Oni dolaze… Vlatka Škoro: Pol čovjek, Paul Newman

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Srp
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Oni dolaze… Vlatka Škoro: Pol čovjek, Paul Newman

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
30
 
03.2015

Oni dolaze… Vlatka Škoro: Pol čovjek, Paul Newman

otvorenje izložbe Pol čovjek, Paul Newman, umjetnice Vlatke Škoro, održat će se u srijedu, 01. travnja u Galeriji SC s početkom u 20 sati.
Oni dolaze… Vlatka Škoro: Pol čovjek, Paul NewmanPol covjek, paul newman
 

Otvorenje izložbe Pol čovjek, Paul Newman, umjetnice Vlatke Škoro, održat će se u srijedu, 01. travnja u Galeriji SC s početkom u 20 sati. Izložba je dio projekta Oni dolaze…. Otvorena je do 11. travnja, radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13 sati.

U svome kiparsko-istraživačkom radu Vlatka Škoro, polaznica poslijediplomskog studija kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, spaja osobni imaginarij hibridnih stvorenja s novim tehnološkim mogućnostima, pomičući tako granice samoga medija. Antropomorfno predimenzionirano biće nastanjuje naš prostor poput glasnika iz neke druge dimenzije. Noseći ljudska i životinjska obilježja on ne pripada ni jednom od dvaju svjetova i uvlači nas u svoj vlastiti prostor mita.

“Gotovo intuitivno autorica svog ježolikog stvora zaodijeva blještavom zlatnom površinom koja titra na dubokom mat crnom poliesteru. Dok pristupamo mračnoj dvorani galerije dočekuje nas muklo odzvanjanje, zemljani zvuk koji se širi i lagano nas uvlači u mističnu atmosferu. ….” 

“…Rad posjeduje snažnu kiparsku komponentu – riječ je o pravoj monumentalnoj skulpturi čija živa modelacija i vidljiv trag ruke naglašavaju mekoću i snagu tog golemog i pomalo nezgrapnog tijela koje se nadvija nad nama…” (Ana Bedenko)

Prema riječima autorice ovaj rad nije kritika, ali vrlo ozbiljno govori o svijetu i čovjeku, njihovoj simbiozi i zajedničkom kretanju. Hibrid upozorava, opominje, osvještava, ali uz osmijeh i zadirkivanje. Što nam ustvari poručuje, provjerite u Galeriji SC .

Vlatka Škoro rođena je 1987. godine u Osijeku. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Stjepana Gračana 2010. godine. Trenutno je na doktorskom studiju kiparstva na ALU u Zagrebu. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u Zagrebu, Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Vinkovcima i dr. Sudjelovala je na brojnim radionicama i festivalima u Zagrebu, Vinkovcima, Našicama, Puli i dr.

Dobitnica je Grand Prix nagrade Erste fragmenti 2010. godine.

Oni dolaze… je projekt čiji je cilj promovirati mlade autore koji su tek (ili još nisu) napustili sustav Akademije te se upoznaju s novim sustavima i kodovima koje diktira umjetnička „scena" izvan nje. Ujedno, umjetnici na projektu rade s mladim povjesničarima umjetnosti i kustosima te zajednički realiziraju samostalne izložbe navedenih autora. Uz praktičan rad naglasak je na komunikaciji između mladih umjetnika i kustosa čime se razvija spona i mreža novih generacija te, nadamo se, i budući zanimljivi projekti.

VLATKA ŠKORO

POL ČOVJEK, PAUL NEWMAN

«Taj samopouzdani čovjek je spasitelj koji djeluje mračno jer je primoran djelovati u posrnulome svijetu...bio on Đavao ili...Krist...njegovo 'pravo ja' ostaje beznadno skriveno.» Tako Lewis Hyde definira takozvanog trickstera, u mitovima opisanog kao onoga koji je svijet učinio takvim kakav jest. Druga božanstva namjeravala su stvoriti idealan svijet, ali ovaj svijet – u svojoj kompleksnosti i dvosmislenosti, ljepoti i prljavštini – tricksterovo je djelo, i ono još nije dovršeno.

