POČINJE 13. PSSST!

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
08:20
Kol
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › POČINJE 13. PSSST!

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
22
 
10.2019

POČINJE 13. PSSST!

FESTIVAL NIJEMOG FILMA U CENTRU ZA KULTURU TREŠNJEVKA
POČINJE 13. PSSST!Pssst 2019 vizual
 
13. PSSST! Festival nijemog filma počinje uvodnom projekcijom u četvrtak, 24. listopada 2019. u 18 sati, a otvorenje je istog dana u 20 sati. Festival traje od 24. - 26. listopada 2019. te će se dnevno prikazivati projekcije u 18, 20 i 22 sata. Centar za kulturu Trešnjevka tako će po trinaesti put postati okupljalište poklonika jedinstvene nijemofilmske poetike.
Posebnost koja ovaj Festival čini jedinstvenim u svijetu upravo je međunarodni natjecateljski program koji pozicionira Zagreb kao središte okupljanja poklonika ovoga žanra. U natjecateljskom programu prikazujemo suvremene nijeme naslove.  Od gotovo stotinu pristiglih naslova iz različitih dijelova svijeta, ove godine se za glavnu nagradu Veliki Brcko i nagradu publike natječu 23 suvremena kratkometražna filma.
 
Uz natjecateljski program Festival obogaćuju projekcije filmskih klasika iz zlatnog doba nijemog filma. Tema je ovogodišnjeg Festivala Žene u nijemom filmu, pa tako ove godine slavimo važne glumice, redateljice i producentice. Moći ćete, između ostalog, vidjeti i filmove Alice Guy Blaché, Lois WeberMabel Normand, ali i mnogih drugih.

Posebnu pažnju posvećujemo i hrvatskoj nijemofilskoj baštini, pa ćemo i ove godine vidjeti neke od najstarijih filmskih zapisa, a tema je planina, planinarenje i domovi. Nakon projekcije gledateljima će povijest planinarenja približiti Alan Čaplar, planinski publicist, vodič i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza.

PSSST! surađuje s vrhunskim glazbenicima i improvizatorima, pa će i ljubiteljima glazbe ovaj Festival biti veoma zanimljiv. Ovogodišnji muzičari su virtuoz na klaviru Vitomir Ivanjek, sastav Sonic Diptych & Leo te Kaplowitzi (međunarodno aktivni glazbenici Joe i Lela).
 
Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom, odjelom Hrvatskog državnog arhiva i Kinotekom sa Sardinije.
 
Ako poželite odškrinuti vrata nekog drukčijeg svijeta posebne poetike, svratite na PSSST! gdje umjetnost nijemog filma živi i dalje!
 
ULAZ JE NA SVE PROJEKCIJE BESPLATAN!
 
Web stranica Festivala: 
Program Festivala: 
Facebook Festivala: 
 
Više o festivalu

U eri interneta koji čini dostupnom čitavu povijest filma, nije neobično da je i nijemi film opet postao naš suvremenik, a nakon uspješnih projekcija u raznim kinodvoranama možemo reći da se u Zagrebu radi o pravom trendu nijemog filma. Za to je u velikoj mjeri zaslužan i PSSST!, na kojem su prikazivani i novi filmovi i Miletić, Chaplin, Ejzenštejn, Dreyer, Lang, Browning i toliki drugi majstori (nijemih) pokretnih slika.

Otkako je, 2011. godine revija prerasla u festival, dodjeljuju se nagrada Veliki Brcko stručnog žirija (nagrada je, dakako, nazvana po prvom junaku hrvatskog nijemog igranog filma Brcko u Zagrebu), a dodjeljuje se i nagrada publike. Prvog Velikog Brcka osvojio je tako hrvatski dokumentarist i eksperimentalist Damir Radić, drugog bugarski animatori Radostina Nejkova i Vladislav Budinov, dok je trećeg osvojio njemački autor Robert Löbel. Četvrtog Velikog Brcka dobio je mladi hrvatski redatelj Luka Čurčić, peti je pak opet otišao u Njemačku, u ruke Antje Heyn, šestog je dobio španjolski redatelj Pacheco Iborra filmom ¡Aleluja!, sedmog ruska redateljica Dina Velikovskaja filmom Kukavica, a prošle godine pobjednik je bio slovenski redatelj Davorin Marc filmom Dobrodošlica.

