Olja Knežević

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
22:59
Ruj
2019
19

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Olja Knežević

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
05.2019

Olja Knežević

dobitnica V.B.Z. književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2019. godine
Olja Knežević1t0a3441
 

Dodijeljena V.B.Z. književna nagrada

Olja Knežević dobitnica V.B.Z. književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2019. godine

Ovogodišnja V.B.Z. književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman dodijeljena je Olji Knežević za roman Katarina, Velika i Mala. Svečanost dodjele održana je 15. svibnja u Mramornoj dvorani Guvernerove palače Pomorskog i primorskog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, u sklopu 12. Vriska – festivala autora i sajma knjiga, čiji su organizatori izdavačka kuća V.B.Z. i Udruga kulture Vrisak, koji će se u Rijeci održavati sve do 19. svibnja. Otisnuti primjerak romana i kristalnu statuu, rad Ivice Propadala, nagrađenoj autorici uručili su direktor V.B.Z.-a Mladen Zatezalo, članica žirija Jagna Pogačnik i u ime sponzora Tisak Medije Sandra Karić. Svečanost dodjele glazbom su pratili Zoran Majstorović Trio - jazz-glazbenici, predvođeni gitaristom i multiinstrumentalistom Zoranom Majstorovićem, dok je cijelu ceremoniju vodila novinarka Blaženka Leib.  Na početku ceremonije publici se obratio pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Do 1. veljače 2019., do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljeno je 97 rukopisa pod šifrom, a žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić između šest finalista odlučio je nagraditi roman Katarina, Velika i Mala (prijavljen pod istoimenom šifrom) uz obrazloženje: Može li se danas još uvijek uvjerljivo i zanimljivo, bez ponavljanja već pomalo stereotipnih situacija iz kataloga tzv. stvarnosne proze, pisati o turbulentnim vremenima, od odrastanja u osamdesetima do danas, na prostorima koje su nekada povezivale zajedničke granice, potom razdvajao rat, a danas susjedski odnosi i slične tranzicijske i posttranzicijske situacije? Sudeći po romanu što ga je žiri nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman izabrao za ovogodišnjeg laureata, očito je da može... Pomno osmišljeni i karakterizirani likovi i suvereno, dinamično pripovijedanje, u romanu u kojem nema čvrsto postavljenog žanrovskog modela, niti rasipanja u mnoštvu motivsko-tematskih preokupacija, „Katarinu“ vode putem najboljih romana koji progovaraju o zbilji ovih prostora, ali uspijevaju (p)ostati romanima koje pamtimo po snažnim, neprilagođenim, hrabrim i prije svega likovima punim strasti, kakva je nedvojbeno Katarina.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna bruto, autorici je pripala kristalna skulptura umjetnika Ivice Propadala, pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika. Nagrađeni roman bit će u prodaji u knjižarama te na kioscima Tiska, a svi koji su večeras prisustvovali svečanoj dodjeli nagrade dobili su primjerak romana.

O autorici

Olja Raičević Knežević rođena je u Podgorici, Crna Gora.

Srednju školu završila je u Kaliforniji, engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. U Londonu, na Birkbecku, magistrirala je kreativno pisanje, s posebnom pohvalom za najbolji magistarski rad 2007./2008. godine, iz kojeg je nastao njezin prvi roman Milena & druge društvene reforme – prvi put objavljen 2011. godine u Crnoj Gori, 2012. u Hrvatskoj te 2015. u Srbiji.

U raznim je antologijama, književnim časopisima i na portalima objavljivala priče na crnogorskom, hrvatskom i engleskom jeziku.

Za crnogorske i hrvatske novine napisala je više od osamdeset kolumni/priča, a neke od njih čine zbirku pod nazivom Londonske priče juga objavljenu 2013. godine.

Njen drugi roman Gospođa Black objavljen je 2015. godine u Crnoj Gori i Srbiji.

Trenutačno živi i radi u Zagrebu.

Članica je HDP-a.

