Pomoć OPG-ovima

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Pomoć OPG-ovima

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
05.2020

Pomoć OPG-ovima

prijedlog Stožera za pomoć OPG-ovima i Odbora za poljoprivredu Udruge Glas Poduzetnika
Pomoć OPG-ovimaFoto boze ujevic (13)
 

STOŽER ZA POMOĆ OPG-ovima
HRVATSKA UDRUGA POLJOPRIVREDNIKA
NEZAVISNI SELJACI HRVATSKE
UDRUGA POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAĆA SREDIŠNJE HRVATSKE
UDRUGA GLAS PODUZETNIKA

Prijedlog Stožera za pomoć OPG-ovima i Odbora za poljoprivredu Udruge Glas Poduzetnika 

Fond za pomoć Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,

poljoprivrednih obrta i malih poljoprivrednih tvrtki
za spas 20.000 radnih mjesta

OPG-ovi i ostali subjekti koji se bave poljoprivredom susreću se s velikim i različitijim problemom od ugostitelja i ostalih industrijskih grana koje su pogođene krizom. Poljoprivrednicima je trošak bruto plaće možda 15% ukupnih troškova koje oni imaju tijekom krize. Ostalih 85% troška je trošak za hranu životinja, trošak za repromaterijal i drugi materijalni troškovi. Također, poljoprivrednici su uložili u poljoprivrednu proizvodnju prošle godine a ove godine su očekivali dobit i povrat uloženog. Najveći dio poljoprivrednih proizvoda mora se prodati u roku kraćem od mjesec dana i jako je teško skladištiti dobar dio robe zbog njezine svježine ili sezonalnosti  - cvijeće, povrće, meso, janjci, tovljenici, svježe mlijeko i drugi proizvodi. Poljoprivrednici se također susreću s problemom poskupljenja repromaterijala budući da su poljoprivredne apoteke podigle cijene i na taj način iskoristile zatvorenost granica i teže kretanje među JLS zbog propusnica. Također poljoprivrednici su se susreli i susreću s problemom radne snage koje nema jer su je uvozili (primjerice radnici za branje jagoda iz BiH) i bit će prisiljeni skuplje plaćati i teže dolaziti do iste. Zbog navedenih razloga predlažemo osnivanje fonda za pomoć OPG-ima po uzoru na neke europske zemlje.

„Ovaj zahtjev smo već uputili Ministarstvu Poljoprivrede prije mjesec dana, a odgovor koji smo dobili je bio da nema novaca. U međuvremenu je Europska komisija donijela nove preporuke i omogućila preraspodjelu novca iz Europskog Poljoprivrednog Fonda za Ruralni Razvoj (EAFRD) za pomoć poljoprivrednicima za štetu uzrokovanu korona krizom.  Neke države EU poput Austrije već su osnovale ovakve fondove, pa ne vidimo razloga zašto to ne bi napravila i Hrvatska, jer na taj način bi pomogla poljoprivrednicima a bez ikakvog troška u proračunu.“ Rekao je Tihomir Jaić, Predsjednik Hrvatske Udruge Poljoprivrednika. „Prema našim procjenama krizom je ugrožen opstanak oko 10.000 OPG-ova i oko 20.000 radnih mjesta“

Akti Europske komisije koji se odnose na navedene izmjene pravila koji omogućavaju korištenje EU sredstava u navedene svrhe nalaze se na sljedećoj

poveznici.

Prijedlog za osnivanja fonda za gospodarstva i kriteriji su sljedeći:

Vlasništvo gospodarstva mora biti poduhvat s punim radnim vremenom, čija ekonomska vrijednost gospodarstva ne prelazi 150.000 EUR. Godišnji neto prihod ne smije biti veći od 550.000 EUR.

  • Potrebno je dokazati pad prodaje od najmanje 30% u odnosu na referentni mjesec prethodne godine
  • ili postoje dokazi o povećanju troškova za vanjske zaposlenike od najmanje 20% u odnosu na referentni mjesec prethodne godine.
  • ili porast cijena repromaterijala / hrane životinja / lijekova i sl. za 20%

Svaki subjekt koji bi ispunio navedene uvjete dobio bi do 10.000 eura jednokratne pomoći i to:

  1. Gospodarstva do 50.000 eura ekonomske vrijednosti  - 3.500,00 eura
  2. Gospodarstva do 100.000 eura ekonomske vrijednosti – 7.000,00 eura
  3. Gospodarstva do 150.000 eura ekonomske vrijednosti – 10.000,00 eura

Izračun ekonomske vrijednosti bazira se na standardnom ekonomskom rezultatu, koji predstavlja jediničnu novčanu vrijednost proizvodnje poljoprivrednog proizvoda izraženu u proizvođačkim cijenama na vratima gospodarstva koja uključuje prodaju, potrošnju na gospodarstvu, potrošnju u kućanstvu, promjene u zalihama glavnih proizvoda i nusproizvoda biljne i stočarske proizvodnje, a isključuje izravna plaćanja, porez na dodanu vrijednost i ostale poreze.

U proširenom prijedlogu Stožer i UPG smatraju da bi u podršku takvog fonda trebale biti uključene i male i srednje tvrtke te obrti koje se bave prehrambenom industrijom, poput sirana, pivovara, uzgajališta riba i školjki i sličnih. Ovisno o veličini tvrtke ili obrta, potpora za tvrtke bi se trebala kretati do iznosa od 50.000 Eura.

Pomoć za OPG-ove, obrte i tvrtke iz prehrambene industrije iz ovog Fonda bi bila jednokratna. Ukoliko bi u Fondu nakon jednokratne pomoći preostalo sredstava, najugroženije skupine bi imale pravo na još jednu isplatu naredni mjesec.

Hrvatska Udruga poljoprivrednika (HUP) osnovana je 2015. godine s ciljem zastupanja interesa poljoprivrednika i promoviranja poljoprivrede. Udruga okuplja preko 4.800 Oboteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG)

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je u nekoliko tjedna od osnivanja prikupila više od 10.000 članova, a Udrugu podržava preko 150.000 građana Hrvatske, te tako postala najmasovnija neprisilna organizacija poduzetnika i poslodavaca u Hrvatskoj.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto boze ujevic (13)
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Pomoć OPG-ovima