorak 12. studenog u 19 sati s 'Bitkom za Rožavu' – diskusijom Jerka Bakotina i Nikole Kuprešanina te projekcijom epizode njihovog dokumentarnog serijala Kurdi posvećene kurdskom revolucionarnom pokretu u Siriji. Izložba će biti otvorena do 30. studenog.

Izložba 'Oblici slobode' bavi se Filmskom komunom Rožava, a učenje procesa i jedinstvenih vrijednosti Rožavske revolucije ključno je za razumijevanje uvjeta rada kolektiva. Ovo demokratsko društvo bez države temelji se na ženskim pravima, ekologiji i jednakosti u svim sferama života. Politički projekt Rožave dovodi u pitanje patrijarhalni sustav, osnažuje etničke i vjerske manjine te nadahnjuje otvaranje lokalnih demokratskih prostora. Sve odluke o društvenim pitanjima, od infrastrukture i energije do obrazovanja i nasilja u obitelji, raspravljaju se na javnim sastancima gdje se provodi kolektivno odlučivanje. Rožava se upravo ovih dana suočava s najokrutnijim prijetnjama i bori se za opstanak.

Posredujući iskustva dnevne borbe u građanskom ratu u Siriji te kolektivni napor Rožave da izgradi novo društvo, izložba 'Oblici slobode' bavi se vrijednostima i idealima Rožavske revolucije. Filmska komuna Rožava potiče lokalnu filmsku kulturu proizvodnjom novih filmova, obrazovanjem novih generacija filmaša te organiziranjem filmskih projekcija i razgovora o ulozi filma u suvremenom društvu. Iz bogatog arhiva kolektivno proizvedenih filmova izložba predstavlja dio filmova koji su odabrani na temelju razgovora između kustosice iLiane Fokianaki i članova Komune, s ciljem predstavljanja metodologija, procesa mišljenja i radikalnih zamisli kolektiva.

Razvijajući gerilske strategije povezivanja šire publike gradova u Rožavi s filmskom produkcijom, Komuna koristi filmove lokalne produkcije ali i one zapadnog kanona, poput filmova Charlieja Chaplina i Bustera Keatona, naročito Svjetla velegrada (1931.), Mališan (1921.) i General (1926.) koje je Komuna prikazala u brojnim gradovima u regiji. Odabir ovih filmova je pragmatičan: oni prevazilaze jezičnu barijeru prikazivanjem nijemih filmova kako bi prenijeli poruku otpora. Izložba također uključuje neke od klasika Chaplina i Keatona koji u rožavskom kontekstu označavaju pobjedu potlačenih naglašavajući klasnu borbu i ulogu radničke klase.

Nakon Atene, izložba u Galeriji Nova u Zagrebu druga je iteracija izložbe 'Oblici slobode' koja će iduće godine biti predstavljena u nizu uglednih svjetskih galerija i umjetničkih prostora: e-flux, New York; Vera List Centre, New York; Van Abbemuseum, Eindhoven i Art Centre, New Zealand. Ova izložba nastavak je suradnje iLiane Fokianaki i kustoskog kolektiva WHW koji je u svibnju ove godine u galeriji State of Concept Athens predstavio svoju izložbu Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru koja tematizira figuru partizanki i ulogu žena borkinja i aktivistica u različitim povijesnim i suvremenim borbama. Izložba će u prosincu biti predstavljena i u Galeriji Nova.

Iliana Fokianaki je kustosica i spisateljica, koja živi i radi u Ateni i Rotterdamu. U Ateni je 2013. osnovala neprofitnu galeriju State of Concept Athens, a 2016. s Antonijom Alampi osnovala je Future Climates, platformu za održivu budućnost malih organizacija suvremene umjetnosti i kulture. Predavala je teoriju fotografije i umjetnosti na različitim grčkim institucijama i inozemstvu, kustosica je brojnih izložbi u različitim međunarodnim muzejima i galerijama. Recentno je u State of Concept Athens bila kustosica izložbe FORENSIC ARCHITECTURE: Violence, Fast and Slow.

Detaljan raspored događanja možete pogledati na 

ovoj poveznici.  

Program podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Foundation for Arts Initiatives, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Zaklada Kultura nova.

Naslovne fotografije: Članovi Filmske komune Rožava; Filmska komuna Rožava

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Filmska komuna rozava
  • Zagreb Filmska komuna rozava 1
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Oblici slobode