PBF: Eu projekt za proizvođače vina

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
18:59
Pro
2019
07

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › PBF: Eu projekt za proizvođače vina

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
11.2014

PBF: Eu projekt za proizvođače vina

Na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predstavljen je projekt „Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina“ koji je financiran iz strukturnih fondova EU u sklopu programa 2007.-2013., u okviru poziva „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije"
PBF: Eu projekt za proizvođače vinaPtf191114
 

Projekt su predstavili (s lijeva na desno): prof.dr.sc. Karin Kovačević Ganić (PBF-suradnik na projektu); dipl.ing. agr. Miroslav Latal (AGROLAGUNA-suradnik na projektu); prof.dr.sc. Verica Dragović-Uzelac (PBF-voditeljica projekta); prof.dr.sc. Damir Ježek (PBF-prodekan za financije; suradnik na projektu).

Cilj projekta je razvijanje i primjena konvencionalnih te novih tehnologija ekstrakcije (ekstrakcija potpomognuta visokim tlakom, mikrovalovima; ekstrakcija superkritičnim CO2)  i izolacije bioaktivnih spojeva (BAS) iz organskog otpada od proizvodnje vina (OOPV) grožđa te njihove potencijalne primjene kao sirovina ili poluproizvoda u daljnjoj preradi (za funkcionalnu hranu, farmaceutske/kozmetičke proizvode itd.). Optimirati će se uvjeti proizvodnje ekstrakata te praha fenolnih spojeva primjenom sušenja raspršivanjem, te mogućnost njegove primjene u modelnim i realnim sustavima.

Organski otpad od proizvodnje vina (OOoV) sadrži značajne količine fenola koji se međusobno razlikuju prema molekulskoj strukturi i fizikalno-kemijskim svojstvima, te je za njihovu izolaciju potrebno odabrati učinkovite metode ekstrakcije/ Udio suhe tvari u OOPV prosječno iznosi od 22-27% stoga će se neposredno prije provođenja postupaka ekstrakcije fenolnih spojeva provesti mehanička separacija s ciljem povećanja udjela suhe tvari i povećanja učinkovitosti primjenjenih metoda. Konvencionalne metode ekstrakcije su najčešće primjenjivane no zbog činjenice da zahtijevaju veću potrošnju organskog otapala za ekstrakciju u novije vrijeme sve više se ispituju i druge ekološki prihvatljivije metode. 

Sa namjerom da se novo razvijeni procesi obrade OOPV primjene u gospodarstvu istraživački tim ovog projekta će u suradnji s Agrolagunom d/d/ kao ozbiljnim partnerom stvoriti preduvjete za implementaciju znanja u MSP koja se bave proizvodnjom vina, te potencijalno i preduvjete za izgradnju pogona koji bi bio centralna sabirnica za sve proizvođače vina u RH i u regiji u kojoj bi se iz OOPV proizvodili visokovrijedni izolati ciljanih skupina fenolnih spojeva koji imaju veliki potencijal primjene u različitim segmentima prehrambene industrije.

Iznimni značaj ovog projekta je u ozbiljnom pristupu obradi otpada od prehrambene industrije koji zahtjeva primjenu različitih znanja i vještina zbog čega su u provedbu projekta i uključeni znanstvenici sa različitim ekspertizama kako bi se dobila sveobuhvatna slika o biološkom potencijalu supstrata koji će biti predmet istraživanja ovog orojekta/ Važno je istaknuti da i u drugim segmentima prehrambene industrije postoje problemi sa zbrinjavanje otpada koji također sadrži različite skupine  visokovrijednih spojeva/ Implementacijom ovog projekta stvorila bi se baza za nastavak istraživanja i na drugim nusproizvodima prehrambene industrije kao što su otpad od proizvodnje maslinova ulja, jabuke, višnje, rajčice i sl.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Ptf191114

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › PBF: Eu projekt za proizvođače vina