ORGAN VIDA

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:57
Lip
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › ORGAN VIDA

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
18
 
06.2019

ORGAN VIDA

festivalsku off godinu otvara gostovanjem umjetničkog kolektiva YOUNG GIRL READING GROUP
ORGAN VIDAOv ygrg
 

YGRG14X: čitanje jednom rukom VII

Dorota Gawęda i Eglė Kulbokaitė 

Pornografska knjiga funkcionirala je kao sučelje u kojem se unutrašnji prostor, subjektivna misao, fizički užitak i mašta po prvi put rastvaraju kroz praksu individualnog čitanja. Iskustvo čitanja zahtijevalo je mirni kutak, ali i stvorilo rascjep s okolnim prostorom: preplavljen ne-svetim knjigama, čitateljica je razvila virtualni i emocionalni prostor koji je razdvaja od njenog fizičkog okruženja. (Paul B. Preciado)

Fotografska udruga Organ Vida festivalsku off godinu otvara u petak, 21. lipnja, performansom i instalacijom YGRG 14X: čitanje jednom rukom umjetničkoga dua YOUNG GIRL READING GROUP (YGRG) koji čine umjetnice Dorota Gawęda i Eglė Kulbokaitė.

Izvorno osmišljena za 13. Baltički trijenale – Preludij u Centru za suvremenu umjetnost u Vilniusu u rujnu 2017., ova performativna instalacija tematizira čitanje kao intiman doživljaj i kao javnu izvedbu. U YGRG 14X: čitanje jednom rukom VII  Gawęda i Kulbokaitė razmatraju kako se čitanje razvijalo u modernom društvu kao samotna, internalizirana praksa koja je imala formativan utjecaj na žudnju i individualnu percepciju prostornosti. Upućujući na međuovisnost teksta, tijela, okoline i tehnologije, izvedba pretvara čitajuće tijelo i njegovo okruženje u prostor aktivnog i kontinuiranog niza odnosa. Za YGRG ljudsko tijelo, lokacija čitanja i korištena tehnologija zajednički personificiraju jezik i izvode tekst te predstavljaju kontradikciju pretvaranja materijalnog u nematerijalno i nematerijalnog u materijalno. YGRG je, riječima umjetnica, “sonarno-socijalna arhitektura dijeljene znatiželje i sinkroniciteta, Instagram hangout uživo, samosvjesna estetska komora za intimnost i otkrivanje”.

Kustosice izložbe: Lea Vene i Barbara Gregov

Izložba se otvara performansom u petak, 21. lipnja u 20:00 h u Galeriji Karas. Performans će se moći pratiti i na Instagram profilu YGRG-a.

Izložba će biti otvorena do 14.7.2019.

FB: https://www.facebook.com/events/452607335570525/

IG: https://www.instagram.com/y_g_r_g/ i https://www.instagram.com/organvida_festival/

Program se održava u partnerstvu s HDLU, a financijski ga podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.

Na svojoj samostalnoj izložbi Dorota Gawęda i Eglė Kulbokaitė predstavljaju novu inačicu performansa i instalacije YGRG 14X: čitanje jednom rukom koju proširuju istoimenim video radom. Izvorno osmišljena za 13. Baltički trijenale – Preludij u Centru za suvremenu umjetnost u Vilniusu u rujnu 2017. godine, ova performativna instalacija istražuje čin čitanja kao intimni doživljaj, ostavljajući otvorenom mogućnost da  čitanjem naglas postane javna izvedba. Proizlazeći iz Gawędinog i Kulbokaitėnog dugoročnog projekta YOUNG GIRL READING GROUP (YGRG), izložba se uspostavlja kroz porozne susrete sa svijetom u materijalnom i virtualnom okruženju. YGRG 14X: čitanje s jednom rukom VII razmatra kako se čitanje razvijalo u modernom društvu kao samotna, internalizirana praksa koja je imala formativan utjecaj na žudnju i individualnu percepciju prostornosti. Upućujući na međuovisnost teksta, tijela, okoline i tehnologije, performans pretvara čitajuće tijelo i njegovo okruženje u prostor aktivnog i kontinuiranog niza odnosa. Za YGRG, ljudsko tijelo, lokacija čitanja i korištena tehnologija personificiraju jezik, izvode tekst, predstavljaju upravo kontradikciju pretvaranja materijalnog u nematerijalno, nematerijalnog u materijalno. Tijelo se retekstualizira kroz tehnologiju, a čitanje je javno i utjelovljeno. YGRG je sonarno-socijalna arhitektura dijeljene znatiželje i sinkroniciteta, Instagram hangout uživo, samosvjesna estetska komora za intimnost i otkrivanje. Žudnja je ovdje iskazana kroz tekst i gestu, ali je unaprijed digitalno posredovana te istovremeno dokumentirana i dijeljena dalje.

BIO:

Dorota Gawęda (r. 1986, Lublin, PL) i Eglė Kulbokaitė (r. 1987, Kaunas, LT) su umjetnički duo osnovan 2013. godine, sa sjedištem u Baselu (CH), a trenutno na rezidenciji Triangle France u Marseilleu. Obje su završile londonski Royal College of Art (2012.). Zajedno su pokrenule YOUNG GIRL READING GROUP (2013. - ) i bile su dio kustoskog time Agatha Valkyrie Ice (2014. - 2017.) koji je radio program za umjetnički prostor OSLO10 u Baselu (2015. – 2017.). Dorota Gawęda i Eglė Kulbokaitė nedavno su izlagale svoje radove na: Lafayette Anticipations, Pariz; HKW, Berlin; Spazio Maiocchi, Milano; Lucas Hirsch Gallery, Düsseldorf (samostalno); Les Urbaines, Lausanne; ANTI – 6. Athens Biennale; Kunsthalle Fribourg, Švicarska; Art in General, New York; Martin Gropius Bau, Berlin; Musée d’Orsay, Pariz; Cell Project Space, London (samostalna izložba); 6. Moscow Biennale for Young Art, MMOMA, Moskva; Palais de Tokyo, Pariz; Amanda Wilkinson Gallery, London (samostalno); Galerie Barbara Weiss, Berlin; Knipsu, Bergen (samostalno); Kunstverein Freiburg, Njemačka; Sodų4 i Editorial, Vilnius (samostalno); 13. Baltic Triennial, Contemporary Art Centre, Riga, Vilnius i CCA / Tallinna Kunstihoone, Tallinn; Kunsthalle Basel; ICA, London;  SMK-National Museum of Denmark, Kopenhagen; 1.1, Basel (samostalno); Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen, Düsseldorf (samostalno); Museum of Modern Art, Varšava; SALTS, Basel; LISTE Performance Project; Berlin Biennale 9; CCS Bard, NY; Kunsthalle Zürich; Le Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, itd. Nadolazeće izložbe uključuju: Schimmel Projects - Art Centre Dresden (samostalno); Futura, Prag (samostalno); Julia Stoschek Collection, Düsseldorf. U 2019. i 2020. Gawęda i Kulbokaitė će biti na sljedećim rezidencijama: Triangle Marseille, Francuska; Karlin Studios, Prag; Capacete, Rio de Janeiro; Onassis Centre, Athena; i Le Bec, Švicarska.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ov ygrg2
  • Zagreb Ov ygrg
  • Zagreb Ov ygrg3
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › ORGAN VIDA