Ovoga ljeta otkrijte Francusku na filmskim festivalima u Hrvatskoj

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
07

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Ovoga ljeta otkrijte Francusku na filmskim festivalima u Hrvatskoj

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
23
 
07.2015

Ovoga ljeta otkrijte Francusku na filmskim festivalima u Hrvatskoj

u Puli, Motovunu i Vukovaru te Opatiji, Zadru, Postiri na Braču i Stonu
Ovoga ljeta otkrijte Francusku na filmskim festivalima u HrvatskojRendez-fr-filmovi
 

Ako vam nisu dovoljni sunce i more, uz programe koji nas očekuju na filmskim festivalima tijekom srpnja i kolovoza ljeto vam zasigurno neće biti dosadno. Ovoga ljeta za dobre se filmove pobrinuo i Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj koji na filmska platna diljem hrvatske obale ali i unutrašnjosti zemlje donosi dašak Francuske.

Vruću sezonu ljetnih filmskih festivala otvara 62. izdanje Pulskog filmskog festivala koje se održava od 18. do 25. srpnja, a u sklopu Međunarodnog programa glavni je predstavnik ovogodišnji dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Cannesu, Dheepan, Jacquesa Audiarda. Francuska se, osim navedenim, u natjecateljskom dijelu Međunarodnog programa predstavlja i dugometražnim filmovima Ljeto za Sangailé, Alante Kavaite (Litva, Francuska, Nizozemska), koji je nagrađen za najbolju režiju na filmskom festivalu u Sundanceu, te Jastog, Yorgosa Lanthimosa (Grčka, Velika Britanija, Irska, Nizozemska, Francuska), koji je dobitnik nagrade stručnog žirija filmskog festivala u Cannesu. U sklopu Dizalice, programa namijenjenog mladima, prikazuje se francuski film Diši, Mélanie Laurent. U tradicionalnom festivalskom programu za djecu Pulica prikazat će se dugometražni film Pjesma mora, Tomma Moorea (Irska, Danska, Belgija, Luksemburg, Francuska), dok su odabrani kratkometražni francuski filmovi Slon i bicikl, Olesya Shchukina i Rukavica, Clementine Robach.

Nakon Pule filmska karavana kreće prema Motovunu gdje se od 25. do 29. srpnja održava Motovun Film Festival, kojemu je ove godine Francuska zemlja partner. Poseban je naglasak festivalskog programa na francuskoj kinematografiji i kulturi, pa će se u različitim sekcijama prikazati nekoliko francuskih filmova. Ne propustite zanimljiv film Jacky u kraljevstvu žena francuskog stripaša i satiričara te bivšeg suradnika Charlie Hebdoa Riada Sattoufa, zatim Wakhan Clémenta Cogitorea, kao i mini-seriju Mali Quinquin Bruna Dumonta. Glavni retrospektivni program pod nazivom Brutalni Francuzi donosi izbor filmova autora koje su na prijelazu stoljeća obično nazivali “novi francuski ekstremizam”, a uključuje radikalne rane radove nekih od najvećih redatelja današnjice kao što su Leos Carax, François Ozon i Claire Denis. Posjetitelje će privući i izložba Kate Barry Glumice, na kojoj će se u sklopu Festivala moći razgledati 25 fotografija, portreta glumica francuske kinematografije, od najpoznatijih zvijezda do glumica mlade generacije. Izložba se u Motovunu otvara 25. srpnja te se može razgledati do završetka festivala.

Rendez–vous festival svojim je rasporedom osigurao da filmova s francuskim potpisom ne manjka ni u jednom dijelu Hrvatske, te tako Opatiju od 1. do 6. kolovoza očekuje šesti po redu Solo Positivo Film Festival. Svi ljubitelji glazbenih dokumentaraca na francuskom danu će 4. kolovoza moći uživati i u recentnim francuskim filmskim naslovima - Nile Rodgers: Secrets of a Hit Maker, redatelja Dejardina Marjoryja, Chante ton Bac d’abord, Davida Andrea, i Entre les Bras / Step up to the plate, Paula Lacostea. Osim filmova Solo Positivo kroz šest dana održavanja donosi i puno svirke atraktivnih glazbenih gostiju, a Rendez-vous festival začinit će uživanje u filmu dobrom francuskom šansonom.

