Od industrijalaca do kažnjenika

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Od industrijalaca do kažnjenika

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
11.2019

Od industrijalaca do kažnjenika

Gutmann i Našička u industrijalizaciji Slavonije - 08.11. promocije u Osijeku i Belišću
Od industrijalaca do kažnjenikaPozivnica volner osijek mail
 

Knjiga je nastala na temelju dugogodišnjeg istraživanja arhivskih fondova drvne industrije u Slavoniji na prijelazu stoljeća i u međuratnom razdoblju te na temelju bogatoga arhivskog gradiva Državnog arhiva u Osijeku o tvrtki S. H. Gutmann d.d.

Pripadnike obitelji Gutmann možemo smatrati nositeljima modernizacije na području Hrvatske i Slavonije – osnivaju drvnu i kemijsku industriju, kao i druge popratne djelatnosti potrebne za finalizaciju proizvoda i remont. Uz navedeno, baruni Gutmanni bili su među najvećim zemljoposjednicima u Slavoniji.

Uz navedene povijesne izvore, u knjizi se koriste podatci internetske baze Šumarskoga lista, časopisa Šumarskoga društva. Analiza različitih brojeva Šumarskog lista, čiji su autori priloga o šumarskoj problematici slovili kao vrhunski intelektualci, dodatno je pripomogla stvaranju slike o slavonskome društvu onoga vremena, navikama domaćeg stanovništva u raspolaganju šumama, šumarskim propisima i načinima da se isti zaobiđu.

Priča o segregaciji, iz koje nastaje zemljišni fond urbarijalnih općinskih šuma, o čemu se govori na početku knjige, proteže se kroz čitav rad, a predstavlja točku na kojoj se lomi tradicionalno seosko društvo, da bi se u južnoslavenskoj državi manifestiralo kroz politiku agrarne reforme i u djelovanju njezinih protivnika.

Knjiga govori o ekonomskim problemima osječkog komorskog područja, o živim političkim problemima kroz vizure poduzetnika, šumarskih stručnjaka, industrijalaca u razdoblju nastanka jugoslavenske države, problema u vrijeme ekonomskih kriza, kao i popratnih fenomena korupcije koja ukazuje na pojave nesklone biznisu.

Značajan je dio knjige posvećen analizi izvora osječkoga okružnog suda, odnosno dokumentima tzv. Našičke afere, jednoga od najvećih međunarodnih korupcijskih procesa, čiji su akteri bili upravo poduzetnici i tvrtke čije se strukture i povijest u ovoj knjizi analiziraju.

Hrvoje Volner, rođen u Našicama 1976. gdje završava osnovnu i srednju školu. Studij povijesti i filozofije završava 2001. g. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s diplomskim radom „Epoha realnog socijalizma i procesi demokratizacije“ te stječe zvanje profesora povijesti i filozofije. Na istom fakultetu 2007. g. završava poslijediplomski studij hrvatske povijesti i stječe naslov magistra znanosti; magistarski rad „S. H. Gutmann d. d. u industriji međuratne Jugoslavije i razvoj Belišća“. Doktorsku disertaciju „Društveni i politički razvoj Našica i okolice (1945.- 1956.)“ obranio 2011. g. Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlen u osnovnim i srednjim školama na području Našica od 2001. do 2008. g. Od kraja 2008. radi kao asistent na Katedri za prirodoslovlje i matematiku Učiteljskog fakulteta u Osijeku; naslov višeg asistenta dobiva 2012. g. Od 2013. zaposlen je kao docent na istom fakultetu gdje drži nastavu iz kolegija Zavičajna povijest, Hrvatska nacionalna baština, Kulturna povijest Hrvatske, Religije svijeta i Etika učiteljskog poziva.  

Predstavljanje knjige Hrvoja Volnera “Od idustrijalaca do kažnjenika. “Gutmann” i “Našička” u industrijalizaciji Slavonije

Predstavljanje će se održati u petak, 8. studenoga 2019. u Osijeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Cara Hadrijana 10 d, učionica br. 21., s početkom u 12.00 sati.

U predstavljanju će sudjelovati
Hrvoje Volner
Dinko Župan
Damir Agičić

Predstavljanje će se održati u petak, 8. studenoga 2019. u Belišću, Velika vijećnica gradske uprave Belišće, Vijenac dr. Franje Tuđmana 1, s početkom u 18.00 sati.

U predstavljanju će sudjelovati
Hrvoje Volner
Dinko Župan
Damir Agičić

U sklopu promocije nastupit će dvoje učenika Osnovne glazbene škole Valpovo, dislocirana nastava u Belišću.

ISBN: 978-953-8281-06-8

Meki uvez, 23,5 cm, 234 str.

više na: 

https://srednja-europa.hr/SE2019/

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Volner naslovnica
  • Zagreb Pozivnica volner belisce mail
  • Zagreb Pozivnica volner osijek mail
  • Zagreb Volner naslovnica
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Od industrijalaca do kažnjenika