PJESMA DANA

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
12

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pjesma dana › PJESMA DANA

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
31
 
03.2020

PJESMA DANA

Toma Bebić - Leute moj
PJESMA DANAFoto boze ujevic (6)
 

Leute moj

Rastočija si se, ka barilo, leute moj
I mriža je sagnjila, leute moj
Osta si sam, napušten brod

Suze su nestale, iz tila tvog, leute moj
A sičanja naviru, leute moj
Osta si sam, tužan i tih

Brodovi su isti, ka i ljudi
Zlu moru daju život svoj
Brodovi su isti, ka i ljudi
Za suzu daju, suze dvi

Rastočija si se, ka barilo, leute moj
I mriža je sagnjila, leute moj
Osta si sam, napušten brod

Toma Bebić (1935 – 1990)  je bio splitski kantautor, pjevač, pjesnik i slikar, anarhišta, dišpetoža i boem u duši, a u slobodno vrijeme se bavio zanimanjima kao što su mornarički podoficir, nastavnik,  tajnik škole, novinar u Nedjeljnoj Dalmaciji i Vjesniku, sudski pljenitelj, trener Hajduka, mehaničar, pomorski strojar. Objavio je dva albuma: Volite se ljudožderi (1975) i Oya Noya (1980), te knjigu aforizama Volite se ljudožderi koja je objavljena nakon njegove smrti. Umro je od raka pluća 1990.g.

Iako je bio ispljuvan od strane tzv. establishmenta i kritike koja u njegovim pjesmama i napisima nisu vidili nikakve književne vrijednosti, barba Toma je bio ispred svog vremena, kao i svaki genijalac. Nije se mogao klasificirati i svrstati u niti jedan obrazac, kako na umjetničkom polju, tako i u stvarnom životu.  Bio je individua koja je kršila sve konvencije, konvencije oblačenja (dolazio je na festivale u svojoj dnevnoj ribarskoj odjeći), konvencije ponašanja (nevolje ga nisu izbjegavale), te konvencije neke poslovno-umjetničke kvazi-karijere koji svaki 'ozbiljniji' pjevač/kantautor ima (Severina!?).

Evo Tomin stav prema 'pop' muzici:

PJESMA GADOVIMA

Pjesmu bi htjeli
birana sloga
i slatke rime
evo vam s moga
gonite se u materine

Njegov autorski rad je nastao iz njegove nemjerljive ljubavi prema moru, ljudima i životu općenito. U svakoj svojoj strofi je veličao život, ali se ujedno i rugao ljudskoj gluposti. Njegov hrapavi glas koji se jedino može usporediti s revanjem tovara odzvanja i dan danas. Njegova djela su ga nadživjela i inspirirala ljude kao što je Mladen Badovinac koji s svojim TBF-om njeguje tu crtu društvene kritike i sprdanja s ljudskom glupošću. Dok još nitko nije čuo za crnački rap i slična kvazi-muzička smeća, barba Toma je lagano bockao i provocirao ljude s svojim pjesmama.

Od njegovih pjesama, najviše mi se sviđa Ča smo na ovon svitu koju sam čuo još kao dijete i uvijek mi je nekako neobjašnjivo privlačila pozornost i 'ostala u uhu'. Danas nakon ohoho godina na leđima, napokon sam shvatio što je barba Toma htio reći. Od ostalih pjesama izdvojio bih i Tu tu auto vrag ti piz odni koja u potpunosti odražava i moj stav glede automobila i motora. Vrag ih odnia, šta dime i stvaraju buku, ne mogu ni mislit. S tim da bih još dodao i Vrag ti mobitel odnia, jer da je barba Toma živ danas, sigurno bi nešto slično napisao.

U ludnici pametni upravljaju luđacima u životu je često obratno - Toma Bebić

Eto, osjećao sam se dužnim da napišem dvi tri beside o našem Tomi. Kao dijete sam imao prilike ljeta provoditi blizu jednog tovara koji je non stop revao. Tih pasjih popodneva je vladala opća fjaka, a predvečer bi se mjestom orilo od lastavica i revanja tovara. Auto bi bio rijetkost. Još pamtim tu atmosferu. Neponovljivo dobro. Revanje tovara je za mene kao Beethovenova 5. simfonija, valjda mi je zato drag i barba Toma. Ono što mene osobno privlači u životu i radu Tome je njegov bunt, kršenje propisa i konvencija, melakonija svojstvena samo nama Dalmatincima, društvena kritika, slavljenje slobode i pokušaj očuvanja baštine i lokalnih običaja (važniji je tovar od tonobili). Smjestiti takve principe koje je Toma njegovao u kontekst današnjeg pomodnog i jadnog društva u kojem ljudi, auti, mobiteli, televizija, wireless i ostalo zuji i bruje po cijeli dan bez ikakva smisla, znači ponovno tražiti čovjeka i naći neki smisao u ovom životu, kako bi barba Toma rekao: Ča smo na ovon svitu, čovik se upita?

Drago mi je da danas Toma ima možda i veći krug obožavatelja i poznavaoca negoli za svoga života. Evala šjor Toma, fala ti za sve, tvoje riči i tvoj duh ćemo slaviti dok smo god živi, s bukarom vina u ruci i mirisom soli u nosu.

Prvu polovicu života čovjek potroši u trci za tuđim guzicama, a drugu da sačuva vlastitu - Toma Bebić

izvor biografije: https://www.mandrilo.com/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto boze ujevic (6)
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pjesma dana › PJESMA DANA