Počinje 12. PSSST!

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
18:59
Srp
2019
21

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Počinje 12. PSSST!

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
11.2018

Počinje 12. PSSST!

festival nijemog filma - u četvrtak 08. 11., a traje tri dana, pogledajte raspored ...
Počinje 12. PSSST!12 pssst
 

12. PSSST! Festival nijemog filma počinje u četvrtak  8. 11., a traje tri dana kada će Centar za kulturu Trešnjevka ponovno postati okupljalište poklonika jedinstvene nijemofilmske poetike.

U eri interneta koji čini dostupnom čitavu povijest filma, nije neobično da je i nijemi film opet postao naš suvremenik, a nakon uspješnih projekcija u raznim kinodvoranama možemo reći da se u Zagrebu rad o pravom trendu nijemog filma, za što je u velikoj mjeri zaslužan i PSSST!, na kojoj su prikazivani i novi filmovi i Miletić, Chaplin, Ejzenštejn, Dreyer, Lang, Browning i toliki drugi majstori (nijemih) pokretnih slika.

Otkako je, 2011. godine revija prerasla u festival, dodjeljuju se nagrada Veliki Brcko stručnog žirija (nagrada je, dakako, nazvana po prvom junaku hrvatskog nijemog igranog filma Brcko u Zagrebu), a dodjeljuje se i nagrada publike. Prvog Velikog Brcka osvojio je tako hrvatski dokumentarist i eksperimentalist Damir Radić, drugog bugarski animatori Radostina Nejkova i Vladislav Budinov, dok je trećeg osvojio njemački autor Robert Löbel. Četvrtog Velikog Brcka dobio je mladi hrvatski redatelj Luka Čurčić, peti je pak opet otišao u Njemačku, u ruke Antje Heyn, šestog je dobio španjolski redatelj Pacheco Iborra filmom ¡Aleluja!, a prošle godine pobjedila je ruska redateljica Dina Velikovskaja s filmom Kukavica.

Konkurencija je i ove godine međunarodna s raznovrsnim ostvarenjima iz Europe, Azije i Amerike pa ne znamo u koju će se zemlju (i na koji kontinent) Veliki Brcko zaputiti. Koliko se, međutim, danas snima pravih nijemih filmova? Dakako, snima ih se jako malo, pa bi se moglo postaviti i pitanje – čemu natjecanje, čemu Veliki Brcko? Ovaj je festival, međutim, pravi medijski eksperiment, u skladu s raznolikošću i prikazivačkim bogatstvom nijemog filma, kojem su se projekcije razlikovale ne samo od grada do grada, već i od termina do termina u istom kinu.

Autori tako mogu poslati na PSSST! filmove za koje misle da će komunicirati s publikom i kada im skinemo originalni zvuk, a mi smo zaduženi za kvalitetnu zvučnu potporu, improviziranu živu glazbu koja će pratiti nijemu projekciju. Time, dakako, nastaje djelo sasvim različito od izvornog filma (onog s kojega smo skinuli zvučni zapis), i baš zato je PSSST! tako uzbudljiv i nepredvidljiv. Kako će točno projekcija pojedinog ostvarenja izgledati? Kao i u razdoblju nijemoga filma, to ne zna nitko, ni organizatori – Trešnjevčani i ostali – ni autori filmova, pa čak ni vrhunski glazbenici koji obogaćuju projekcije, jer je živa zvučna izvedba uvijek neponovljiva, a improvizacija neuhvatljiva. Srećom, PSSST! tradicionalno surađuje s vrhunskim glazbenicima (do sada smo imali najrazličitije glazbene žanrove i njihove hibride – od rocka, preko klasike do jazza i elektronike), majstori s kojima PSSST! surađuje sjajni su improvizatori, pa će i ljubiteljima glazbe, kao i do sada, ovaj festival biti itekako zanimljiv – i u konkurenciji i u popratnim programima.

U sklopu ovogodišnjeg festivala bit će prikazana smotra talijanskog filma koja je tematski podijeljena u dva dijela: prvi dio posvećen je talijanskim divama, a u drugom dijelu su poznati talijanski blockbusteri tog vremena. Talijanski divizam s početka 20. stoljeća prepoznat je u talijanskom, ali i europskom filmu. Neke od najpoznatijih glumica iz tog perioda su Lyda Borelli, Francesca Bertini te kazališna glumica Eleonora Duse. Lyda Borelli ostvarila je svoje najzapaženije filmske uloge u razdoblju od 1913. do 1918. Jedna od njih je i uloga u filmu Moja ljubav nikad ne umire (1913) redatelja Maria Caserinija.

