Olja Jelaska

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Kol
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › Olja Jelaska

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
23
 
01.2020

Olja Jelaska

koncert Orange vs Blue / skladbe Olje Jelaske - u srijedu, 29. siječnja u 19.30 u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa
Olja JelaskaOlja jelaska
 

Muzička akademija poziva vas na koncert 

Orange vs Blue!

Na programu su koncerta skladbe Olje Jelaske – Na dnu mora za ansambl udaraljki i flautu te Orange vs Blue za dvije marimbe – koje će povezati elektronika koju potpisuje Vjekoslav Nježić. Ovom će prigodom skladba Orange vs Blue biti praizvedena, a izvest će je I.N.K. Experiment Duo kojeg čine Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch.

Projekt Orange vs Blue, zanimljiv zbog suvremenosti pristupa i povezivanja različitih medija umjetnosti u vidu eksperimenta, bavi se nastajanjem kreativnog procesa, a krenuo je od poveznice s pjesnikom Paul Eluardom i njegovom pjesmom iz zbirke ljubavne poezije La terre est bleue comme une orange (Zemlja je plava kao naranča). Publika će čuti kako od jednog jednostavnog muzičkog motiva nastaje skladba, kako se skladba modificira, kako se otvaraju nove mogućnosti i uvodi druga skladba te kako se priča širi i kroz druge medije izvan same glazbene strukture. Priča se grana u nekoliko smjerova gdje glazba postaje samo jedan djelić veće cjeline, a usmjerena ideja otvara bezbroj novih mogućnosti. Simbolična je to poruka kako se takav postupak kreativnosti može primijeniti na bilo koje područje života. Film Tonija Volarića biti će vizualni prikaz iste ideje i pratit će i povezivati skladbe.

Osim I.N.K. Experiment Dua na koncertu će nastupiti flautistica Barbara Tomić te udaraljkaši Luka Ivir, Mario Čavlek, Suzana Komazin, Luka Mihajlović i Marko Mihajlović.

Olja Jelaska, skladateljica (Split, 6. prosinca 1967.), diplomirala je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu glazbenu teoriju i kompoziciju u razredu prof. Marka Ruždjaka, a usavršavala se na seminarima za suvremenu glazbu u Poljskoj (Bialystok ) i Njemačkoj (Darmstadt ). Sudjelovala je 1998.u radu Mediteranskih glazbenih akademija u sirijskom glavnom gradu Damascu, u organizaciji Echanges culturels en Mediterranee, asocijacije iz Marseillea. Djela joj se izvode na Muzičkom biennalu Zagreb, Glazbenoj tribini u Opatiji (Pula), Osorskim glazbenim večerima, Splitu, Zadru, Dubrovniku, Varaždinu i u drugim gradovima u zemlji, i na drugim festivalima suvremene glazbe. Djela su joj predstavljena i u Sloveniji, SAD, Kanadi, Švedskoj, Italiji, Austriji, Portugalu i drugim zemljama a izvodili su ih mnogi ugledni solisti i ansambli. S Muzičkim informativnim centrom u Zagrebu surađivala je pri izradbi klavirskih izvadaka djela iz hrvatske glazbene baštine (B. Širola: Majka Božja Kamenitih vrati, I. Zajc: Mislav, I. Andrić: Dužijanca i dr.).

Od 1997. godine stalno je zaposlena na Glazbenom odjelu Umjetničke akademije u Splitu, a od 2014. u zvanju redovite profesorice.

Njen prvi autorski CD objavio je nakladnik Cantus i HDS 2007. s djelima koje je skladala do 2003. te je tako zaokružila svoju prvu životnu i stvaralačku fazu. Druga stvaralačka faza započinje 2005.g.

Nagrade: Vjesnikova nagrada Josip Štolcer Slavenski (2006.); Godišnja nagrada Vladimir Nazor (2014.).

DJELA. Orkestralna: Sfinge, za simfonijski puhački orkestar, 1997.,; Bunar zvuka, za kvartet saksofona i orkestar, 2005.; Modri val, za simfonijski orkestar, 2013. Koncertantna: Pjesma o valovima, 2009.; Na sunčanoj strani, 2010.; Dubrovačka siesta, 2011.. — Komorna: Acquerello, za drveni puhački kvintet, 1992.; Kometi, za limeni puhački kvintet, 1993.; Na dnu mora, za flautu (i obligatne instrumente) i udaraljke, 1996.; A Ring of Smoke, za multiinstrumentalistu (bas–klarinet, glasovir, tam–tam, flexaton), 1998.; Duo, za flautu, vibrafon i triangl, 1998.; Maske, za kvartet saksofona, 1999.; Pinina haljina, za gitarski trio, 1999.; Tri slike, za solo gitaru, 2000.; Tamariska, za flautu i gudački kvartet, 2000.; Giardino, za violinu, klarinet i glasovir, 2001.; Kaleidoskop, za flautu, klarinet i gudački kvartet, 2003.; Leptiri, za 7 instrumenata, 2005.; Maslačak, tri stavka za gudački kvartet, 2007.; Poljubac mora, za flautu (alt–flauta) i gudački kvintet, 2008.; Korona mjeseca, za flautu, vibrafon i kontrabas, 2009.; Jutro na moru, za violinu i komorni ansambl, 2009.; U šumi, za komorni ansambl, 2009.; Miris cedra libanonskog, za klarinet i klavir, 2011.; Rozeta, za obou, klarinet i fagot, 2011.; Meštrovićev san, suita za flautu (bas–flauta) i klavir, 2012.; Vjetar u planini Karmel, za violinu/violu, klarinet, vcello i klavir, 2014.; Rodinova meditacija, za klarinet, marimbu i klavir. — Skladbe za solo instrument: Tri slike, za gitaru, 2000.; Marijin ružičnjak, za orgulje, 2008.; Na putu za Sion, za klavir, 2010.; Fantazija, za gitaru, 2012.; — Vokalno–instrumentalna i vokalna: El agave, za mezzosopran, obou, klarinet i fagot, 1992.; Zavjetno stablo, 4 pjesme za mezzosopran i gudački orkestar, 1992.; Amfore, 5 pjesama za mezzosopran, flautu, obou, klarinet, fagot i glasovir, 1995.; — San o jedru i soli, za mješoviti zbor, 1998.; Tri meditacije o istini, 3 pjesme za sopran, klarinet i gudački kvartet, 2001.; Tvoje ime, za mješoviti zbor i komorni ansambl, 2006.; Cvijet šaronski, za sopran, klarinet i klavir, 2010.; Lahor blagi, za sopran,klarinet i klavir, 2009. — Scenska: Komorni trio, mini–opera (po tekstovnom predlošku S. Batušića), 1994.

Koncert Orange vs Blue dio je ciklusa Vivat academia,

a održat će se u srijedu, 29. siječnja u 19.30 u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa. 

Više informacija:

Facebook: 

https://www.facebook.com/events/2335609470101849/

I.N.K. Experiment Duo: 

https://www.inkexperimentduo.com/

Ulaznice: 

https://www.ulaznice.hr/web/event/77/180

Cijena ulaznice: 30 kn.

Cijena ulaznice za učenike, studente i umirovljenike: 20 kn.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Olja jelaska
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › Olja Jelaska