ON-LINE IZLOŽBA

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Tra
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › ON-LINE IZLOŽBA

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
30
 
08.2018

ON-LINE IZLOŽBA

FUNDUS GALERIJE REMEK-DJELA, ljeto 2018.
ON-LINE IZLOŽBAGalerija remek djela
 
U fundusu galerija ima radove probranih autora — od slavnih pokojnih majstora iz enciklopedije — preko velikih današnjih imena — do onih mladih iza kojih stojimo i u koje vjerujemo.
 
Danas izdvajamo
 
Šebalj, Ivo, hrvatski slikar (Zagreb, 25. VI. 1912 — Zagreb, 20. II. 2002). S prekidima studirao na Akademiji u Zagrebu 1934–42 (M. Tartaglia). Bio službenik (1930–47), potom profesor na Školi primijenjene umjetnosti (1954–61) i Akademiji likovnih umjetnosti (1961–78) u Zagrebu. Počeo izlagati tek 1970. Njegovo djelo, nastalo izvan tijekova domaće tradicije, hermetička je rekapitulacija slikarskoga modernizma XX. stoljeća (P. Picasso, F. Bacon) i dubuffetovske stilistike. Manji broj motiva (soba, portret, slikar i model, ženski aktovi, pušač) svodio je na subjektivni znak i ekspresivnu poruku, os. u ciklusu Moj doživljaj ulaska okupatora u Zagreb (1976–79). Autor blizak poetici apstraktne lirike; slikar osebujna crteža i kolorizma (isprva tamne game gustih namaza i naglašene fakture, potom istančanih nijansa čistih tonova boje). Crtao i slikao u svim razdobljima svojega stvaralaštva tušem, temperom, uljem i pastelom, često ih miješajući međusobno. Dobio je Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo (1987).
 
 
IVO ŠEBALJ
Slikar, 1976.
ulje — platno
123×135 cm 
 
Petar Ćujo rođen 30.09.1991. u Zagrebu. 2006. godine upisuje Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Po završetku prvog razreda opredjeljuje se za smjer kiparstva. 2010. završava srednju školu te upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, također smjer kiprstva.Trenutno je diplomska godina u klasi prof. Peruška Bogdanića.2011. sudjeluje na izložbi "Skulptura u kamenu 1991–2011". — 2012. sudjeluje na "Festivalu skulpture u pijesku Lopar" , 2013 postavljena skulptura na javnoj površini "Crna rupa", Brač, CZK Bol, 2013. postavljena skulptura na javnoj površini "Ivy 23", "Kiparska škola Montraker", Vrsar . Živi i radi u Zagrebu
PETAR ĆUJO
2016.
gips
visina 182 cm
fundus galerije Remek-djela
 
Toni Franović rođen je 1964 u Zagrebu. Diplomirao je 1990. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1993. započinje s radom  na „ARAD ARTS PROJECT“ u Aradu gdje predaje slikanje u prirodi. Akademske godine 1994–95. boravi na "American University Wesley, Theologicial Seminary" u Washingtonu D.C. gdje predaje duhovnost u umjetnosti. Godine 1995. asistent je na katedri slikanja i crtanja na  Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje predaje crtanje akta i slikanje u prirodi do 2004. godine. Predaje na Sveučilištu Sjever na Odjelu za medijski dizajn. Gostuje kao predavač na "Kresge Academic Center" u Washingtonu D.C., "School of Visual Arts", u New Yorku, Boston Universty. Djela Tonija Franovića nalaze se u muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u Europi, Americi i Izraelu. Izlagao je na mnogim samostalnim, kao i skupnim izložbama u Hrvatskoj i diljem svijeta. Za svoj rad primio je nagrade i priznanja.
 

TONI FRANOVIĆ
Zimska soba, 2002 
ulje na platnu 
140×175cm 
fundus galerije Remek-djela
 
Edo Murtić (Velika Pisanica, 4. svibnja 1921. — Zagreb, 2. siječnja 2005.), hrvatski slikar, grafički dizajner, kazališni scenograf, akademik. Rođen je u Velikoj Pisanici kraj Bjelovara. Njegova se obitelj 1925. seli u Zagreb, gdje polazi osnovnu i srednju školu. Studirao je na Akademiji primjenjene umjetnosti. Profesori su mu bili Petar Dobrović i Ljubo Babić. Prvu samostalnu izložbu imao je 1935. u Zagrebu. Od 1941. sudjeluje u II. svjetskom ratu, a 1943. se uključuje u pokret otpora protiv fašista. Puno je putovao u inozemstvo, posebno Francusku, SAD i Italiju. Njegovi radovi dobili su međunarodna priznanja. Ostvario je 150 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi na svim kontinentima. Njegova su djela prisutna u većini izvrsnih privatnih i javnih kolekcija po čitavom svijetu. Radio je i kazališnu scenografiju, murale i mozaike. Bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te Hrvatskog helšinskog odbora (HHO). Uglavnom je živio u Zagrebu i Vrsaru. Proglašen je počasnim građaninom grada Bjelovara. Umro je u Zagrebu.
 
