ORaH-ov model rješenja dužničke krize u švicarskim francima

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
06:59
Tra
2020
10

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › ORaH-ov model rješenja dužničke krize u švicarskim francima

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
03.2015

ORaH-ov model rješenja dužničke krize u švicarskim francima

6. točaka za komporominsno rješenje
ORaH-ov model rješenja dužničke krize u švicarskim francimaBanke chf-swiss frank
 

Nakon što je ORaH 29. siječnja 2015. godine okupio stručnjake, političare i zainteresiranu javnost te održao okrugli stol u Hrvatskom saboru „Moguća rješenja problema kredita u švicarskim francima“, ORaH-ova radna skupina izradila je mogući prijedlog rješenja. Pozivamo sve strane u pregovorima: HNB, banke koje zastupa HUB, Vladu Republike Hrvatske i udrugu Franak da žurno zaključe pregovore uz kompromisno rješenje u javnom interesu te preuzmu svoj dio odgovornosti.

Pozivamo Hrvatsku narodnu banku da u okviru svog mandata preuzme odgovornost regulatora i aktivno pomogne u rješavanju navedenog problema tako što će u što kraćem roku dostaviti detaljni izvještaj Hrvatskom saboru, kronološki ali i sumarno, s procjenama nastalih šteta i mogućih rizika te da na primjeren način obavijesti o tome javnost, da objavi podatke o iznosima transfera u inozemstvo temeljem forward ugovora te njihov utjecaj na raspoloživi dohodak, razlike u kreditnoj sposobnosti dužnika danas i prilikom uzimanja kredita.

Pozivamo banke da preuzmu odgovornost za špekulacije i ostvarivanje nesrazmjernog profita u odnosu na gospodarska kretanja u RH za proteklo razdoblje jer su ne vodeći računa o kreditnoj sposobnosti dužnika dovele dužnike, ali i cijeli financijski sustav u rizičnu situaciju.

Pozivamo Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo financija da ukoliko banke sporazumno pristanu na kompromisno rješenje kompenziraju dio naplaćenog poreza na temelju ostvarene dobiti uslijed nezakonitih povećanja kamatnih stopa i tečajnih razlika, ali isključivo nakon prihvaćanja sporazuma.

Pozivamo Udrugu Franak da iskoristi svoj utjecaj na dužnike da prihvate kompromisno rješenje i odustanu od maksimalističkih zahtjeva jer je tijekom proteklog razdoblja bilo inflacije te vrijednost novca nije jednaka kao u trenutku podizanja kredita.

ORaH-ov model rješenja dužničke krize u švicarskim francima

Pozivamo sve strane u pregovorima da razmotre ovaj prijedlog jer bi njegovim prihvaćanjem ostvarili društvenu, ali i dugoročnu, direktnu ekonomsku koristi te indirektnu korist stvaranja stabilnog financijskog sustava. Rješenje koje dovodi do uredne otplate kredita ima višestruke koristi, za banke, za korisnike kredita, ali i za državu u cjelini. Ovaj prijedlog rješava pitanje preplaćenih kamata koje potražuju dužnici, a podrazumijeva odustajanje dužnika od obeštećenja. Sporazum ne prejudicira zahtjev dužnika vezano za tvrdnje o nezakonitom ugovaranju valutne klauzule švicarskog franka. Oni dužnici koji ne pristanu na ovakav dogovor zadržavaju mogućnost sudskim putem ostvariti svoja prava što neće povećavati sistemski rizik ukoliko to budu sporadični slučajevi. Navedeni koraci za rješenje problema opisani su u točkama od 1. do 6. i predstavljaju hodogram na temelju kojega banke trebaju u primjerenom roku svojim klijentima pojedinačno ponuditi potpisivanje sporazuma.

1) Preplaćene kamate u švicarskim francima obračunate na temelju samovoljnih i nezakonitih odluka banaka o povećanju kamata, što je utvrđeno u pravomoćnoj sudskoj presudi Visokog trgovačkog suda u kolektivnoj tužbi za 'Slučaj Franak', potrebno je obračunati za proteklo razdoblje te utvrditi točne iznose za svaki pojedinačni kredit.

2) Za navedeni iznos iz točke (1) valja umanjiti preostalu glavnicu u švicarskim francima.

3) Preostalu glavnicu iz točke (2) valja konvertirati prema pravednom tečaju. Pravedan tečaj izračunava se tako da se početni tečaj koji je vrijedio prilikom ugovaranja kredita uveća za 20%, što je u skladu s izvanrednim odnosno promijenjenim okolnostima posredno priznatim ograničenjem kamata propisanim člankom 11.a stavkom 5. Zakona o potrošačkom kreditiranju. Takav pravedan tečaj je u skladu i s inflacijom unazad desetak godina. Poštujući jednakopravnost svih dužnika važno je da se sve banke usuglase za prihvaćanje jednakog pravednog tečaja za konverzije.

4) Pod uvjetom da banke i dužnici pristanu na navedeni prijedlog značajno će se smanjiti udio loših kredita u bilancama banaka. Podići će se razina povjerenja u bankarski sustav, pa u tom slučaju HNB može i treba maksimalno smanjiti obvezne rezervacije banaka. Vlada i Ministarstvo financija u skladu s vlastitim ovlastima trebaju ponuditi bankama da raspodjele nastale troškove tijekom cijelog razdoblja do otplate kredita, čime bi se izbjeglo stvaranje nepotrebnih gubitaka u računima dobiti i gubitka te bi se izbjeglo smanjenje kapitalizacije banaka.

5) Prihvaćanjem navedenog prijedloga rješenja banke bi izbjegle rizik troškova za isplatu zateznih kamata uslijed privatnih tužbi, čime bi dovele u nepovoljan položaj ne samo banke već bi zbog nemogućnosti jednokratne isplate ovako visokih iznosa taj trošak bio prevaljen na društvo u cjelini.

6) Ukoliko banke pokažu dobru volju i pristanu na kompromisno rješenje pozivamo Vladu i Ministarstvo financija na kompenzaciju dio naplaćenog poreza s osnove ostvarene dobiti na temelju nezakonitih povećanja kamatnih stopa čime će olakšati bankama prevladavanje nastale situacije.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Banke chf-swiss frank
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › ORaH-ov model rješenja dužničke krize u švicarskim francima