Francuski će filmovi zaigrati i na platnima otoka Brača, gdje se u Postirima od 29. srpnja  do 2. kolovoza petu godinu zaredom održava Postira Seaside Film Festival, međunarodni festival kratkometražnoga igranog filma. Na festivalu će biti prikazani brojni francuski kratkometražni filmovi, a pred postirskom publikom osobno će svoje filmske uratke predstaviti i nekoliko francuskih autora. Program Fokus na Francusku održava se 31. srpnja u prekrasnom ambijentu postirske Pjace, povijesne jezgre Postira. U njemu će biti prikazana četiri francuska kratkometražna igrana filma: Ma manman d´lo, redatelja Juliena Silloraya, J´aime beaucoup ta mère, Rémyja Foura i Juliena Wara; Petit bonhomme, Huga Benamoziga i Victora Rodenbacha, te film Terremere, redatelja Alioua Sowa. U glavnom (natjecateljskom) programu bit će prikazani filmovi Moonlight serenade, redatelja Laurenta Firodea, Au sol, Alexisa Michalika, Coach, Bena Adleran te Superman n’est pas juif, Jimmyja Bemona. Francuza ima i u nenatjecateljskom, off-programu - Papa dans maman, red. Fabrice Bracq, i Revulshk, red. Julia Boutteville.

Zadar je, osim nezaobilaznog turističkog odredišta, već neko vrijeme i dom zaljubljenika u film zahvaljujući Avvantura Film Festivalu Zadar čije se 6. izdanje održava od 22. do 28. kolovoza. U suradnji s Rendez-vous festivalom pripremljen je i bogat francuski program koji uključuje retrospektive značajnih autora, recentne naslove, ali i stručne razgovore kao dio programa Film Forum Zadar Matchmaking. Jacquesa Demyja prisjećamo se preko važnih naslova, među kojima je i onaj najslavniji, Cherboruški kišobrani, ovjenčan Zlatnom palmom. Gledat ćemo i poznati Le Joli Mai, Chrisa Markera, prisjećamo se Džepara, velikog francuskog redatelja Roberta Bressona, a prikazat će se i Čovjek koji vrišti redatelja Mahmat-Saleh Harouna, Gadjo Dilo Tonyja Gatlifa, Hadewijch Bruna Dumonta... Očekuje nas i premijerni naslov Steak Revolution Francka Ribierea, uz koji se priprema i nesvakidašnji gastro događaj, a u Zadar stiže i eksplicitni Love, Gaspara Noéa, koji je podigao prašinu ove godine u Cannesu. Prvi put Hrvatsku će posjetiti i Christian Jeune, glavni selektor filmskog festivala u Cannesu.

Nakon proputovanja Istrom i Dalmacijom, Rendez-vous krajem kolovoza putuje u Slavoniju na Vukovar Film Festival, jedini filmski festival koji u natjecateljskom programu prikazuje isključivo filmove iz zemalja Podunavlja, ali svake godine predstavlja i poseban program posvećen zemlji koja nije dio podunavskoga kraja. Tako je 2015. u fokusu VFF-a Francuska, u čijem programu posjetitelje očekuje veliki broj francuskih filmova, a svakako treba istaknuti film Zakon tržišta za kojeg je glavni glumac Vincent Lindon ove godine dobio Zlatnu palmu. Pogledajte i filmove Opatica, Guillaumea Niclouxa, Vila Amalia, Benoîta Jacquota, Ceremonija, Claudea Chabrola, Ljubavne pjesme, Christophea Honoréa, i druge. Posjetitelje također očekuje izložba fotografija Glumice Kate Barry u Hrvatskom Domu Vukovar, koja je otvorena do 14. rujna, a u sklopu Festivala prikazat će se i retrospektiva filmova glumica s ovih fotografija. Rezervirajte kraj kolovoza, točnije 24. do 29. kolovoza, za posjet gradu na Dunavu.

U Stonu se od 3. do 6. rujna održava Kinookus Food Film Festival, jedini međunarodni filmski festival ove vrste u Hrvatskoj koji kroz film promišlja o posljedicama industrijske proizvodnje hrane, složenosti odnosa čovjeka i okoliša, novim društvenim modelima te hrani u svim svojim značenjskim slojevima. I ove će se godine u okviru sekcije Okušavanje za Veliku i Malu kamenicu natjecati više od četrdeset dokumentarnih i igranih filmova iz cijeloga svijeta. Zahvaljujući suradnji s Rendez-vous festivalom predstavit će se francuska kinematografija i gastronomija, s posebnim naglaskom na slavnoj francuskoj tradiciji kruha i peciva. Očekuje se gostovanje poznatog francuskog chefa Xaviera Hamona koji će sa svojim suradnikom Julienom Flochom predstaviti svoju kuharsku filozofiju, suvremenu francusku gastronomiju i tradiciju kruha. 


Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj održava se od svibnja do rujna 2015. diljem Hrvatske. Tijekom višemjesečnoga programa multidisciplinarnoga karaktera koji obuhvaća više od 150 događanja u 22 grada, hrvatskoj će se publici predstaviti francuska kultura u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu, istodobno je upoznajući s inovativnim dostignućima Francuske. Festivalski program objedinjuje različita područja – glazbu, vizualnu umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, arhitekturu, književnost, film, ali i gospodarstvo, modu, raspravu o društvenim i globalnim pitanja, sport, gastronomiju, turizam, znanost i obrazovanje.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Rendez-fr-filmovi
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Ovoga ljeta otkrijte Francusku na filmskim festivalima u Hrvatskoj