O pobjedničkom romanu “Katarina, Velika i Mala”

„Nisam se samo ja raspadala. Izvan mojih mračnih zidova raspadao se svijet“, na jednom mjestu kaže glavna junakinja Katarina, dok od Male postaje Velika. Na ulicama crnogorskoga glavnog grada, koje u jednom trenutku postaju pretijesne pa se produže u beogradske i londonske, Katarina je autentičan glas koji nas u specifičnom autoričinom stilu koji podrazumijeva spoj intimnog i javnog, vodi putem rastavljanja i sastavljanja. Od odrastanja u suton socijalizma, preko naznaka svega onoga što se na tim prostorima potom dogodilo i uranjanja u neku novu ratnu i tranzicijsku svakodnevicu, Katarina je dovoljno krhka i istovremeno snažna da si dopušta posustajanja i padove u najmračnije kutke društvenog podzemlja i najbolnije ljubavne i bračne katastrofe.

Olja Knežević spisateljica je čija proza ne uljuljkava u optimizam niti bježi u pomodni aktivizam; u njezinom romanu skeniraju se obiteljski odnosi i tragedije, ženska prijateljstva, ljubavne izdaje i prevare, odlasci i bjegovi, razni društveni miljei, ali i širi društveni kontekst konfuznih i neuralgičnih događaja koji (pre)usmjeravaju ljudske sudbine. Pomno osmišljeni i karakterizirani likovi i suvereno, dinamično pripovijedanje „Katarinu“ vode putem najboljih romana koji progovaraju o zbilji ovih prostora unatrag nekoliko desetljeća i uspijevaju (p)ostati romanima koje pamtimo po uvjerljivim, snažnim, neprilagođenim likovima punim strasti, kakva je nedvojbeno Katarina.

I kada je žele učiniti Malom i kada se trudi postati Velikom, ulovljena u mrežu koja prijeti njezinom duhu i tijelu, u kojoj se za dominaciju bore moć i novac, razne političke opcije, nasljeđa i zavičaji, Katarina je uvjerljiva i složena, kao život sam, kao i ovaj roman.

O nagradi:

Ova regionalna nagrada već je više od desetljeća važan faktor u održavanju i oživljavanju književne scene i projekt koji su prepoznali pisci, svi oni koji aktivno djeluju u kulturi, mediji i čitatelji.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, što je najizdašniji honorar za jednu književnu nagradu na ovim prostorima, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži.

Koliko je nagrada iznimno važna za vidljivost pobjedničkog romana i samog autora, mnogo je pokazatelja. Pobjednički roman Divljakuša našao se u finalu Nagrade „Fran Galović“ te uskoro dobiva i englesko izdanje, prema pobjedničkom romanu Lade Vukić Specijalna potreba izvedena je predstava u HNK-u Zadar. Roman Marine Vujčić Susjed bit će objavljen na makedonskom jeziku, a englesko izdanje romana Brdo Ivice Prtenjače, jednog od najposuđivanijih domaćih naslova u knjižnicama proteklih godina, konkuriralo je za najvažniju nagradu koja se dodjeljuje djelima prevedenim na engleski jezik International Dublin Literary Award 2018.

Dosadašnji dobitnici nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2018. godine bili su Josip Mlakić za roman Živi i mrtvi, Marinko Koščec za Wonderland i Jelena Marković za Escajg za teletinu, Davor Špišić za Koljivo, Nura Bazdulj Hubijar za Kad je bio juli, Hrvoje Šalković za Pravi se da ovo nisi vidio, Svjetlana Gjoni za Nula nemo, Predrag Crnković za Beograd za pokojnike, Dragan Pavelić za Proljeće u Karolinentalu, Aleksandar Novaković za roman Vođa, Ankica Tomić za Naročito ljeti, Ivica Prtenjača za roman Brdo, Marina Vujčić za roman Susjed te Lada Vukić za roman Specijalna potreba i Ivica Ivanišević za roman Knjiga žalbe i Marina Šur Puhlovski za roman Divljakuša.

Obrazloženje žirija za Nagradu VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman 2019.

            Može li se danas još uvijek uvjerljivo i zanimljivo, bez ponavljanja već pomalo stereotipnih situacija iz kataloga tzv. stvarnosne proze, pisati o turbulentnim vremenima, od odrastanja u osamdesetima do danas, na prostorima koje su nekada povezivale zajedničke granice, potom razdvajao rat, a danas susjedski odnosi i slične tranzicijske i posttranzicijske situacije? Sudeći po romanu što ga je žiri Nagrade VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman izabrao za ovogodišnjeg laureata, očito je da može. Naravno, ukoliko se pripovijeda iz vizure uvjerljivog i punokrvnog lika i ispriča dojmljiva priča pojedin(a)ca, na dobro poznatoj vjetrometini društvenih, političkih i inih promjena. Glavna junakinja romana, koja odrasta na ulicama crnogorskog glavnog grada, vrlo je rano suočena s prvom velikom traumom svoga života, onom smrti majke. Nakon nje morat će se suočiti s mnogim drugima – od samoubojstva najbolje prijateljice, preko ljubavne izdaje, posrnuća u mrežu droge, prostitucije i mafije, do bračnog kaveza. Tražeći svoje mjesto unutar obitelji, prijatelja, gradova u kojima će živjeti, gradeći identitet kćeri, unuke, prijateljice, ljubavnice, supruge, majke, Katarina će nas provesti kroz vrlo složenu mrežu građenu od nepredvidive zbilje i još nepredvidljivijih međuljudskih odnosa.

