POEZIJA U DVORIŠTU

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Ruj
2020
20

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › POEZIJA U DVORIŠTU

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
24
 
02.2020

POEZIJA U DVORIŠTU

gost Tomislav Zajec 25. veljače (utorak) 2020. u 19 sati Café u dvorištu, J. Žerjevića 7/II, Zagreb
POEZIJA U DVORIŠTUPoezija u dvorisstu, tomislav zajec
 

Pjesnik, nagrađivani i cijenjeni dramski pisac, dramaturg i prozaik Tomislav Zajec prvi je gost programa Poezija u dvorištu u 2020. godini. Tomislav Zajec istaknuo se svojom posljednjom knjigom pjesama snažnog koncepta i slojevite narativnosti Katolička krivnja, objavljene 2016. godine, a u hrvatskoj je poeziji prisutan još od sredine devedesetih godina kada je sudjelovao na natječaju Goran za mlade pjesnike. U programu Poezija u dvorištu u utorak 25. veljače sa Tomislavom Zajecom razgovaramo o mjestu poezije u njegovu pisanju i cjelokupnom stvaralaštvu.

POEZIJA U DVORIŠTU

Gost Poezije u dvorištu: Tomislav Zajec

25. veljače (utorak) 2020. u 19 sati

Café u dvorištu, J. Žerjevića 7/II, Zagreb

Voditeljica programa: Sanja Baković

Organizatori: Centar za knjigu i Café u dvorištu

 

Tomislav Zajec

PROMATRA RADNO MJESTO DJEVOJKE IZ PRIGRADSKE TVORNICE TEKSTILA

promatra radno mjesto djevojke iz prigradske tvornice tekstila

u nekom drugom vremenu njezine su uspomene fotografije posložene po zidu za kratke trenutke predaha: vrč malinovca ili cigaretu ali samo kad je vjetar da ne ostane nikakvog traga  baš ništa osim zvuka upornog bušenja

to mašine u tri smjene proizvode rupe u koje onda poslušno  ulazi dugmad indigoplave kute, sva radost kasnog socijalizma

a njezin je mladić baranjski konjokradica s brnjicom umjesto osmjeha, tupim dosluhom o ratu kojeg bi negdje moralo biti i zavodljivim plećima od kojih šuma u trenu postane siva

ona ga sanja ove osamdesetosme i to je istina ali zvuk mašine dopire i dalje od odmarališta na jadranu pa nitko nema vremena za nježnost 

a već sutra su u autobusu na putu za ono malo mjesto na vrhu tvorničkog dimnjaka djevojka naslanja umorno čelo na musavo staklo jugoprometa i protiv čega se još ovdje isplati boriti?

kuta je plava  šuma je siva

Tomislav Zajec (1972, Zagreb) piše drame, scenarije, romane i poeziju. Diplomirao dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti gdje je zaposlen kao docent.  

Objavio: U trenutku kao u divljini (poezija, koautorstvo s Vlatkom Grgurićem i Romanom Simićem, 1996), Sjever – zlatni šut (poezija, 1996), Soba za razbijanje (roman, 1998), Rupa njegova imena (poezija, 2000), Ulaz u Crnu kutiju (roman, 2001) Ljudožderi (roman, 2005) Lunapark (roman, 2009), Odlasci (drame, 2013), Pravila igre; od prve ideje do prvog dramskog teksta (priručnik, 2012), Katolička krivnja (poezija, 2016), Dječak koji je želio biti tigar (slikovnica, 2018).

Autor je jedanaest originalnih dramskih tekstova: „John Smith, princeza od Walesa” (1998), „Atentatori” (1999), „Svinje” (2001), „Novi Nosferatu” (2002), „Mlijeko” (2003/2004), „Dorothy Gale” (2007), „Astronauti” (2008), „Spašeni” (2009), „Trebalo bi prošetati psa” (2012), „Ono što nedostaje” (2014) i „Mala Moskva” (2018). Drame su mu izvođene u Zagrebu, Varaždinu, Dubrovniku, Ljubljani, Sarajevu, Novom Sadu, Londonu, Buenos Airesu, Glasgowu, Bradfordu, Norwichu, Bukureštu, Braili i Ipswichu. Autor je i scenarija za film po istoimenom dramskom tekstu „Trebalo bi prošetati psa” (2014) u režiji Filipa Peruzovića.

Za dramu „Trebalo bi prošetati psa” nagrađen je Grang Prixom na 29. Journées de Lyon des Auteurs de Theatre u Lyonu 2018. godine. Peterostruki je dobitnik državne nagrade za dramsko djelo Marin Držić, za drame „Atentatori”, „Dorothy Gale”, „Spašeni”, „Trebalo bi prošetati psa” i „Ono što nedostaje”; dvostruki je dobitnik nagrade Marul Festivala hrvatske drame i kazališta Marulićevi dani, za dramu „Ono što nedostaje” i dramatizaciju romana Kristijana Novaka „Črna mati zemla“ te brojnih drugih nagrada za književni, scenaristički i dramaturški rad. Na Međunarodnom festivalu malih scena za predstavu „Huddersfield“ (ZKM) 2019. godine dobio je nagradu "Darko Gašparović" za najbolju dramaturgiju.

Uvršten je u više hrvatskih i inozemnih antologija poezije, proze i drame. Bio je izbornik festivala Marulićevi dani, Gavelline večeri i Mali Marulić. Radovi su mu prevedeni na engleski, francuski, mađarski, poljski, slovenski, njemački, španjolski, rumunjski i ruski jezik.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Poezija u dvorisstu, tomislav zajec

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › POEZIJA U DVORIŠTU