Galerija likova koje je Borelli utjelovila u filmovima je homogena: najčešće se pojavljuje u ulogama neodoljivih žena demonskog pogleda i senzualnog hoda. Za razliku od Borelli, Francesca Bertini je glumila u raznim filmskim vrstama i žanrovima – od drame do komedije – u kojima je utjelovila široki dijapazon ženskih likova, od fatalnih žena do likova iz naroda preuzetih iz postverističke književnosti. U ovogodišnjem programu gledamo je u dva filma: kao neodoljivu fatalnu ženu (Assunta Spina, Gustavo Serena, 1915) i požrtvovnu kurtizanu spremnu umrijeti za ljubav (Dama s kamelijama, Gustavo Serena, 1915). Eleonora Duse međunarodnu slavu je stekla kao kazališna glumica na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a uloga u filmu Pepeo (Febo Mari, Arturo Ambrosio, 1916) njezina je jedina filmska uloga. Film je adaptacija  romana Grazie Deledde, a Eleonora Duse je utjelovila lik samohrane majke koja je zbog neimaštine prisiljena ostaviti svoje dijete. Iako je radnja smještena na Sardiniji, film nije snimljen na stvarnim lokacijama na otoku. U suradnji s Kinotekom sa Sardinije prikazujemo nijemi film snimljen na Sardiniji, Cainà (Gennaro Righelli, 1922). I ovdje je glavni lik mlada buntovnica koja se, protivno društvenim normama tog vremena, odlučuje pobjeći s otoka vođena znatiželjom i avanturističkim duhom.

Osim već spomenute adaptacije Deleddinog djela, u sklopu programa prikazujemo još dvije adaptacije poznatih djela svjetske književnosti (Dama s kamelijama i Quo vadis), ali i najveći blockbuster talijanskog nijemog filma, Cabiria (Giovanni Pastrone, 1914). Cabiria je povijesno-pustolovni film, a ostat će zapamćen kao najskuplji i najveći filmski projekt rane talijanske kinematografije. Bio je zapažen po fascinantnoj scenografiji i kostimografiji, začuđujućim specijalnim efektima, kompleksnoj naraciji, grandioznim masovnim scenama, ali i tehničkim novitetima kao što su duge vožnje kamerom na posebno konstruiranim kolicima.

Posebna gošća festivala je talijanska pijanistica i skladateljica Rossella Spinosa koja se specijalizirala za glazbenu pratnju nijemih filmova te je česti gost festivala nijemih filmova u Europi, SAD-u i Aziji, a ovom prilikom svirat će kao pratnja filma Pepeo. Program je realiziran u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i s Kinotekom sa Sardinije.

Naš stalni partner Hrvatska kinoteka, odjel Hrvatskog državnog arhiva, tradicionalno je zadužen za osmišljavanje i provođenje prezentacije hrvatske filmske baštine. Ove godine se vraćamo počecima filma, ranim filmskim snimkama Hrvatske koje predstavljaju navjrjednije filmsko blago Hrvatske kinoteke te zaslužuju ponovnu prezentaciju javnosti. U uzbudljivom putovanju u prošlost naše domovine proći ćemo raznim hrvatskim gradovima i selima te svjedočiti raznolikim manifestacijama, od sprovoda do karnevala, od vjerskih procesija do političkih skupova. Zagrebački pionir filma Josip Halla snimit će, između ostalog, rane snimke hrvatskog velikana Stjepana Radića, a splitski pionir filma Josip Karaman u svojem zapisu o Sudamji napravit će prvi selfie u hrvatskoj filmskoj povijesti.

Ovogodišnji su muzičari na PSSST!-u naš prokušani majstor klavira Vitomir Ivanjek, Kaplowitzi i Orbits a kao posebnost ovogodišnjeg izdanja najavljujemo i gostovanje talijanske pijanistice Rosselle Spinose.

Multimedijski je užitak zajamčen.
Programsko vijeće: dr. sc. Etami Borjan, dr.sc. Nikica Gilić, Juraj Kukoč