„Nisam se samo ja raspadala. Izvan mojih mračnih zidova raspadao se svijet“, na jednom mjestu kaže glavna junakinja Katarina, dok od Male postaje Velika, i(li) obrnuto, s povremenim 'izletima' do one Ledene ili Nemoralne Keti. Na ulicama rodnoga grada, koje u jednom trenutku postaju pretijesne pa se produže u beogradske i londonske, Katarina je autentičan glas koji nas u specifičnom stilu koji podrazumijeva spoj intimnog i javnog, vodi putevima rastavljanja i sastavljanja. Od odrastanja u suton socijalizma, preko naznaka svega onoga što se na tim prostorima potom dogodilo i uranjanja u neku novu ratnu i tranzicijsku svakodnevicu, Katarina je dovoljno krhka i istovremeno snažna da si dopušta posustajanja i padove, u najmračnije kutke društvenog podzemlja i najbolnije ljubavne i bračne katastrofe. Roman je to koji ne uljuljkava u optimizam, niti bježi u pomodni aktivizam; u romanu se skeniraju obiteljski odnosi i tragedije, ženska prijateljstva, ljubavne izdaje i prevare, odlasci i bijegovi, razni društveni miljei, ali i širi društveni kontekst konfuznih i neuralgičnih događaja koji (pre)usmjeravaju ljudske sudbine. „Društvo bez dubine, s nakaradnom elitom“, to je ono što Katarinu i plaši nakon bijega/povratka, ali svijest o tome kako je rodni grad onaj u kojem je čekaju neispričane priče vraća je na početnu točku kako bi se te priče čulo i uobličilo u onu vlastitu. 

Pomno osmišljeni i karakterizirani likovi i suvereno, dinamično pripovijedanje, u romanu u kojem nema čvrsto postavljenog žanrovskog modela, niti rasipanja u mnoštvu motivsko-tematskih preokupacija, „Katarinu“ vode putem najboljih romana koji progovaraju o zbilji ovih prostora, ali uspijevaju (p)ostati romanima koje pamtimo po snažnim, neprilagođenim, hrabrim i prije svega likovima punim strasti, kakva je nedvojbeno Katarina. No, što je osobito važno, ona nije jedina takva, niti su drugi ostali u njezinoj sjeni, jer roman vrvi mnoštvom odlično kakteriziranih i nimalo papirnatih likova koji svoje priče i sudbine križaju s njezinom, donoseći skupa s njima i brojne 'rukavce' priče koji nadopunjavaju, dinamiziraju i usložnjavaju ionako precizno i kritičko skeniranje društvene pozornice.             

I kada je žele učiniti Malom i kada se trudi postati Velikom, ulovljena u mrežu koja prijeti njezinom duhu i tijelu, u kojoj se za dominaciju bore moć i novac, razne političke opcije, nasljeđa i zavičaji, uloge koje je netko drugi napisao, Katarina je uvjerljiva i složena, kao život sam, kao i ovaj roman.

fotografije: Tanja Kanazir

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb 1t0a3441
 • Zagreb 1t0a3245
 • Zagreb 1t0a3281
 • Zagreb 1t0a3347
 • Zagreb 1t0a3388
 • Zagreb 1t0a3427
 • Zagreb 1t0a3476
 • Zagreb 1t0a3512
 • Zagreb 1t0a3274
 • Zagreb 1t0a3341
 • Zagreb 1t0a3371
 • Zagreb 1t0a3419
 • Zagreb 1t0a3453
 • Zagreb 1t0a3509
 • Zagreb 1t0a3517
 • Zagreb Katarina, velika i mala
 • Zagreb Logo nagrade 2019
 • Zagreb Naslovnica katarina, velika i mala

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Olja Knežević