Od Italije do Hrvatske

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:17
Tra
2020
07

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Od Italije do Hrvatske

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
10
 
01.2020

Od Italije do Hrvatske

pa preko cijelog Mediterana, arheološki lokaliteti oživljavaju kroz izvedbene umjetnosti
Od Italije do HrvatskeImg 3295
 

Sufinancirano programom Kreativna Europa i usmjereno na revitalizaciju kulturne i arheološke baštine kroz izvedbene umjetnosti, prvo izdanje projekta Heritart završava, a drugo je u pripremi, s uključivanjem 13 europskih partnera.

Dva plesna festivala održana u rimskom teatru Ostia Antica kraj Rima te u Amfiteatru u Saloni; baza dobrih praksi u organizaciji događanja na zaštićenim povijesnim lokalitetima; kreiranje obrazovnih modula i organizacija radionica za profesionalce; stvaranje internacionalne mreže organizacija i kompanije koje mogu sudjelovati u ovakvim projektima širom Europe – sve su to rezultati projekta Heritart – promocija kulturne baštine kroz izvedbene umjetnosti, sufinanciranog programom Kreativna Europa i razvijenog u suradnji organizacija I Borghi Srl iz Italije (nositelji projekta), Hrvatskog narodnog kazališta Split te Nacionalnog instituta za istraživanja i trening u kulturi iz Rumunjske, u razdoblju od 2017. do 2019. godine

Namjera je projekta bila da oživi arheološku baštinu kroz izvedbene umjetnosti, da omogući umjetnicima i umjetničkim profesionalcima da se uhvate ukoštac sa specifičnostima takvih lokaliteta i potrebom da se oni zaštite, ali i da budu bolje vidljivi, da pronađe zajednički jezik kojim će se međusobno povezati umjetnici i publika iz različitih zemalja, te da kontakstualizira izvedbu i stvori povezanost među institucijama i organizacijama koje mogu zajednički djelovati na bolju vidljivost lokaliteta.   

Projekt je službeno završio 9. prosinca u Rimu: održan je međunarodni skup na kojem su iskustva iz prvog Heritarta partneri podijelili s novim partnerima udruženima na mogućem drugom izdanju projekta koji je nedavno prijavljen za sufinanciranje od programa Kreativne Europe. Na konferenciji su sudjelovale organizacije iz 6 europskih zemalja: I Borghi i Asocijacija lokalnih udruga za kulturna događanja iz Italije, Hrvatsko narodno kazalište Split iz Hrvatske, Nacionalni institut za istraživanja i trening u kulturi iz Rumunjske, Arheološki institut iz Srbije,  Poljski plesni teatar iz Poljske, Cluster turizma Extremadure iz Španjolske, a tijekom susreta, najviše je riječi bilo o managementu arheoloških lokaliteta i njihovoj eksploataciji kroz izvedbene umjetnosti, te koordiniranim komunikacijskim aktivnostima i uključivanju lokalne zajednice kako bi lokalitet i zajednica ostvarili što više izravnih pozitivnih učinaka od projekta. Tom prigodom predstavljeni su rezultati prvog Heritarta, a spomenute su neke od kritičnih točaka u prvom izdanju koje bi se, zahvaljujući stečenim iskustvima i sinergijskom potencijalu više partnera, u drugom izdanju mogle izbjeći. 

Istoga dana, u finalna su događanja projekta uključeni i učenici Liceo Chris Cappell College iz Anzija (IT). U svojevrsnom laboratoriju ideja, njima je po prezentaciji projekta postavljen projektni zadatak – da predlože nekoliko ideja koje bi angažirale mladu publiku (kao jednu od ključnih publika kojima se projekt obraća) i uključile nove tehnologije u promociju arheoloških lokaliteta – a zanimljivi rezultati ove diskusije predstavljeni su tijekom događanja i partnerima

Za više informacija:

https://www.heritart.com/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Img 3285
  • Zagreb Img 3295
  • Zagreb Img 3299

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Od Italije do Hrvatske