Oko škrinje nevjestine

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Ožu
2020
31

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Oko škrinje nevjestine

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
06.2015

Oko škrinje nevjestine

Svečanim cjelovečernjim koncertom Folklorni ansambl Zagreb-Markovac obilježava 70. obljetnicu postojanja i 25. godina umjetničkog rada Gordana Vrankovečkog
Oko škrinje nevjestineMarkovac
 

Cjelovečernjim koncertom u KD „Vatroslav Lisinski“, Folklorni ansambl Zagreb-Markovac obilježit će 70. godina postojanja ansambla, a ujedno i 25. godina umjetničkog rada voditelja Gordana Vrankovečkog. Koncert je na rasporedu 14. lipnja 2015. godine, s početkom u 19.30 sati, a nosi naziv „Oko škrinje nevjestine“.

Folklorni ansambl Zagreb Markovac je osnovan još davne 1945. godine, a unazad 20 godina spada u sam vrh amaterskih ansambala, te je jedna od najvažnijih sastavnica kulturno umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj. Godišnje ostvari preko 250 plesnih, pjevnih ili orkestralnih proba, te preko tridesetak koncerata na domaćim i inozemnim scenama. Broji preko 100 članova, pretežito učenika i studenata, a pored djelatnosti vezanih za scensku umjetnost, ansambl Zagreb-Markovac je prisutan i u drugim segmentima tradicijske kulture kao što su organiziranja radionica i izložbi.  

Obilježavanje 70. godišnjice postojanja ansambla poklapa se sa 25. godina umjetničkog rada i stvaranja umjetničkog voditelja ansambla Gordana Vrankovečkog čije će pjesme i plesovi Slavonije Svi mi vele da te tvoji žene biti praizvedene na svečarskom koncertu u lipnju ove godine. Osim toga, na koncertu će biti premijerno izvedeno djelo dr. Ivana Ivančana Oko škrinje nevjestine po kojem je koncert i nazvan.

Program koncerta Oko škrinje nevjestine sastavljen je od klasika zagrebačke škole scenske primjene folklora, a dio programa čine djela novijeg stvaralaštva koja također slijede principe zagrebačke škole scenske primjene folklora. Tako su u programu zastupljeni svadbeni običaji i plesovi iz različitih dijelova Hrvatske jer su to ujedno i najljepši narodni plesovi, a autori su ih često koristili kao inspiraciju: Svi svatovi bili golubovi (Baranja); Simo hote mladenci (Turopolje), Oko škrinje nevjestine (Konavle), Podravski svati (Podravina), Stažnjevački gosti (Hrvatsko zagorje).

Na koncertu će također biti prisutni vrsni instrumentalisti i svirači tradicijskih instrumenata koji će izvesti svoje samostalne točke: Bratinečki muzikaši, te Došlo mi je pismo, sve u glazbenoj obradi Zorana Jakunića. Dinamični i atraktivan program prati bogata kostimografija s preko 300 kompleta narodnih nošnji.

Koncertom Oko škrinje nevjestine Folklorni ansambl Zagreb-Markovac zaokružuje slavljeničku godinu. Ovaj koncert se smatra krunom dugogodišnjeg djelovanja i stvaranja generacija mladih umjetnika, dok priznanja struke i publike nisu nikad izostala što dokazuju i osvojene razne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim gostovanjima.

 
Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Markovac
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Oko škrinje nevjestine