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Četvrtak, 8/11/2018

18.00   MOJA LJUBAV NIKAD NE UMIRE / Ma l’amor mio non muore, Mario Caserini (1913, 77′)
Glazbena pratnja – Vitomir Ivanjek, klavir
20.00   OTVORENJE FESTIVALA
NATJECATELJSKI PROGRAM I
DOBRODOŠLICA, Davorin Marc (2017), Slovenija, 3′
MJESTO ROĐENJA / Birthplace, Sil van der Woerd (2018), Indonezija, 5‘
KORACI CRNE MAČKE / Le pas du chat noir, Judith Röder (2018), Njemačka, 9′
DUŠEVNI POREMEĆAJ / Psicolapse,  Arnau Gòdia Montesinos (2018), Španjolska, 7′
VEZANO LJEPOTOM / Bound by Beauty,  Barbara Vekarić (2016) Hrvatska, 3′
UMORAN NA TOLIKO RAZINA / So Tiered, Beck Williams (2018),
Ujedinjeno Kraljevstvo, 3’
OSMI DAN / Eight Day, Jasmin Pivić (2018), Bosna i Hercegovina, 10′
UVOD U BRODOVI KOJI NIKUDA NE PLOVE (ILI: KAKO SI DANAS?),
Marija Lučić (2018), Hrvatska, 6′
MORE / Mope, Hristina Belousova (2017), Uzbekistan, 1′
PROTIV ZMAJA / Up against the dragon, Mark Rigler (2018), Ujedinjeno Kraljevstvo, 1′
JEDAN / Один,  Roman Sinitsyn (2018), Rusija, 6′
ĆELIJA / Celica, Dušan Kastelic (2017), Slovenija, 12′
PROTIV DJEDA MRAZA / VsSanta, Aitor Carlos Herrero Larrumbide,
Raul Colomer Válcarcel (2018), Španjolska, 4′
Glazbena pratnja – Vitomir Ivanjek, klavir
21.30   PEPEO / Cenere, Febo Mari, Arturo Ambrosio (1916, 38′)
Glazbena pratnja – Rossella Spinosa, klavir
CAINÀ, Gennaro Righelli, (1922, 66′)
Glazbena pratnja – Vitomir Ivanjek, klavir

Petak, 9/11/2018
Glazbena pratnja – Kaplowitzi

18.00   QUO VADIS, Enrico Guazzoni (1913, 102′)
20.00   HRVATSKA U RANOM NIJEMOM FILMU
(iz zbirki Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatske kinoteke)
uvodna riječ: Juraj Kukoč, filmski arhivist
ŠIBENSKA LUKA, dokumentarni, 1904, snimatelj: Frank S. Mottershaw, 2’
SOKOLSKI SLET U SPLITU, dokumentarni, 1910, snimatelj: Josip Karaman, 1’
PROCESIJA SV. DUJE, dokumentarni, 1911, snimatelj: Josip Karaman, 2’
SPLITSKA LUKA, dokumentarni, 1911, snimatelj: Josip Karaman, 1’
SPROVOD GRADONAČELNIKA VICKA MIHALJEVIĆA, dokumentarni, 1911,
snimatelj: Josip Karaman, 2’
KAVANA CORSO, dokumentarni, 1915., snimatelj: Josip Halla, 1’
GENERAL MAISTER, dokumentarni, 1918, snimatelj: Josip Halla, 1’
KARNEVAL U SPLITU, dokumentarni, 1920, 2’
SKUPŠTINA HSS-A U KOPRIVNICI (STJEPAN RADIĆ), dokumentarni, 1921, snimatelj: Josip Halla, 9’
SELJAČKA SVADBA U HRVATSKOJ, dokumentarni, 1922, redatelj: Anatolij Bazarov;
snimatelj: Josip Halla, 5′
21.00   FILMOVI NATJECATELJSKOG PROGRAMA II
PARIZ, IMAŠ ME / Paris, you got me, Julie Boehm (2018), Njemačka, 9′
LOVAC NA TALENTE / Cazatalentos, José Herrera (2018), Španjolska, 7′
KORP. / Corp., Pablo Polledri (2018), Argentina, 9′
ZRAČNA FOTOGRAFIJA / Foto Aérea, Gabe Ibáñez (2018), Španjolska, 3′
BETON / Concrete, Primin Bieri, Aira Joana, Luca Struchen, Nicolas Roth (2018) Švicarska, 8′
BARBARSKI BRIJAČ / Barbaer, Luzia Schifferle, Tobias Speiser (2018) Švicarska, 2′
PRIPITOMLJEN / Domesticado,  Juan Francisco Viruega (2018), Španjolska, 17′
SAÏ SAÏ – TONTOLABA, Pepe Ábalos Galcerá (2017), Španjolska, 3′
DJEČAK JELEN / Deer Boy, Katarzyna Gondek (2017), Poljska, Hrvatska, Belgija, 13′
VRIJEME ZOMBIJA / Zombie Time, Alfonso Fulgencio (2018), Španjolska, 6′
ODUZMI MI DAH / Take My Breath Away, Gloria Endres de Oliveira, Njemačka, (2017), 8′

Subota, 10/11/2018
Glazbena pratnja – Orbits

18.00   ASSUNTA SPINA, Gustavo Serena (1915, 71′)
20.00   DODJELA NAGRADA
CABIRIA, Giovanni Pastrone (1914, 125′)
22.30   DAMA S KAMELIJAMA / La signora delle camelie, Gustavo Serena (1915, 53′)

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 12 pssst

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Počinje 12. PSSST!