Konkurencija je i ove godine međunarodna s raznovrsnim ostvarenjima iz Europe, Azije, Amerike i Afrike pa ne znamo u koju će se zemlju (i na koji kontinent) Veliki Brcko zaputiti. Koliko se, međutim, danas snima pravih nijemih filmova? Dakako, snima ih se jako malo, pa bi se moglo postaviti i pitanje – čemu natjecanje, čemu Veliki Brcko? Ovaj je festival, međutim, pravi medijski eksperiment, u skladu s raznolikošću i prikazivačkim bogatstvom nijemog filma, kojem su se projekcije razlikovale ne samo od grada do grada, već i od termina do termina u istom kinu.

Autori tako mogu poslati na PSSST! filmove za koje misle da će komunicirati s publikom i kada im skinemo originalni zvuk, a mi smo zaduženi za kvalitetnu zvučnu potporu, improviziranu živu glazbu koja će pratiti nijemu projekciju. Time, dakako, nastaje djelo sasvim različito od izvornog filma (onog s kojega smo skinuli zvučni zapis), i baš zato je PSSST! tako uzbudljiv i nepredvidljiv. Kako će točno projekcija pojedinog ostvarenja izgledati? Kao i u razdoblju nijemoga filma, to ne zna nitko, ni organizatori – Trešnjevčani i ostali – ni autori filmova, pa čak ni vrhunski glazbenici koji obogaćuju projekcije, jer je živa zvučna izvedba uvijek neponovljiva, a improvizacija neuhvatljiva. Srećom, PSSST! tradicionalno surađuje s vrhunskim glazbenicima (do sada smo imali najrazličitije glazbene žanrove i njihove hibride – od rocka, preko klasike do jazza i elektronike), ti su majstori sjajni improvizatori, pa će i ljubiteljima glazbe, kao i do sada, ovaj festival biti itekako zanimljiv – i u konkurenciji i u popratnim programima.

Uz natjecateljski dio programa Festival obogaćuju projekcije biranih filmskih klasika iz zlatnog doba nijemog filma. Već smo predstavili remek djela ruske, danske, japanske, švedske i talijanske kinematografije te tematizirali odnos filma i psihoanalize, kao i filma i modernosti i grada, a tema trinaestog PSSST!-a je „Žene u nijemom filmu“. Doprinos žena u razdoblju nijemoga filma najpoznatiji je u području glume, no žene su se s uspjehom bavile i drugim poslovima, pa su tako zapamćene neke važne autorice nijemoga filma. Prava je pionirka bila Alice Guy Blaché (u programu su ovom prigodom uvršteni njeni razrađeniji, američki filmovi), ali je podjednako važna i glumica/redateljica Mabel Normand koja je, kao i drugi glumci slapsticka, smatrana koautoricom i kada nije bila redateljica, ali se bavila i pravom režijom. Osim njih, u ovom programu skrećemo pažnju i na veliku američku autoricu Lois Weber, a danas je manje poznata redateljica Ruth Ann Baldwin (najcjenjenija po scenarističkom radu za vrijeme i nakon redateljske karijere). Nju predstavljamo rijetkim primjerom ženskog tumačenja žanra vesterna u razdoblju nijemog filma.

Prisutne u impresionizmu, nadrealizmu, američkom slapsticku, angažiranim melodramama, etnografskom filmu i drugim žanrovima i strujama, autorice predstavljaju važan a često zanemaren segment razdoblja nijemog filma, a u ovim će filmovima biti predstavljene neke od najvažnijih autorica, ali i neke od najboljih glumica nijeme ere.

