Petar Hranuelli

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Lip
2018
19

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Petar Hranuelli

Zagreb Zen bsns banner 811x185px 1605181758 01 (2)
Zagreb Dino merlin slavonski brod 2018 banner 811x185 (2)
Zagreb 811x185 (1)
DOMOPARK čuvar parkinga
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
03.2018

Petar Hranuelli

Venera na brijegu - skulpture i crteži u Galeriji Kraluš, otvorenje, četvrtak, 15. ožujka 2018. u 19.00 sati
Petar HranuelliPetar hranuelli 3
 

„Venera na brijegu“, skulpture i crteži Petra Hranuellija u Galeriji Kraluš

Svaka zvijezda je zrcalo koje odražava istinu unutar vas. A ova tu, to svijetlo iznad brijega, je od samih početaka naše povijesti. Nazivali je Večernja zvijezda, Jutarnja zvijezda ili samo Venera, kao „sijačica života u vječnom svemiru“, ona uspostavlja posebnu vezu sa Zemljom, održava prirodni uzorak rasta koji vidimo u prirodi i simbolizira zakon privlačnosti u akciji. Budući da zvijezde odražavaju znanje svetog, božica koja „dolazi“ svemu (venire), proizlazi i iz riječi venustas –privlačnost, ljepota, ljupkost, milost. Prepoznata od prapovijesti do danas, u svakoj kulturi nosila je kanon svjesnih uvjerenja i vrijednosti i niz temeljnih i opće nesvjesnih pretpostavki, izraženih kao idol, bog, demonska sila i praznovjerje. Ove matrice sugeriraju da se svijest pojedinaca i kolektiva razvila paralelno. Većina kultura proizvodi niz arhetipova kako bi se poboljšala individualna samosvijest i zrelost, te tako kroz povijest pratimo taj put od kolektivnog plemenskog majčinskog arhetipa do očinskog arhetipa utjelovljenog u proroku.

Arhitipi Velike Majke bile su elementarne slike koje proizlaze iz nesvjesnog, a zapadnjačke monoteističke kulture morale su ponovno otkriti taj arhetip kako bi pomaknule dominantnu patrijarhalnu svijest. I dok jedno oko vidi, drugo osjeća, današnji moderni čovjek nastoji istražiti vizualni imaginarij nesvjesnog, tražeći oblik u primordijalnoj slici tajnovite arhitipije Velike Majke koja je bila nešto više od infantilne seksualne radoznalosti. Venera Miloska ustupa mjesto istraživanja Wilendorfskoj Veneri i sličnim, zapanjujuće ekspresivnim, figurama iz prapovijesti. Srce kamena je skulptura i tamo gdje materijal završava, umjetnost počinje.

Petar Hranuelli u svojim skulpturama oslobađa prvobitni duh i oblikuje život u onom primarnom i možda najprihvatljivijem doživljaju jednostavnosti. Naglašava važnost misterija stvaranja, oblikovanja i nastajanja, vezu između zemlje i neba, materije i duha. Postepeno gradi autentičan stil, osluškujući potrebe suvremenog, nikada ne zaboravljajući tradicionalno. U svojim skulpturama promatra 'formu' kroz „stanje pokretanja“, kao i  ''snagu mirovanja'', kroz njezino diskontinuirano prepletanje, promjenu smjera i razvijanje, odnosno zaustavljanje toka oblikovane mase. U pojednostavljivanju figurativnog obličja tijela, naglašenih ženskih oblina, Petrove Venere hvataju ravnotežu, nemir i energiju koju u sebi posjeduje i sam kipar. On koristi elemente 'životnosti' odnosno snagu pokreta, ritam i dinamiku; dakle, sve one elemente koji pokreću naše tijelo i čine ga životnim, kao što životnošću ispunjavaju i sve oko nas. Ti iskonski oblici u čovjekovom stvaralaštvu obogaćeni su novim pogledima i dodirima obrednog plesa od statične, zatvorene mase, postupno se oslobađaju i prave iskorak svojim volumenom i pokretom u prostor. U crtačkim studijama, koje su uspješni predlošci kiparove male plastike, sigurnim i snažnim crtama ističe potrebu za redukcijom crtačkog prostora a sami crteži se pretvaraju u svojevrstan likovni dnevnik.

 „Umjetnost je moja najveća strast i ljubav... Prvenstveno sam ljubitelj umjetnosti. Uživanje u umjetnosti, kao i skupljanje umjetnina neka je vrsta ovisnosti.“ – reći će jednom priliko Petar Hranuelli uspješni hrvatski kipar, rođen na otoku Braču, i čija se djela nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta.

Pratimo tu zvijezdu dok se ogleda u moru pored otoka, dok plovi iznad ličkih šuma i polja i dok sja, u svojoj auri, nad zelinskim brijegom nadomak Zagreba.

likovni osvrt napisao: Danko Merin, prof.

