PJESMA DANA

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
08:20
Kol
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pjesma dana › PJESMA DANA

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
08.2019

PJESMA DANA

Zvonko Bogdan - Govori se da me varaš
PJESMA DANAFoto boze ujevic oleandar u cvatu
 

Govori se da me varaš

Govori se da me varaš
i da ćeš me ostaviti,
a znaš dobro da sam bolan
i da neću ozdraviti.

Znam da više prava nemam
na te tvoje oči crne,
slaži makar da me voliš,
ne daj da mi duša trne.

Ti ćeš opet ić u kolo,
dolaziće polivači,
pivat ćete pisme stare,
pratit će vas tamburaši.

A nediljom kad se šetaš,
šuškaće na tebi svila.
Sigurno ćeš zaboravit,
da si kadgod moja bila.
Ne lomi mi srcu grane,
sačekaj da samo stane.

Zvonko Bogdan, rodio se 05.01.1942. godine u Somboru u Vojvodini. Živio je na farmi svog djeda, koji mu je usadio ljubav prema tamošnjoj tradiciji i glazbi. Drugi djed ga je uveo u svijet tambure, koja je ostala kao neizostavni dio Bogdanovog glazbenog izričaja. Svoju pjevačku karijeru Zvonko Bogdan je počeo u Beogradu, najprije kao amater. Pjevao je jedno vrijeme u kulturno-umjetničkom društvu 'Gradimir' gdje ga je doveo Brana Damjanović, jedan fini provincijski redatelj i zaljubljenik u kazalište i muziku, koji je tada živio i radio u Beogradu. Gonjen željom za glumačkom karij­erom,našao se u jednoj velikoj, lavljoj rupi zvanoj - Beograd. Za momka iz unutrašnjosti, kakav je onda bio Zvonko Bogdan, najpametnije je i bilo da počne amaterski. Promatrao je sa strane i polako se upoznavao s beogradskim kavanskim životom u kome će, tada i ne znajući, kasnije naći sebe i proslaviti se. Bilo je to 1963. godine.

Pjevajući u 'Gradimiru' ubrzo je shvatio da od nečega mora živjeti, da radi i nešto konkretno. Iste godine se otisnuo u mutne i njemu nepoznate vode kavanskog, pjesme i pjevanja. Mlad, neiskusan, neobuzdan i ne poznavajući ovu vrstu posla, snalazio se kako je znao i umio, u društvu u kome je vladao surovi zakon da veća riba guta manju. Gledao je da nikoga ne uvrijedi, ponašao se i on 'beogradski' i činio je ono što je trebalo. Početak je, kao i uvijek, najteži. 

Brzo je došao u društvo Carevca, Zore Drempetić, Anđelije Milić, Vulajevtića i drugih. Ako se još ima u vidu i poznanstvo, suradnja i duboko prijateljstvo s Ladislavom Balogom (Francom Lisztom mog života), onda je jasno da mu je sudbina bila naklonjena. I ne samo sudbina. Ima tu i njegove zasluge. Jer, i mnogi drugi pjevači su sretali iste ljude, ali to nisu znali iskoristiti. Zvonko Bogdan je to znao, učio je brzo, skoro nepogrešivo.

Zvonko Bogdan je prepoznatljiv po svom repertoaru vojvođanskih, prije svega bunjevačkih pjesama. Neke od njih je obradio, a neke komponirao. Kao nitko drugi, Bunjevce je afirmirao i na njih skrenuo pažnju upravo on, svojom pjesmom. Zato bi Bunjevci na svojoj ikoni trebalo zapisati i ime Zvonka Bogdana, i to svima razumljivim pismom: notama. Koliko je za svoj narod učinio, čini se da će se vidjeti tek kad prestane pjevati i kad ga više ne bude bilo.

Zvonko oduvijek sluša zvuk tambura i taj melos. Na njih se rano i 'zdravo jako' navikao,što bi rekle 'lale'. Vezao se za njih. Zato je godinama uporno izbjegavao pjevati s orkestrima koji nisu bili tamburaški. Pjesme koje pjeva najljepše zvuče uz tambure, jer su njihove harmonijske mogućnosti velike, što je za njega jako važno. -Ja volim harmoniju. Ja volim žičane instrumente, volim gudalo. I cimbalo - dodaje. Ne voli 'prangijaške' orkestre, 'na struju' bučne i njihove prazne akorde. Zato je prirodno što je najveću popularnost stekao s tamburaškim orkestrom Janike Balaža. Njegovom uhu i muzičkoj 'pameti' takva pratnja je najbliža.

Da je Zvonko Bogdan talentirani kompozitor, koji uspješno komponira i na zadate tekstove, svjedoče pjesme na stihove pjesnika: Jovana Jovanovića Zmaja, Đure Jakšića i Ivana Kozarca.Obični slušaoci, neupućeni u tehniku i umjetnost pjevanja, ne razumiju 'kako to' i 'zašto tako' pjeva Zvonko Bogdan. I pored toga, taj isti glas oni prepoznaju među 'milijunima drugih'. Mnogi pjevači, na primjer - operni, vrhunski i školovaniji od Zvonka, mogli bi te iste pjesme otpjevati na svoj način, ali - to ne bi bilo to! Primijetili bismo kako nema one karakteristične Zvonkove boje. Samo im on, na samo njemu znan način, može svojim glasom dati dušu. Jer, to su Njegove pjesme. Zvuče najljepše kad ih on pjeva.Prije svega, Zvonko Bogdan spada u znatiželjne ljude.

Od malena je čeprkao po starim pjesmaricama, pažljivo je u kući i po sokacima, salašu i varoši, osluškivao eho muzike minulih vremena. Udubljivao se u tekstove pjesama tražeći u njima po koju svoju riječ ili komadić slike iz svojih bačkih snova, svoj mir i nemir, svoj zvuk. Zapisivao tekstove i muziku od kavanskih i svadbarskih tamburaša, 'Cigana' koje je nerijetko sretao sasvim slučajno, zapitkivao svog dJeda Baloga o svemu: o kompozitorima, tekstopiscima i o porijeklu raznih pjesama... Od njega je najviše naučio o mađarskim romansama, prije svega kako se pevaju.

izvor biografije:

https://www.facebook.com/Zvonko-Bogdan-slu%C5%BEbena-stranica-165088433630853/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto boze ujevic oleandar u cvatu
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pjesma dana › PJESMA DANA