Naš stalni partner Hrvatska kinoteka, odjel Hrvatskog državnog arhiva, tradicionalno je zadužen za osmišljavanje i provođenje prezentacije hrvatske filmske baštine. Ove godine prikazat ćemo vam kako se planinarilo u Hrvatskoj 1930-ih godina. Filmovi Škole narodnog zdravlja Velebit (1932) i Mladost, zdravlje, radost (1938) prikazuju planinare kako kroče kroz prekrasne predjele Velebita i Samoborskog gorja te se odmaraju u planinarskim domovima tog doba. Kamera također otkriva kako su izgledala lička i samoborska naselja i utvrde te nas upoznaje s običajima seoskog stanovništva. U Velebitu duhoviti  međunaslovi često komentiraju detalje seoske svakodnevice, a Mladost, zdravlje, radost prati školarce u penjačkom pohodu na Samoborsko gorje i predočava nam njihovu razigranost na planinskom zraku. Nakon projekcije gledateljima će povijest planinarenja u Hrvatskoj približiti gospodin Alan Čaplar, planinarski publicist, vodič i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza. 

Ovogodišnji su muzičari na PSSST!-u naš prokušani majstor klavira Vitomir Ivanjek, Kaplowitzi (međunarodno aktivni glazbenici Joe i Lela) te sastav Sonic Diptych & Leo (Ivan Kapec i Borko Rupena s pridruženim umjetnikom Leom Beslaćem), pa na festival pozivamo i ljubitelje improvizirane glazbe, a ne samo ljubitelje filma.

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom, odjelom Hrvatskog državnog arhiva i Kinotekom sa Sardinije.

Multimedijski je užitak zajamčen.

Programsko vijeće

dr. sc. Etami Borjan

dr. sc. Nikica Gilić

Juraj Kukoč

PROGRAM

13. PSSST! Festivala nijemog filma

Četvrtak, 24.10.2019.

Glazbena pratnja – Vitomir Ivanjek, klavir

18.00 KLASICI: Žene u nijemom filmu: Alice Guy-Blaché

ZAMIJENJENI LJUBIMCI / Mixed Pets (1911), SAD, 14'

STRATEGIJA SKITNICE / Tramp Strategy (1911), SAD, 12'

RUDAR ALGIE / Algie the Miner (1912), SAD, 10'

UVELO LIŠĆE / Falling Leaves (1912), SAD, 12'

BUDALA I NJEGOV NOVAC / A Fool and His Money (1912), SAD, 11'

BESKUĆNICA S OCEANA / The Ocean Waif (1916), SAD, 36'

20.00 OTVORENJE FESTIVALA

NATJECATELJSKI PROGRAM I

CRVENKAPICA / Le Petit Chaperon Rouge, Jeanne Ruelle (2018), Belgija, 5'

N / N, Iacopo Di Girolamo (2018), Italija / Ujedinjeno Kraljevstvo, 14'

ABRAKADABRA / Abracadabra, Telemach Wiesinger (2019), Njemačka, 2'

MJESEČEVE KAPI / Moon Drops, Yoram Ever-Hadani (2018), Izrael / Srbija, 16'

BEZ IMENA / Anónimo, Marisa Lafuente Esteso, Néstor Del Castillo Gil (2019),

Španjolska, 7'

IAN, PRIČA KOJA POKREĆE / Ian, una historia que nos movilizará, Abel Goldfarb (2018), Argentina, 10'

SONATA / Sonata, Christine Jezior (2018), Njemačka, 3'

VOLI SUSJEDA SVOGA / Love thy Neighbour, Amanda Aagard, Alexander Toma (2019)

Švedska, 15'

PRIJELAZ / Passage, Anja Sidler (2019), Švicarska, 7'

VJEROSLASNO / Relicious, Eugenio Villani, Raffaele Palazzo (2019), Italija, 8'

22.00 KLASICI: Žene u nijemom filmu: Lois Weber I

OD SMRTI DO ŽIVOTA / From Death to Life, Lois Weber, Phillips Smaley (1911), SAD, 13'

DOKONE SUPRUGE / Idle Wives (sačuvani fragment) (1916), SAD, 23'

LICEMJERI / Hypocrites (1915), SAD, 51'

Petak, 25.10.2019.