Petar Hranuelli,  rođen u Supetru (27.12.1975.), a do 1994. godine živi u Postirama na otoku Braču. Izlaže od 1994. godine na 46 samostalnih i 91 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. O njegovom umjetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari: Nikola Albaneže, Nikolina Mahović, Stanko Špoljarić, Rašeljka Bilić, Romina Peritz, Davorin Vujičić, Draženka Jalšić Ernečić, Snježana Kauzlarić, Romana Tekić, Olivera Vukotić, Vesna Bunčić, ... Djela mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Italija, Austrija, Srbija, Turska, Engleska, Španjolska, Kalifornija, Čile,...).

Hranuellijev opus materijalom i vitalnošću vezan je uz ishodište, otok Brač. Kamene skulpture formi apstrahiranih iz figurativnog prikazuju najčešće žene (Venere) i ljudsku figure općenito, redovito u dijalogu s tradicijom od prahistorije preko klasične antike do suvremenog doba. Vitalnost i bujnost isklesana u kamenu, nekadi i u drugim materijalima poput stakla, bilo da se radi o skulpturama manjeg formata ili javnoga karaktera odlike su Hranuellijeva stvaralaštva.

Član je HDLU-a Zagreb od 2006. godine. Živi i stvara u Zagrebu i Rasoji.

Petar Hranuelli izlaže u Galeriji Kraluš – POU Zelina
U četvrtak, 15. ožujka  2018. u 19.00 sati u Galeriji Kraluš (POU Zelina, Vatrogasna 3, Sv. Ivan Zelina) otvara se samostalna izložba skulptura i crteža kipara Petra Hranuellija.  Izložbu će otvoriti voditelj galerije Kraluš, prof. Danko Merin, a izložba se može pogledati do 13. 4. 2018. godine.
                                                           

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Petar hranuelli, galerija kralus sv
 • Zagreb Petar hranuelli, hopa-cupa, 2016., boksit, 41x18x21cm
 • Zagreb Petar hranuelli, maratonka, 2017., bizek,30,5x28,5x12,4cm
 • Zagreb Petar hranuelli, suljam se polako, 2017., bizek, 29,5x20,3x16,7cm
 • Zagreb Petar hranuelli 3
 • Zagreb Petar hranuelli bik 2017 licki kamen 24x33x11cm
 • Zagreb Petar hranuelli dama 2017 kamen 131x32x23cm
 • Zagreb Petar hranuelli europa i zeus 2017 mramor 42x26x10cm
 • Zagreb Petar hranuelli galerija kralus
 • Zagreb Petar hranuelli zurim 2017 kamen 52x20x18cm
 • Zagreb Petar-hranuelli mlada 2017 mramor 44x26x13cm
 • Zagreb Petar-hranuelli-pobjega-sa-svadbe-2017-mramor-37x25x10cm
 • Zagreb Pozivnica-hranuelli-zelina
Zagreb Jaksa jordes1
Zagreb Jaksa jordes2
Zagreb Jaksa jordes i jole
Zagreb Jole
Zagreb Jole i dirketor sunseeker adriatic marko toric
Zagreb Mario valentic
Zagreb Petar graso
Zagreb Petar graso i sanela milinic, direktorica marketinga sunseeker adriatic
Zagreb Petar graso i sarah josipovic
Zagreb Sarah josipovic i jan jeric
Zagreb Sunseeker1
Zagreb Sunseeker2
Zagreb Sunseeker3
Zagreb Sunseeker4
Zagreb Sunseeker5
Zagreb Sunseeker6
Zagreb Sunseeker7
Zagreb Sunseeker8
Zagreb Sunseeker9
Zagreb Sunseeker11
Zagreb Sunseeker12
Zagreb Sunseeker13
Zagreb Sunseeker14
Zagreb Sunseeker15
Zagreb Sunseeker adriatic tim1
Zagreb Sunseeker adriatic tim2
Zagreb Suzy josipovic redzepagc i sanja tisma
Zagreb Zanamari peric
Zagreb Zanamari peric i jaksa jordes
Zagreb Zanamari peric sa suprugom
 
ZEN In Business seminar Dragane Jovanović 23.-24.06. i 30.6.-1.7.u ZagrebuA. G. Matoš, četvrtak, 14. lipnja 2018. u 12 sati.Amir Alagić u Booksi 19. lipnjaDani Folke u Folnegovićevom naselju kvartovski festival Dani Folke 2018Kazalište GavellaZGK KOMEDIJA: ALPHONSINESTADION KRANJČEVIĆEVA: Prljavo kazališteJAZZ&CABARET KLUB KONTESA: Cabaret showKD LISINSKI: Yusif Eyvazov i Maria GuleghinaGRADSKI VRT: Petar Grašo
 
mojzagreb.info preporuča
Web shop - Samsky PR agencija - odnosi s javošću Danas bez struje Ured za udruge Vlade RH Gradska groblja - Raspored pogreba Umjetnost dizajna i dizajniranja Medicinska naklada
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - mojzagreb.info
 
 
U kojoj od bivših republika, bivše SFRJ bi najradije danas živjeli?
 •   Slovenija
 •   Hrvatska
 •   BiH
 •   Crna Gora
 •   Srbija
 •   Makedonija
 •   U nijednoj
 
 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Petar Hranuelli