Položen kamen temeljac za BIOCENTAR u kampusu Borongaj

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Srp
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › Položen kamen temeljac za BIOCENTAR u kampusu Borongaj

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
11.2012

Položen kamen temeljac za BIOCENTAR u kampusu Borongaj

140 milijuna kuna za prvi inkubacijski centar u regiji
Položen kamen temeljac za BIOCENTAR u kampusu BorongajElena grech
 

U kampusu Sveučilišta u Zagrebu na Borongaju ministri Jovanović i Grčić, gradonačelnik Milan Bandić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bijeliš i voditeljica IPA Elena Grech  sudjelovali su u polaganju kamena temeljca za izgradnju Inkubacijskog centra za bioznanost i komercijalizaciju tehnologije BIOCENTAR koji se provodi u okviru IPA programa EU za Hrvatsku.

Prije samog čina polaganja, odnosno bacanja lopatama pripremljenog betona u rupu, u dvorani ZAGREB Kampusa Borongaj nazočnima su se obratili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ravnatelj agencije BICRO Hrvoje Meštrić, voditeljica IPA službe za progovore o pristupanju u Europskoj komisiji Elena Grech. Projekt Inkubacijski centar za bioznanost i komercijalizaciju tehnologije BIOCENTAR vrijedan 18, 823.995, 70 eura (oko 140 milijuna kuna) u nadležnosti je Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a krajnji korisnik projekta je Poslovno – inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO).

Od navedenog iznosa 2, 447.585,00 eura odnose se na troškove pripreme projekta, što je bilo financirano kroz proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Projekt tehnologijskog razvoja svjetske banke (engl. Science and Technology Project skraćeno STP).

Za realizaciju projekta predviđen je ukupan iznos od 16,376.410,70 eura od čega 13,919.949,00 eura (85%) financira Europska unija kroz Operativni program Regionalna konkurentnost u okviru pred pristupnog programa IPA.

Projekt će se realizirati kroz četiri ugovora: ugovor o radovima, ugovor o nadzoru o izvođenju radova, ugovor o pružanju tehničke pomoći u svrhu definiranja portfelja i usluga BioCentra, te ugovor o nabavi opreme u svrhu opremanja laboratorija. Tijelo nadležno za provedbu postupaka javne nabave za navedene ugovore je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Do sada su potpisali dva ugovora:
1. Ugovor o izvođenju radova za izgradnju BioCentra  potpisan 15. listopada 2012. s tvrtkom Tehnika d.d. iz Zagreba u ukupnoj vrijednosti od 7,237.955,21 eura od čega EU sufinanciranje iznosi 6,152.261,93 eura
2. Ugovor o provedbi stručnog nadzora nad izgradnjom BioCentra, potpisan je 15. listopada 2012. s tvrtkom Ove Arup& partners International Limited (OAPIL) u konzorciju s tvrtkom Grupa Investinženjering d.o.o iiz Zagreba u ukupnoj vrijednosti 563.770,69 eura, od čega EU sufinanciranje iznosi 479.205,09 eura.

BioCentar je prvi centar ovakve vrste u Republici Hrvatskoj, ali i jedinstveni projekt u regiji. Riječ je o inkubacijskom centru površine oko 4500 četvornih metara, koji u posebno osmišljenom okružju udružuje centralni laboratorij, priručne laboratorije i uredske prostore.  Projekt je usmjeren na pružanje podrške stvaranju i rastu spin-off tvrtki proizašlih iz javnih znanstvenih organizacija i visokoškolskih institucija koje se zasnivaju na tehnologiji i znanju. Svrha projekta je osiguravanje svih potrebnih uvjeta za obavljanje djelatnosti malim i srednjim poduzećima u razvoju iz područja bioznanosti i tehnologije kroz infrastrukturu i pristup uslugama razvoja tehnologija i poslovanja.

BioCentar je zamišljen kao aktivan čimbenik u osiguravanju produktivne poveznice između temeljnog i primijenjenog znanstvenog istraživanja i industrije, tehnološke infrastrukture i novih biotehnoloških tvrtki u procesu razvoja novih proizvoda, što je temelj njegove vizije, misije, operativnog profila i ciljeva, a svoja će vrata otvoriti u 2015. godini.

Tekst / Foto: Inga i Mario ĆUŽIĆ

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
 • Zagreb Elena grech
 • Zagreb
 • Zagreb
 • Zagreb
 • Zagreb
 • Zagreb
 • Zagreb
 • Zagreb mg 0991 copy
 • Zagreb
 • Zagreb
 • Zagreb
 • Zagreb
 • Zagreb
 • Zagreb
 • Zagreb
 • Zagreb
 • Zagreb
 • Zagreb
 • Zagreb
 • Zagreb
 • Zagreb Radnici Tehnike uz mjesalicu betona
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › Položen kamen temeljac za BIOCENTAR u kampusu Borongaj