od5do95

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Kol
2020
10

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › od5do95

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
15
 
06.2020

od5do95

Ali kud god pogledam uvijek vidim taj stakleni strop - otvorenje izložbe 16.06.2020. u 20 sati Galerija Miroslav Kraljević
od5do95Foto promo projekt od5do95 zenska povijest
 

Kroz stakleni strop vidi se nebo kojim jure oblaci. Istovremeno, strop je nepremostiva barijera i krhka, ali postojana zaštita od svih nebeskih nedaća. Arhitektonski precizna analogija sa ženom koja je u društvu 21. stoljeća naoko slobodna, ali je od potpune slobode dijeli gotovo nevidljiva zapreka. Ženom koja neprestano dokazuje da je snažnija nego što to društvo pretpostavlja.

Društvene uloge su obilježene stereotipima: žena je kućanica, majka, supruga. Ona koja brine, tješi i sluša. Uloge žene su pasivne, gotovo neodvojive od pojmova doma, kućanstva i obitelji. “Ženska” povijest je prema tome vezana uz uzak dijapazon svakodnevnice uz tek poneku iznimku. Žensku povijest ne pišu žene. Kao što rodne teorije i feminizam ukazuju, žensku povijest pišu muškarci: oni kojima se tradicionalno pretpostavlja uloga vođe. Ženska su iskustva stoga marginalizirana, posebno u društvima s duboko ukorijenjenim patrijarhalnim vrijednostima. Dvadeseto i dvadeset i prvo stoljeće je ženama donijela određena prava i slobode koje do tada nisu imale, ali istinsko provođenje rodne i spolne ravnopravnosti je tek nit koja se nazire daleko na horizontu.

„Od5Do95“ multimedijalni je umjetnički projekt koji na gotovo sirov način redefinira aktualnu povijest žene u Hrvatskoj. On služi kao medij za prenošenje ženskih priča i iskustava. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju kako je biti žena u Hrvatskoj te po čemu se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka pri čemu svaka od protagonistica simbolično predstavlja jednu godinu života- od 5 do 95 godina. Idejne začetnice projekta, umjetnice Arijana Lekić Fridrih i Andrea Kaštelan, minimalno interveniraju u materijal. Dokumentiraju pojedinačne priče postavljajući ista pitanja, bilježeći putem video zapisa odgovore, misli te im tek u montaži oduzimaju boju i prevode u crno-bijelu sliku. Dokumentaristički pristup bez komentara ostavlja publici otvoren prostor za interpretaciju.

Osim samih priča projekt uključuje i niz drugih sadržaja poput foto galerije predmeta iz osobne ženske povijesti protagonistica ili fotografije ili snimke ženskih ruku kao svojevrsnog ženskog arhetipa.

Projekt se kontinuirano provodi od 2016. godine.

Svi su sadržaji dostupni na web stranici 

www.od5do95.com 

te na pripadajućem YouTube kanalu, a od 2019. godine projekt poprima i izložbenu formu s idejom da se postojeći virtualni muzej hrvatske ženske povijesti preseli u realan prostor.

Izložba je vrsta pregleda ženskog života s naglaskom na iskustva ali i očekivanja unutar tradicionalnih okvira koja su i dalje prisutna u Hrvatskoj. Iako je naglašeno posebno iskustvo svake osobe, poveznica koja se objelodanjuje promatrajući snimke je konflikt. Konflikt žene i uvriježenih društvenih normi, ali i konflikt žene sa samom sobom. Krenuvši od pojedinačnih situacija u vlastitoj obitelji, preko primjera koji obuhvaćaju šire društvene pojave, žena je u kontinuiranom konfliktu s društvenim očekivanjima i nametnutim normama, običajima i ulogama te vlastitim željama.

Autorice projekta:
Andrea Kaštelan i Arijana Lekić Fridrih

Otvorenje
16.06.2020.
20h

16.06.-04.07.2020

Radno vrijeme:
uto-petak
14-20h
sub
10-15h

Šubićeva 29 
10000 Zagreb


www.g-mk.hr

Izložba i publikacija je financirana od strane Gradskog ureda za kulturu. Rad Galerije Miroslav Kraljević podržava Zaklada Kultura Nova, Foundation for arts initiatives i INA d.d.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto promo projekt od5do95 zenska povijest
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › od5do95