Oni dolaze

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Ruj
2020
19

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Oni dolaze

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
04.2018

Oni dolaze

u Galeriji SC u petak, 6. travnja izložba Forms of Life
Oni dolazeEntrance 5
 

U sklopu projekta Oni dolaze….u zagrebačkoj Galeriji SC, u petak, 6. travnja s početkom u 20 sati predstavit će se umjetnici Josip Šurlin i Jan Tomažin s izložbom Forms of life. Izložba je otvorena do 14. travnja, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Izložba Forms of Life Josipa Šurlina i Jana Tomažina proizašla je iz intelektualne radoznalosti i dijaloga dvojice umjetnika o relevantnim temama iz područja njihova djelovanja i interesa. Izloženi radovi pružaju uvid u razvoj dviju poetika koje su dosegle zavidnu razinu tijekom studija na splitskoj umjetničkoj akademiji, a složenost njihovih pristupa umjetnosti svjedoči o potrebi za stalnim osobnim i profesionalnim razvojem kao i o svijesti o važnosti stvaranja u obzor u suvremenosti što se očituje u kritičkom odnosu prema vlastitom okruženju ili zanimanju za mogućnosti izražavanja unutar jednog umjetničkog medija. Šurlinovi objekti i Tomažinove slike zaokružene su cjeline neupitne likovne kvalitete čija pitka, ali sugestivna estetika upućuje na daljnji razgovor o konceptualnim uporištima radova.

Uspoređujući dva umjetnika možemo ustanoviti da najveća razlika među njima leži upravo u pojavnom aspektu radova što je izravna posljedica drugačijih vrsta odnosa kojima se oni na ovoj izložbi bave. Kod Tomažina naslovna sintagma predstavlja pitanje prostora i procesa što se odvijaju unutar slike. S druge strane, Šurlinovi objekti prvenstveno su artikulirani kao subverzivan osvrt na organizaciju suvremenog življenja. Metodološki gledano, prvi istražuje a drugi, uvjetno rečeno, kritizira. Različiti „oblici života“ koje možemo vidjeti na izložbi jednako su prisutni u ljudskoj svakodnevici, ali nalaze se na potpuno suprotnim koordinatama što se tiče početnih individualnih stvaralačkih impulsa i pitanja na koje se odnose. Šurlinove rezervirane i ironizirajuće strukture suprotstavljene su Tomažinovim vibrantnim slikama; pozicije odmaka i nelagode spram društvenog uređenja ne mogu biti dalje od raznobojne samosvrhovitosti i neopterećenosti istim, a upućenost na svijet izvan djela kod jednog autora potpuno je različita od stvaranja i promatranja slikarskog mikrokozma sačinjenog od raznorodnih sastavnica i funkcija kod drugog. ( iz predgovora, Božo Kesić)

Josip Šurlin (Split, 1993.) diplomirao je 2017. na Odsjeku za slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Viktora Popovića.

Jan Tomažin (Kranj, 1987.) student je druge godine diplomskog studija Odsjeka za slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Viktora Popovića.

Administrator: Koraljka Dilić, kdilic@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Entrance 5
  • Zagreb In vitro i
  • Zagreb Past resets

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Oni dolaze