Otac Milan Stipić

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Ruj
2020
24

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Otac Milan Stipić

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
25
 
03.2019

Otac Milan Stipić

imenovan apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije
Otac Milan StipićMilan stipic foto promo
 

Papa Franjo prihvatio je odreknuće mons. Nikole Kekića na pastoralnom služenju Križevačkoj eparhiji te je za apostolskog upravitelja sede vacante (dok je biskupska stolica prazna) imenovao oca Milana Stipića.

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj priopćila je da je Sveti Otac Franjo imenovao protojereja Milana Stipića, dosadašnjeg župnika Jastrebarskog i Kričaka, apostolskim administratorom Križevačke eparhije. Vijest o imenovanju objavljena je u Rimu, 18.03.2019.u 12 sati.

„Svjestan odgovornosti i zahtjevnosti službe koja preda mnom stoji, u dubokoj poniznosti pred Bogom, svjestan i svoje nedostatnosti, ali i kršćanske i svećeničke dužnosti živjeti za Krista i Evanđelje kako god to Gospod traži, iz ljubavi prema svojoj eparhiji, u kojoj sam se školovao, odgajao i pastoralno djelovao, prihvatio sam imenovanje za apostolskog administratora Križevačke eparhije. U ovom času dužnost mi je zahvaliti najprije Gospodu Svevladaru za dar života i svećeništva. Zahvalan sam svojim roditeljima i obitelji, svojim profesorima i odgojiteljima, bezbrojnim vjernicima i prijateljima koji su me bodrili u mom zvanju i obogatili me, i kao čovjeka i kao svećenika. Posebno pozdravljam moje župljane u Jastrebarskom i Dalmaciji kojima sam zadnjih godina bio dušobrižnikom. Na osobit način sam zahvalan Svetom Ocu Franji za povjerenje koje mi ovime iskazuje i koje s pomoću Božjom želim svim srcem opravdati“, poručio je, između ostalog, Otac Milan Stipić

Velečasni gospodin Milan Stipić rođen je 28. prosinca 1978. u Bosanskom Novom (Bosna i Hercegovina). Djetinjstvo je proveo u Lipiku gdje je i kršten, školovanje nastavio u Zagrebu i Čami, a nakon osnovne škole 1993. upisao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu te započeo svećeničku formaciju u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu. Godine 1997. ulazi u Grkokatoličko sjemenište Križevačke eparhije i studira na Katoličkom Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Uz redovni studij aktivno se bavi crkvenom glazbom istočnog obreda. Za đakona je rukopoložen 8. studenoga 2002. u konkatedrali svetih Ćirila i Metoda u Zagrebu, a svećeničko rukopoloženje primio je 18. listopada 2003. u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Iste godine započinje službu župnika u grkokatoličkim župama Kašt i Radatovići u Žumberačkom dekanatu. Godine 2007. dobio je naslov protojereja i preuzeo pastoralnu skrb za grkokatolike u Dalmaciji.

Od 2012. župnik je u Jastrebarskom te slobodno možemo reći da se Otac Milan Stipić, kao agilni duhovnik, u više navrata pokazao kao iskreni zaljubljenik u Žumberak, Jasku i jaskanski kraj. U više nego dobroj suradnji sa lokalnom zajednicom dokazao se i kao vrijedni društveni te kulturni djelatnik, koji je trajno nazočan u svekolikom životu i razvoju Grada Jastrebarskog. Neumorni je organizator brojnih hodočašća po Hrvatskoj inozemstvu, humanitarnih akcija i kulturnih priredbi, inicijator dolaska relikvija svetog Šimuna Bogoprimca u svoju župu i naš grad, kao i izgradnje pastoralnog centra Grkokatoličke župe Preobraženja Gospodnjeg, te je i kao takav djelotvorni promicatelj suradnje i jedinstva grkokatolika i rimokatolika.

U zahvalu na svemu učinjenom, 2015. godine, Gradsko vijeće Grada Jastrebarskog uvažilo je želje i prijedloge društvene i kulturne javnosti našeg Grada i odlučilo da se ocu Milanu Stipiću dodijeli Nagrada Grada Jastrebarskog jer svojim marljivim radom i sustavnim djelovanjem na društvenom, vjerskom i kulturnom polju znatno pridonosi razvoju Grada Jastrebarskog, Žumberka i cijelog jaskanskog kraja. 

Na imenovanju, Ocu Milanu Stipiću osobnu je čestitao gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, a svečano uvođenje u službu novoimenovanog apostolskog administratora održat će se u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima, na Lazarovu subotu, 13. travnja 2019. godine, na Arhijerejskoj liturgiji koju će služiti vladika križevački Nikola Kekić.

izvor i foto: http://www.jastrebarsko.hr/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Milan stipic foto promo

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Otac Milan Stipić