U svome kiparsko-istraživačkom radu Vlatka Škoro, polaznica poslijediplomskog studija kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, spaja osobni imaginarij hibridnih stvorenja s novim tehnološkim mogućnostima, pomičući tako granice samoga medija. Antropomorfno predimenzionirano biće nastanjuje naš prostor poput glasnika iz neke druge dimenzije. Noseći ljudska i životinjska obilježja on ne pripada ni jednom od dvaju svjetova i uvlači nas u svoj vlastiti prostor mita. Jež je životinja bogata simbolikom, od proždrljivog stanovnika srednjovjekovnog imaginarija do mudrog i dobroćudnog šumskog zaštitnika čini se da je kadar u sebe primati nebrojena značenja. U folkloru i narodnim legendama često zauzima istaknuto mjesto, javlja se i u formi šumskog duha daidarabotchija u japanskoj mitologiji, a u slavenskoj legendi o vjenčanju sunca i mjeseca jež spašava čovječanstvo od sveproždiruće sunčeve vatre.

Gotovo intuitivno autorica svog ježolikog stvora zaodijeva blještavom zlatnom površinom koja titra na dubokom mat crnom poliesteru. Dok pristupamo mračnoj dvorani galerije dočekuje nas muklo odzvanjanje, zemljani zvuk koji se širi i lagano nas uvlači u mističnu atmosferu.

Valovi ritmičnog udaranja štapa o pod preuzimaju nas i odvode u stanje polutransa gdje vrijeme stoji, a zrak pleše. Gotovo nesvjesnim kazališnim postupcima autorica je zarobila naša osjetila u neprekinutom hipnotičkom plesu derviša. Golemi se šaman ljeska u mračnome dimu i pokušava nas prodrmati u tromoj uljuljkanosti naše stvarnosti - Beuysov kojot preuzima drugo obličje. Hibrid ne posjeduje crtanu dimenziju, ne djeluje bezazleno i doživljavamo ga kao dio svoje okoline, nekoga tko ulazi u naš prostor, a ne kao predimenzioniranu igračku u maniri Florentijna Hofmana.

Rad posjeduje snažnu kiparsku komponentu – riječ je o pravoj monumentalnoj skulpturi čija živa modelacija i vidljiv trag ruke naglašavaju mekoću i snagu tog golemog i pomalo nezgrapnog tijela koje se nadvija nad nama.

Elektromotor u pokretnoj ruci te moćan valjajući bas uz pojačane akustične efekte

stvaraju izuzetno sugestivnu atmosferu. Upravo u tom spoju tehnološkog i mitološkog leži prava vrijednost skulpture. Ovo stvorenje nije samo ljudsko-životinjski hibrid, ono je ujedno i spona između drevne duhovnosti šume i bioničkog svijeta tehnologije. Skulptura nije nužno vezana uz jedan topos, ovisno o tome gdje je smještena proizvodi nova značenja i generira socijalnu interakciju – promatrač obigrava oko nje, sklanja se, promatra iz prikrajka. Tama, blještavilo zlatno-crne refleksivne površine, gigantske dimenzije, dimni i zvučni efekti namjerno uzrokuju smetenost promatrača i barem na trenutak ga odvode u jedan međuprostor gdje se može odmaknuti od svega i vrlo osobno doživjeti rad i sebe u interakciji.To je lik koji nas na neki način izmješta svojim prisustvom – nemoguće ga je ignorirati i to ne samo zbog njegove veličine. Autoritet šumske mudrosti, životinje koja je istovremeno i dijete i starac, omekšan je autoričinim duhovitim pristupom projektu, vidljivim i u samom naslovu izložbe, u kojem uspijeva stvoriti pop efekt s dubljom pozadinom. Prema riječima autorice ovaj rad nije kritika, ali vrlo ozbiljno govori o svijetu i čovjeku, njihovoj simbiozi i zajedničkom kretanju. Hibrid upozorava, opominje, osvještava, ali uz osmijeh i zadirkivanje. Što nam ustvari poručuje?

Hoćemo li i mi začuti «Dinsdale!» te prije no što se osvrnemo panično tražeći Spinyja Normana dezorijentirani propasti kroz metaforičku zečju rupu?

 Ana Bedenko

 
Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Pol covjek, paul newman
  • Zagreb Pol covjek, paul newman, foto 2
  • Zagreb Pol covjek, paul newman, foto 3
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Oni dolaze… Vlatka Škoro: Pol čovjek, Paul Newman