 
EDO MURTIĆ
Krajolik, 1973. 
ulje-platno 
147×116cm 
 
Petar Hranuelli, rođen u Supetru (27.12.1975.), a do 1994. godine živi u Postirama na otoku Braču. Izlaže od 1994. godine na 48 samostalnih i 96 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. O njegovom umjetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari: Nikola Albaneže, Nikolina Mahović, Stanko Špoljarić, Rašeljka Bilić, Romina Peritz, Davorin Vujičić, Draženka Jalšić Ernečić, Snježana Kauzlarić, Romana Tekić, Olivera Vukotić, Vesna Bunčić, ... Djela mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Italija, Austrija, Srbija, Turska, Engleska, Španjolska, Kalifornija, Čile,...). Hranuellijev opus materijalom i vitalnošću vezan je uz ishodište, otok Brač. Kamene skulpture formi apstrahiranih iz figurativnog prikazuju najčešće žene (Venere) i ljudsku figure općenito, redovito u dijalogu s tradicijom od prahistorije preko klasične antike do suvremenog doba. Vitalnost i bujnost isklesana u kamenu, nekadi i u drugim materijalima poput stakla, bilo da se radi o skulpturama manjeg formata ili javnoga karaktera odlike su Hranuellijeva stvaralaštva.Član je HDLU-a od 2006. godine. Živi i stvara u Rasoji i Zagrebu .
PETAR HRANUELLI
Borba s vjetrom
2018.
mramor
visina 42 cm
 
Nives Kavurić-Kurtović rođena je 18. 1. 1938. u Zagrebu, gdje nakon gimnazije upisuje Akademiju likovnih umjetnosti 1957. godine. Diplomirala je grafiku i slikarstvo 1962. u klasi prof. Frane Baće. Od 1962. do 1967. bila je suradnica Majstorske radionice Krste Hegedušića. Samostalno izlaže od 1963. godine. Od 1971. članica je Galerije Forum. U statusu samostalne umjetnice djeluje do 1983., kada počinje raditi kao profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1997. postala je redovna članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kao prva žena akademik u Hrvatskoj. Slikarstvo N. K. Kurtović zasniva se na lirskom prikazivanju ljudske figure. Unatoč tome ne ustručava se dotaknuti ozbiljnije teme, te teme koje opisuju stanje duha. Tako često nailazimo na figure žena, ljubavnika i slično. Često ispisuje svoje ili tuđe tekstove. Služi se stečevinom informela i novog shvaćanja prostora. Njene figure, gotovo bestjelesno lebde u prostoru, a istovremeno djeluju stvarno s naturalističkim detaljima. Slikarica je prepoznatljivog rukopisa, harmoničnog kolorita i poetiziranih naslova. Članica je HDLU-a, a studijski je boravila i izlagala diljem Europe i SAD-a. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su najprestižnije prva nagrada 1967. u Parizu na Biennalu mladih, 1968. prva nagrada u Grazu, 2. Internationale Malerwochen, 1973. godišnja nagrada "Josip Račić", 1982. u Rijeci Grand prix na 8. međunarodnoj izložbi originalnog crteža, 1990. u Zagrebu na 25. zagrebačkom salonu prva nagrada za slikarstvo, 1999. u Zagrebu središnja nagrada "Vladimir Nazor". Ima više od stotinu samostalnih i oko tisuću skupnih izložbi. Djela joj se nalaze u muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu.
 
