OTVOREN 55. TEOLOŠKO-PASTORALNI TJEDAN

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › OTVOREN 55. TEOLOŠKO-PASTORALNI TJEDAN

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
28
 
01.2015

OTVOREN 55. TEOLOŠKO-PASTORALNI TJEDAN

GOVOR KARDINALA BOZANIĆA "Obitelj treba biti škola opraštanja"
OTVOREN 55. TEOLOŠKO-PASTORALNI TJEDANZagrebackanadbiskupija280115
 

Zagrebački nadbiskup i veliki kancelar Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kardinal Josip Bozanić, sudjelovao je u utorak, 27. siječnja na otvorenju 55. Teološko-pastoralnoga tjedna, koji se od 27. do 29. siječnja održava u Međubiskupijskom sjemeništu na temu: „Brak i obitelj u proturječju sa suvremenim društvom“.
Otvorenju su uz apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Alessandra D'Errica, sudjelovali nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, mons. Franjo Komarica, predsjednik Biskupske konferencije BiH, te ostali biskupi Hrvatske biskupske konferencije.

U svom uvodnom govoru, kardinal Bozanić je istaknuo kako je obitelj u današnjem vremenu pogođena dubokim promjenama društva i kulture, te da se brojne obitelji svakodnevno susreću s raznim izazovima i opasnostima. „Suvremena obitelj prolazi kroz duboku kulturnu krizu koja na različite načine potiče stilove života koji iskrivljavaju istinske obiteljske veze i vrjednote“, kazao je.
Usprkos krizi koja neumoljivo zahvaća suvremeni svijet na svim područjima života, te usprkos mnogim teškoćama i nesnalaženjima koja se primjećuju u suvremenom braku i obitelji, Kardinal smatra da želja za obitelji i za obiteljskim vrjednotama i dalje živi, posebno među mladima.

Premda je bračna vjernost u ovom sekulariziranom društvu izložena velikim kušnjama zbog individualizma, slabljenja vjere i užurbanog načina života, Kardinal je podsjetio na svijetle primjere bračnog i obiteljskog zajedništva u kojem se vrednuje susret, komunikacija, povjerenje, molitva, međusobno uvažavanje i otvorenost životu. Pozvao je okupljene da podrže obitelji, da ih potiču na prenošenje poruke života i zajedništva, da budu oslonac onima koji posrću na putu te na taj način izgrađuju i samu Crkvu, koja je sigurno uporište svakoj obitelji.

„Obitelj treba biti 'škola opraštanja', uzajamnog prihvaćanja i suradnje, gdje ljubav roditelja potiče djecu na otvorenost i povjerenje, a privrženost djece na velikodušnost i zalaganje roditelja“, zaključio je kardinal Bozanić.

Nakon prvog predavanja dr. sc. Ivana Bubala na temu: „Brak i obitelj u promijenjenom društveno-kulturnom kontekstu“, kardinal Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi Presvetog Srca Isusova.

U svojoj je propovijedi kazao kako živimo u vremenu velikih kulturoloških promjena. „Kako se svećenik treba odnositi prema svemu tome?“ upitao je Kardinal. Govoreći o dvjema svarnostima u društvu koje pokazuju da postoje oni koji postupaju onako kako to uči Katekizam Katoličke crkve, ali i oni koji se drugačije ponašaju, naglasio je kako svećenici trebaju biti blizu svojim vjernicima.

„Mi, draga braćo, imamo jedino Isusa Krista. Njega trebamo donijeti svakome čovjeku jer jedino On tumači čovjeku volju Božju“, rekao je Kardinal, te pozvao svećenike da tim putem nastoje odgovoriti na nove izazove braka i obitelji u pastoralu.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

 
 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Zagrebackanadbiskupija280115
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › OTVOREN 55. TEOLOŠKO-PASTORALNI TJEDAN