Glazbena pratnja – Sonic Diptych & Leo

18.00   KLASICI: Žene u nijemom filmu: Lois Weber II

KRUNICA / The Rosary, Lois Weber, Phillips Smalley (1913), SAD, 14'

GDJE SU MOJA DJECA? / Where Are My Children?, Lois Weber, Phillips Smalley (1916), SAD, 65'

20.00   HRVATSKA NIJEMOFILMSKA BAŠTINA: Kako se nekad planinarilo

VELEBIT, Kamilo Brössler (1932), Škola narodnog zdravlja, 34'

MLADOST, ZDRAVLJE, RADOST, Živko Prebeg (1938), Škola narodnog zdravlja, 12'

izlaganje: Alan Čaplar, planinarski publicist, vodič i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza

Za projekciju se koristi arhivsko gradivo Hrvatskog državnog arhiva HR-HDA-1387 Zbirka hrvatskih kratkometražnih filmova

22.00   NATJECATELJSKI PROGRAM II

BRODOVI KOJI NIKUDA NE PLOVE, Marija Lučić (2018), Hrvatska 4'

KRUG / Circuit, Delia Hess (2018), Švicarska, 9'

DVOSTRUKI ŽIVOT / A Double Life,  Studio Job, Joris & Marieke, (2018), Nizozemska, 3'

MAČIZAM / Machismo,  Natalia Bombala (2018), Južnoafrička Republika / Poljska, 2'

PODUDARNOST / Synchronicity,  Michelle Brand (2018), Ujedinjeno Kraljevstvo, 4'

DJEVOJKA U CRVENOJ HALJINI SA ŽUTIM ŠEŠIROM / La chica del vestido rojo y sombrero amarillo, Álvaro Rozas Leiva (2019), Čile, 13'

TX – REVERSE / Tx – Reverse, Martin Reinhart, Virgil Widrich (2019), Austrija / Njemačka, 5'

MUEDRA / Muedra, César Díaz Meléndez (2019), Španjolska, 9'

NAVJEŠTENJE / The Annunciation, Rosana Cuellar (2019), Njemačka, 3'

UZIMAM, Petar Varat (2018), Hrvatska, 9'

SVEMIR / Universe, Carolin Biedermann (2019), Njemačka, 3'

PLAVI ZEKO / Modri zajček, Jan Fabris (2019), Slovenija, 12'

PSSST! / Shhhh,  Jonathan Mordechay (2019), Izrael, 13'

Subota, 26.10.2019.

Glazbena pratnja – Kaplowitzi

18.00   KLASICI: Žene u nijemom filmu: Grace Cunard, Cleo Madison, Mabel Normand

KĆERKA ZAKONA / A Daughter of „The Law“, Grace Cunard (1921), SAD, 22'

ELEANORIN ULOV / Eleanor's Catch, Cleo Madison (1916), SAD, 13'

UHVAĆEN U KRČMI / Caught in a Cabaret, Mabel Normand (1914), SAD, 23'

MABELINA POGREŠKA / Mabel's Blunder, Mabel Normand (1914), SAD, 16'

MABELIN I FATTYJEV DAN ZA PRANJE / Mabel and Fatty's Wash Day, Mabel Normand, Roscoe Arbuckle (1915), SAD, 13'

20.00   DODJELA NAGRADA

KLASICI: Ženski western

'49 - '17,  Ruth Ann Baldwin (1917), SAD, 70'

22.00   KLASICI: Žene u nijemom filmu: Zora Neale Hurston, Frances Marion,

Norma Talmadge

ETNOGRAFSKI FILMOVI / Ethnographic films, Zora Neal Hurston (1929), SAD, 12'

PJESMA LJUBAVI / The Song of Love, Frances Marion, Chester M. Franklin, producentica i glavna glumica Norma Talmadge (1923), SAD, 81'

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Pssst 2019 vizual
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › POČINJE 13. PSSST!