Pakrac bilježi porast

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
14:57
Velj
2020
24

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Pakrac bilježi porast

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
08.2019

Pakrac bilježi porast

turista u sezoni koja je na obali podbacila
Pakrac bilježi porastLjepote pakrackog kraja
 

Kontinent vole Talijani, Francuzi, Njemci, ali i naši susjedi

Prirodne ljepote pakračkog kraja, vrhunska slavonska gastronomska ponuda, ljubaznost i uslužnost domaćina, osvajaju simpatije sve većeg broja turista

Statistika neupitno pokazuje podbačaj ovogodišnje turističke sezone na Jadranu, no razloga za optimizam svakako ima Turistička zajednica grada Pakraca, koja bilježi iz godine u godinu sve više i više posjetitelja na svom području djelovanja. Pitomi i predivnom prirodom ukrašeni pakrački kraj, uz obilje slavonske autohtone gastronomske ponude, mnoštvo sadržaja za lov i ribolov, profesionalni i rekreativni sport, uz ljubaznost i uslužnost domaćina, definitivno su aduti koji su osvojili brojne turiste koji dolaze u Hrvatskoj, ali odmor sve češće i dulje provode na kontinentalnom dijelu Lijepe naše, točnije u Pakracu.

Pakrac se nalazi na tranzitnoj ruti kojom turisti prolaze kad idu put Jadrana (Mađari, Česi, Slovaci), no ono što potiče na dolaznost i ostanak su svakako hvalevrijedne manifestacije koje iz godine u godinu privlače sve veći broj posjetitelja u naš kraj, te se osjeti porast posjeta. Manifestacije su raznih profila, a na koje nam dolaze posjetitelji iz svih krajeva. Bogati program Pakračkoga ljeta svakako je tomu pomogao, tako da bilježimo i na samim događanjima ve više posjetitelja što domaćih, a što stranih – istaknula je Gabriela Sabo Seleši, voditeljica TU TZ Grada Pakraca ovogodišnje sadržaje koji su svojom atraktivnošću privukli turiste u zapadnu Slavoniju.

Pakrac, grad u kojemu je počeo Domovinski rat te koji je odmah nakon Vukovara, imao najveća ratna razaranja i egzodus stanovništva, danas je primjer uspjeha u gospodarstvu, pa tako i u turizmu, što se osjeti na svakom koraku.

Veliki marketinčki iskorak napravili su upravo mediji koji su poklonili pozornost onome što radimo u Pakracu. Također ovog proljeća smo imali veliki broj organiziranih turističkih posjeta (oko 4 000 sudionika) koji su dolazili u sklopu projekta Memorijalnog centra DRV s kojima nam je ovo 3 godina suradnje. Tako da smo i uz temu organiziranih izleta, koja je vezana za početak Domovinskog rata u Pakracu, iskoristili za prezentaciju i našu kulturnu baštinu te bogatu povijest. Sve više posjetitelja traži posjete našim muzejima i općenito obilazak grada. Da je čovjek najbolji promotor turističkih potencijala, govori  i činjenica da već imamo najavljene škole u prirodi brojnih obrazovnih institucija koje su već bile u Pakracu. Na području cijelog grada puno se ulaže energije i truda u turističku promociju i sadržaj, da svakog gosta kvalitetno ugostimo te što je najvažnije – da nam se i vrate - približila je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, naglašavajući kako veliki potencijal svog kraja vidi u lovnom turizmu kako zbog same prirode koja okružuje grad kojemu je na čelu, tako i bogatog fonda divljači.

Ono što Pakrac izdvaja od ostalih kontinentalnih destinacija je dobar geografski položaj, blizina tranzitnih auto cesta, zračnih luka, glavnog hrvatskog grada... Pakrac turistima pruža prekrasnu prirodu, te na udaljenosti od svega 10 minuta vožnje automobilom nalazi se planinarski dom Omanovac - jedan od najljepših predjela Psunja. Pakrac ima i bogatu povijest, koju su obilježili grofovi Janković, barun Trenk i Slavonski Banovac, s četiri predivna izletišta: Čantalo, Matkovac, Da-Bar i Omanovac. Svako izletište je specifično i jedinstveno na svoj način i nudi različite sadržaje; od ribolova, sporta, relaksacije do etno doživljaja, ovisno o potrebama posjetitelja. Blizina Daruvara i Lipika koji imaju toplice i bave se zdravstvenim turizmom dao je dodatni sadržaj u turističkoj kontinentalnoj ponudi.

Najviše stranih gostiju dolazi iz Italije, Francuske, Njemačke, te država koje graniče s Hrvatskom. Posjet nam raste uvijek u vrijeme velikih manifestacija poput Sajma Slavonski banovac (koji će se ove godine održati 19. listopada), Motocrossa i Multipaka, za koje se definitivno u smještajnim kapacitetima traži krevet više. Ovog ljeta je oživjelo dvorište kompleksa kurije Janković manifestacijom Coolturno ljeto, po prvi puta imamo i „Kino pod zvijezdama“, tako da se svake godine uvede nešto novo. Tradicionalna biciklijada je nešto što rekreativci očekuju s nestrpljenjem, jer okuplja ljude svih profila, od najmlađih do onih malo starijih. Ponosni smo na rezultate koje ostvarujemo jer su oni plod učinkovite suradnje institucija i Grada Pakraca – ocijenila je voditeljica TU TZ Grada Pakraca.

U Pakracu iz godine u godinu se bilježi porast dolazaka, noćenja i posjeta.  U 2018. godini zabilježeno je čak 15.000 posjeta Muzeju Grada Pakraca i Muzeju vojne i ratne povijesti, te je  upisano 5372 noćenja.

Taj uzlazni trend posjeta se nastavlja i dalje, a vjerujemo da je broj posjeta i veći jer imamo turiste koji dolaze u privatnom aranžmanu ne upisujući se u sustav eVisitor.  Prema statistikama, turisti se u Pakracu prosječno zadržavaju do dva dana, a bilježimo puno i dnevnih i poludnevnih posjeta, pa nam se dogodilo da u jednom danu imamo 800 turističkih posjetitelja, raspoređenih po našim izletištima, a koji nisu uvedeni u sustav eVisitora, jer nisu noćili iznijela je Gabriela Sabo Seleši

Trenutačno je u Pakracu sedam smještajnih objekata: Hotel Pakrac, dvije kuće za odmor, dva apartmanska smještaja, Planinarski dom Omanovac i sobe u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman, s ukupno 102 kreveta. Zbog porasta turističkih posjeta, smještaja nije dovoljno, te se neprestance traži soba više. Posebice u hotelu Pakrac koji je zaštićena kulturna baština, zdanje koje datira iz 19. stoljeća, u kojemu je, uz smještaj, zaokružena i odlična domaća gastronomska ponuda koju gosti sve više traže.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Gastro - turizam
  • Zagreb Gradonacelnica anamarija blazevic
  • Zagreb Moto kross turizam i sport
  • Zagreb Muzej grada pakraca
  • Zagreb Gastro ponuda pakrackog kraja
  • Zagreb Ljepote pakrackog kraja
  • Zagreb Muzej - vojni
  • Zagreb Tradicija i u narodnim nosnjama
  • Zagreb Izletiste da-bar

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Pakrac bilježi porast