Odvalimo se poezijom

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Svi
2020
27

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Odvalimo se poezijom

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
28
 
08.2018

Odvalimo se poezijom

pjesnički festival u Bolu na Braču, od 31. kolovoza do 2. rujna 2018.
Odvalimo se poezijomOdvalimo se poezijom 2018
 

Pjesnički festival Odvalimo se poezijom u Bolu na Braču od 31. kolovoza do 2. rujna 2018.

Drugu godinu zaredom pjesnički festival Odvalimo se poezijom održava se u Bolu na Braču, od 31. kolovoza do 2. rujna 2018. godine. Događanje je dio kulturne manifestacije 29. Bolsko lito, 
a sav program odvija se uz organizaciju i podršku Centra za kulturu Općine Bol. Projekt Odvalimo se poezijom počeo je na društvenoj mreži Facebook još 2015. godine, a potom je prerastao u žive pjesničke susrete, pa možemo reći da je specifičan po svojem neobičnom putu što silazi s neba na zemlju, iz virtuale u stvarnost. U Bolu je lani prvi put održano dvodnevno događanje Odvalimo se poezijom. Ove se godine program proteže na tri dana. 

Cilj nam je okupiti pjesnikinje i pjesnike s lokalnog i šireg lokalnog područja, a idućih godina ako bude moguće, i iz svih krajeva Hrvatske, možda i dalje. Brač već ima dvije pjesničke manifestacije, jezično-pjesničku smotru Croatia rediviva: Ča - kaj - što u Selcima s dugom tradicijom, te festival čakavske riči Stjepan Štefe Pulišelić u Škripu. 

Uz uvažene spomenute manifestacije Odvalimo se poezijom je još jedno novo mjesto susreta na kojem nastojimo spojiti staro i novo, tradicionalno i suvremeno, otočke idiome i standardni, suvremeni jezik. 

Kao i prošle godine, prva večer programa posvećena je pjesničkim glasovima otoka Brača, pa je ove godine gost bolski umjetnik i pjesnik znani Ivica Jakšić Puko koji je posebno za festival pripremio svoj poetski performans. 

Drugog dana zajedno ćemo posjetiti prirodno-povijesnu znamenitost, Zmajevu spilju iznad Murvice nedaleko od Bola, čuti nevjerojatnu priču o Zmajevoj spilji i vidjeti njezine reljefe, te u atmosferi u kojoj su živjeli brački pustinjaci, koji su samostane i pustinje s južne strane otoka naselili još u 15. stoljeću, pročitati nekoliko pjesama mističnih pjesnika koji su način života i duhovnu srodnost dijelili i s bračkim pustinjacima. 

U večernjem programu drugog dana predstavit će nam se splitski pjesnik Siniša Kekez svojom knjigom Splita mi je puna kita (Redak, 2016.), a bit će promovirane i dvije nove knjige poezije, knjiga Ljeto (MeandarMedia, 2017.) splitske pjesnikinje Katje Grcić, te knjiga Bezbroj i druge jednine (MeandarMedia, 2017.) solinske pjesnikinje Nade Topić. 

Posljednjeg dana održat će se panel o poeziji na društvenim mrežama, u kojem će glavnu riječ imati pjesnik i slikar Hrvoje Marko Peruzović, dobitnik nagrade Post Scriptum za književnost na društvenim mrežama 2016. godine. Razgovarat će se o prostoru širenja poezije, ulozi društvenih mreža s obzirom da je i sam projekt Odvalimo se poezijom krenuo upravo s društvene mreže, te raspraviti što je dobro, a što manje dobro u današnjem vremenu kada svatko može objavljivati što hoće i objavljeno nazvati poezijom.

Nadamo se da ćemo u Bolu imati lijepe pjesničke dane, da ćemo uspjeti i narednih godina održati ovaj susret na koji ćemo pozivati i druge autorice i autore s područja Dalmacije i šire, čuti različite pjesničke glasove i otvarati suvremene teme vezane za poeziju, držeći u fokusu i u srcu otok kao mjesto na koje se povlačimo i s kojeg se otiskujemo dalje, mjesto s kojeg odlazimo i na koje se vraćamo. 

Posebne zahvale gostima koji su se odazvali kako bi sudjelovali na festivalu!

Hvala Centru za kulturu Općine Bol bez kojeg realizacija ovog susreta ne bi bila moguća i ravnateljici Ivani Bošković Ivičić, potom Centru za kulturu Brač koji nam je omogućio korištenje prostora Galerije umjetnina Branislav Dešković, ravnateljici Jasni Damjanović i kustosu Tinu Vukoviću, potom Zoranu Kojdiću, stručnom vodiču koji je izrazio dobru volju da nam omogući da jedan od programa održimo u Zmajevoj spilji, te Dinku Karninčiću, direktoru vanjskih objekata tvrtke Hoteli Zlatni rat koji je izrazio dobru volju da nam omogući da jedan od jutarnjih programa održimo u Cocktail baru Bolero.

PROGRAM: 

*Petak, 31. kolovoza
Bročki glos: Ivica Jakšić Puko, Kuo ni najebo, ti je već zakasni, Teatrin, 21.30 sati

*Subota, 1. rujna
Poezija pustinjaka: Zmajeva spilja, 11 sati (polazak iz Bola s pumpe, 8 sati)
Splitski đir: Siniša Kekez, Splita mi je puna kita, Galerija umjetnina Branislav Dešković, 20.30 sati
Promocije: Katja Grcić/Ljeto&Nada Topić/ Bezbroj i druge jednine, Galerija umjetnina Branislav Dešković, 21.30 sati

*Nedjelja, 2. rujna
Poezija na mrežama: razgovor, Cocktail bar Bolero, 10 sati
(svi su pozvani, poseban gost Hrvoje Marko Peruzović)

*autor plakata Tomislav Gamberožić

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Odvalimo se poezijom 2018

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Odvalimo se poezijom