OVO SU BUDUĆI

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Svi
2020
27

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › OVO SU BUDUĆI

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
26
 
08.2019

OVO SU BUDUĆI

GOSPODARI VALOVA
OVO SU BUDUĆI5
 

SVE VEĆI INTERES MLADIH KINEZIOLOGA ZA SPORTOVE NA VODI

Ljepote Jadranskog mora ali i hrvatskih rijeka i jezera poznati su diljem svijeta. Kako na tim vodenim površinama ploviti na siguran i stručan način studenti Kineziološkog fakulteta iz Zagreba uče na redovnom predmetu Sportovi na vodi. Otok Korčula posljednjih godina postaje svojevrsni rasadnik budućih svjetskih učitelja u području jedrenja. Jedrenje ove su godine izazvali veliki interes studenata koji će u godinama koje dolaze biti gospodari valova u Hrvatskoj i šire.

''Jedrenje na dasci i jedrenje u malim klasama upisao je maksimalni broj studenata pete godine, dok za usmjerenje jedrenje (budući studenti četvrte godine) u idućoj akademskoj godini već imamo 60 kandidata, skoro peterostruko više nego ove. To dovoljno govori o velikom interesu naših studenata, što je rezultat potražnje na tržištu. Naime, razvoj nautičkog turizma u Hrvatskoj znači sve veću potražnju za školovanim kadrovima u jedrenju. Hrvatska čarter flota drži gotovo 40% svjetske flote plovila za najam, što je podatak koji zvuči nestvarno. Gotovo svi studenti sa završenim usmjerenjem Jedrenje pronalaze posao u struci!’’- ističe doc.dr.sc. Nikola Prlenda, profesor sportova na vodi na KIF-u. 

Tijekom godina, edukaciju iz Sportova na vodi na Korčuli je prošlo više od 3000 redovitih i preko 150 studenata usmjerenja Jedrenje. Zanimljivo je napomenuti da ovo usmjerenje upisuje sve više djevojaka te da, pomalo neočekivano, većina studenata dolazi iz unutrašnjosti Hrvatske. Nije neobično za kormilom vidjeti i studente iz Slavonije ili Zagorja. Uz jedrenje i jedrenje na dasci, u predmet sportovi na vodi uključeni su veslanje i kajakaštvo, a cilj je tijekom vremena približiti ove sportove djeci u cijeloj Hrvatskoj te iskoristiti sve gospodarske potencijale nautičkog turizma.

''Najdraži dio edukacije na Korčuli bilo mi je što smo se družili i zbližili kao generacija. Sve se radi u paru tako da nismo imali osjećaj da smo na nastavi. Naravno, puno smo i naučili te usavršili znanja i vještine koje ćemo moći koristiti u budućoj karijeri.'' – objašnjava studentica kineziologije Lukrecija Dragić dok njezin kolega Patrik Kramarić izdvaja najdražu uspomenu s edukacije: ''U najboljem sjećanju mi je ostao trenutak kada smo moja posada i ja u jedrilici došli u okomit položaj, a ja sam doslovno bio pod vodom. Testirali smo da li se jedrilica može prevrnuti, ali ubrzo shvatili da je to gotovo nemoguće. Svi smo zajedno provodili dane i pomagali jedni drugima oko savladavanja pojedinih elemenata zbog čega mi je ovo jedan od najdražih predmeta na fakultetu.''

Plovidba valovima može biti i opasna te je jasna potreba za stručnim i profesionalno utreniranim kadrom. Osim sigurnosti sve je veći broj turista koji se ne želi samo prebacivati plovilom od točke A do točke B već se žele i educirati u području jedrenja gdje u potpunosti dolazi do izražaja znanje kineziologa sa završenim usmjerenjem Jedrenje. Ne čudi što sve veći broj stranih studenata odabire upravo ovaj predmet kroz Erasmus. Ove godine na praktičnoj nastavi na Korčuli prisustvovali su i studenti iz Kine, a raste i broj profesora s međunarodnih Sveučilišta koji se žele zajedno sa svojim studentima priključiti u budućnosti.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb 4
 • Zagreb 5
 • Zagreb 6
 • Zagreb 8
 • Zagreb 9
 • Zagreb 10
 • Zagreb 11
 • Zagreb 12
 • Zagreb 13
 • Zagreb 14
 • Zagreb Nikola prlenda

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › OVO SU BUDUĆI