NIVES KAVURIĆ KURTOVIĆ
Htjela je biti meka u svojoj boli..., 1989.
ulje-platno kaširano na dasci 
110×74.5cm
 
Zlatan Vrkljan, rođen je 1955. u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1979. godine u klasi profesora Šime Perića. Od 1979. do 1981. godine suradnik je majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera. U razdoblju od 1987. do 1994. asistent je i docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Inicijator je i pokretač zagrebačke galerije Arteria, a od 1994. do 1999. godine bio je njezin umjetnički voditelj. Godine 1999. predstavljao je Hrvatsku na 48. Venecijanskom bijenalu. Izlagao je na više od 35 samostalnih izložbi (Zagreb, Varaždin, Stari Grad, Dubrovnik, Slavonski Brod, Karlovac, Umag, Split, Poreč, Požega, Pula, Osijek, Ljubljana, Trst, Pariz) te na brojnim međunarodnim izložbama u Hrvatskoj i u svijetu (Kairo, Venecija, Santiago de Chile, Seul, Buenos Aires, Pariz, Moskva, Beograd, Sarajevo, Ljubljana). Od 2006. godine izvanredni je profesor na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a od 2014. redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Za ostvareni opus nagrađen je mnogobrojnim nagradama i priznanjima među kojima se ističu Nagrada 9. salona mladih 1979. godine, Nagrada „Josip Račić“ 1988., Nagrada međunarodnog žirija 7. međunarodnog bijenala u Kairu 1998. godine, Premija u San Cascianu dei Bagni 1999., državna „Nagrada Vladimir Nazor“ za 2006. godinu te odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u hrvatskoj kulturi 1996. godine.
 
ZLATAN VRKLJAN
Pejzaž 
ulje na platnu 
98×80cm
fundus galerije Remek-djela
 
Švaljek, Antun Boris, hrvatski slikar i grafičar (Zagreb, 10. VI. 1951). Diplomirao 1974. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (Š. Perić), bio suradnik Majstorske radionice K. Hegedušića i Lj. Ivančića (1974–77). Isprva blizak grotesknoj figuraciji na tragu pop-arta, potom je oblikovao vlastiti likovni izraz, u kojem se izborom motiva ponegdje približio hrvatskim pučkim majstorima u rasponu od baroka do naivne umjetnosti. U crtežima snažne plastičnosti, jasnih linija i bogate kromatike, poetskom imaginacijom gradi osebujne kompozicije prožete blagom ironijom i simbolikom (Adam i Eva, 1990; Zagorec na moru, 1994; Raj, 2005). Od 1985. oblikuje maštovite skulpture u drvu i glaziranoj terakoti. Bavi se grafikom (mapa Varaždin, 1988. i 1996), grafičkim oblikovanjem i ilustriranjem knjiga.
 
ANTUN BORIS ŠVALJEK
U ogradi
2012.
ulje na platnu
70×80cm
fundus galerije Remek-djela
 
Petar Dolić, rođen u Travniku 1975. godine. Od 1976.godine živio je u Gospiću gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1999. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Šime Vulasa, a kao izbornu nastavu pohađao je 'Medaljerstvo i malu plastiku' u klasi prof. Damira Matušića. Član je HDLU-a i ZUH-a. Do danas je izlagao na 55 samostalnih izložbi i 60 skupnih izložbi. Autor je brojnih skulptura na javnim prostorima ( 'Tri sunca' — uvala Vela lozna, Postira; 'Podmornica '- Zagrebački velesajam; ' Brod na suhom '- Njemački park, kraj Boćarskog doma (ZG), ' Spomenik poginulim braniteljima' u Labinu u sklopu Mediteranskog kiparskog simpozija, ' Jabuka ' u Crnom Lugu, u sklopu Goranske kiparske radionice Lokve...).Osim navedenog, Petar Dolić je i autor 'Večernjakove milenijske ruže' , 'Dekanskog lanca' Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću. Dobtinik je brojnih nagrada (Sveučilišta u Zagrebu, I. nagrada na trijenalu hrvatskog akvarela, I. nagrada za spomenik Oluja 95, spomenik Pomorcu i pomorstvu u Rijeci, Nagrada galerije Forum, 1. nagrada za spomenik poginuloj djeci u Domovinskom ratu Slavonski Brod, ...). Mnoga djela mu se nalaze u stalnom postavu muzeja, privatnim kolekcijama kod nas i u inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.
PETAR DOLIĆ
Mladenac, 2002.
željezo + patinirano drvo
47×17,5×11cm
fundus galerije Remek-djela
 
Internet Galerija Remek-djela od svojih početaka do danas intenzivno radi na širenju likovne kulture  na međužupanijskom i međunarodnom području.

Više na stranici http://www.remek-djela.com/

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Galerija remek djela

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › ON-LINE IZLOŽBA