PJESMA DANA

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:28
Sij
2020
26

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pjesma dana › PJESMA DANA

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
17
 
03.2019

PJESMA DANA

Krunoslav Kićo Slabinac - Zbog jedne divne crne žene
PJESMA DANAFoto boze ujevic
 

Zbog jedne divne crne žene

Ja gledao sam sunce na istoku kako se budi
gledao oblake i jutro u tisuću boja
sklapo oči od bola i skrivao suze
a ona je ostala tamo daleko u noći

Zbog jedne divne crne žene
zbog njene divne crne kose
zbog jednog pogleda tužnom u noći
zbog obećanja da će mi doći
tužan i sam čekam je ja

Daleko me nosila ptica srebrnih krila
u zemlju u kojoj je nekad i ona bila
toliko sam želio sreću i ljubav bez kraja
a ona je ostala tamo daleko u noći

Zbog jedne divne crne žene
zbog njene divne crne kose
zbog jednog pogleda tužnom u noći
zbog obećanja da će mi doći
tužan i sam čekam je ja

Krunoslav Kićo Slabinac rođen je u Osijeku, ratne 1944. godine. Već u osnovnoj školi počeo je glumiti u dječjem kazalištu, svirao je tamburu, što i nije čudno jer je riječ o instrumentu koji je susretao na svakom koraku. Izmamiti osmijeh na licu publike, ali pjevati iz duše osjetio je kao svoj poziv. Prvi susret s glazbom Elvisa Presleya doveo je do toga da je Kićo zaboravio tamburu i potpuno zaveden glazbom koju su obožavali i prihvatili mladi širom svijeta postaje jedan od naših pionira rock’n’roll glazbe. Iako je imao sreću da su mu roditelji mogli platiti učitelja gitare, klasična glazba nije ga toliko privlačila. Za Kiću je postojao samo rock’n’roll pa je već krajem 50-tih godina počeo svirati gitaru na plesnjacima. Tada je krenuo s nastupima u grupi Kon-Tiki, a nešto kasnije preimenovali su se u Tornado. Ozbiljniji početak bavljenja glazbom dogodio mu se osnivanjem grupe Dinamiti s kojom je doživio prve uspjehe u karijeri. Prijavili su se na natjecanja rock skupina u Zagrebu i Beogradu i na oba pobijedili. Najveći problem svih grupa u to vrijeme bio je nedostatak dobrih instrumenata i pojačala. Pojačala vlastite izrade, s radio cijevima, nisu imala dovoljno snage za potrebe jedne rock grupe, a Dinamiti su taj problem pokušali riješiti odlaskom u Njemačku. Kićo je njemačkoj publici dočarao Presleya, Kinkse i druge svjetske velikane, začetnike rocka. Međutim dva poziva u vojsku prekinula su njihov boravak u Njemačkoj, a Kićo je otišao na odsluženje vojnog roka... 

Nakon povratka iz vojske Kićo je odlučio nastaviti karijeru kao solo pjevač. Preselio se u Zagreb gdje je nastupao pjevajući pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya. Pobijedivši u Zagrebu na jednom natjecanju pjevača početnika, Kićo je dobio priliku da zabavlja publiku u jednom klubu u koji su zalazili poznati glazbenici. Upravo ga je u tom klubu čuo Nikica Kalogjera koji mu je 1969. godine omogućio nastup na Splitskom festivalu. Kićo je otpjevao zapaženu pjesmu Samo zbog ljubavi. Godinu dana kasnije pobijedio je na Opatijskom festivalu s pjesmom Više nećeš biti moja, autora Aleksandra Koraća, a već slijedeće, 1971. godine predstavljao je Jugoslaviju u Dublinu na natjecanju za pjesmu Europe s pjesmom Tvoj dječak je tužan s kojom je osvojio 14. mjesto. 

U domovini je Kićo nizao uspjehe i vrlo brzo postao jedan od najpopularnijih pjevača u državi. Njegova pjesma Zbog jedne divne crne žene postigla je ogroman uspjeh i učvrstila njegov status na estradi. Brojni nastupi i pobjede na tada popularnim festivalima, nastup na Euroviziji, milijunske naklade i slava doveli su ga do statusa mega zvjezde. Početkom 70-ih Kićo je boravio u SAD-u, a nakon povratka okrenuo se glazbi iz svog slavonskog kraja i time otvorio još jedan glazbeni pravac u kojem je bio jednako uspješan kao i u zabavnoj. Osnutkom Slavonskih bećara kao prethodnika ansambala tog tipa, gradi novi način predstavljanja izvorne narodne glazbe te poput mosta spaja iseljenike s domovinom iskazujući svoju slavonsku i hrvatsku pripadnost.
Ljubav prema zabavnoj glazbi bila je kod Kiće Slabinca i dalje prisutna i on se redovno pojavljivao na festivalima zabavne glazbe gdje je povremeno i pobjeđivao. Veliki uspjeh postigao je s pjesmama koje je sam napisao Plavuša, Pokloni mi jedan dan, Zbog jedne divne crne žene, Tri slatke riječi. Tijekom svoje dugogodišnje karijere, koja traje gotovo 50 godina, Kićo je surađivao s brojnim autorima, a njegove pjesme potpisuju najveća skladateljska imena Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić i mnogi drugi. Godine 2006. Croatia Records objavila je Zlatnu kolekciju Kiće Slabinca, koja je na dva CD-a obuhvatila najljepše Kićine pjesme, od onih zabavnog karaktera, pa sve do najljepših narodnih i tamburaških skladbi, među kojima su Kad čujem tambure, Hej, bećari, Vesela je šokadija, Seoska sam lola, Ako zora ne svane, Otiš’o je s mirisima jutra, Inati se Slavonijo, Slavonijo, ja sam tvoje dijete i mnoge druge. 

Na njegovom posljednjem studijskom albumu Dignite čaše svatovi, objavljenom 2008. godine, osim novih pjesmama nalaze i nezaobilazni slavonski hitovi poput Ošini po prašini, Slavonijo, ja sam tvoje dijete, Baranje se ne bi odreko. S preko 500 snimljenih pjesama na brojnim singl i LP pločama te CD-ima među kojima je otpjevao evergreene zabavne i narodne glazbe, Kićo Slabinac je ostavio nezaobilazan trag u hrvatskoj glazbenoj baštini. Osim što je sjajan pjevač on je i promotor svoga kraja, a pored brojnih nagrada i diskografskih priznanja dobitnik je i Nagrade za životno djelo ostvareno u području kulture koju mu je dodijelila Osječko–baranjska županija. 
(ažurirano 19.9.2017.)

izvor biografije: https://www.crorec.net/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto boze ujevic

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pjesma dana › PJESMA DANA