Ponovo na Zlarinu

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Lip
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Ponovo na Zlarinu

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
31
 
08.2017

Ponovo na Zlarinu

Princeza koralja - osvrt Duška Popovića
Ponovo na ZlarinuPrinceza koralja
 

Film Princeza koralja, njemačko-jugoslavenska koprodukcija iz 1937. godine, ima sve do danas kultni status na otoku Zlarinu, pa se tamo još uvijek prepričavaju zgode s njegova snimanja. Svakako je tomu najvažnijem i najuzbudljivijem društvenom događaju na Zlarinu i u Šibeniku, kako ga se u vrijeme snimanja opisivalo, pridonijelo sudjelovanje glumice Ite Rine, pravim imenom Italina Lida Ida Kravanja, rođene 1907. u Divači, na granici Austrougarske (Slovenije) i Italije (gdje su se mijenjale lokomotive kad se putovalo u Trst), sudionice raznih izbora ljepote, pa glumice koja je u dvanaest godina, od 1927. do 1939., snimila dvadesetak filmova među kojima je bio i slavni češki Erotikon iz 1929. u kojem se kao prva žena s naših prostora pojavila gola na filmskom platnu te najveće zvijezde nijemih pa prvih tonskih filmova Kraljevine Jugoslavije Ivana Svetislava Petrovića, inače sportaša koji je nastupio i na petim Olimpijskim igrama u Stocholmu 1912., srpskog Rudolfa Valentina.

Snimanje je počelo 2. lipnja 1937. godine u Splitu, nastavljeno u Trogiru i Kaštelima, pa na Hvaru, Drveniku i Zlarinu gdje je trebalo trajati desetak dana, ali se odužilo zbog lošeg vremena i pada režisera Victora Jansona, njemačkog glumca i redatelja rođenog 1884. u Latviji, tada dijelu Ruskog carstva, u uzburkano more, kada je na otoku Sestrica Vela pokazivao ribarima i koraljarima, što je ove posebno oduševilo,  kako trebaju izvlačiti mrežu. Glazbu za film je inače napisao Ivo Tijardović.

Film je završen početkom listopada 1937. godine i premijerno prikazan 18. siječnja 1938. u šibenskom kinu Tesla koje je svečano otvoreno 1921., kao drugo, poslije Edisona, šibensko kino, a kako nije zaštićeno kao kulturno dobro vrijedno spomena bit će srušeno da bi na njegovom mjestu bila podignuta poslovna zgrada.
Stanovnici Zlarina su ga tada u velikom broju došli gledati, prepoznavali naravno same sebe u ulogama statista ali i bili ljuti zbog njemačkog jezika, spoznaje da je Zlarin poslužio tek kao lijepa scenografija, a posebno zbog izbacivanja njihovih autentičnih psovki i grubog utjecaja njemačkih kostimografa na izgled tradicionalne široke zlarinske suknje koju su, zbog filmskih razloga, bitno suzili.

Film gotovo nitko poslije toga nije gledao niti je u Šibeniku ikada više bio prikazan, a mnogi su Zlarinjani svih tih godina uzaludno tragali za kopijom i željeli vidjeti o čemu to pričaju njihovi stari. Ostala su tek sjećanja koja su se prenosila s koljena na koljeno, rijetke fotografije sa snimanja i premijere, nešto isječaka iz starih novina i - nostalgija. Navodno u Kanadi živi druga Ita Rina kojoj su u vrijeme snimanja filma krsni kumovi bili industrijalac Miloš Šupuk i glumica Ita Rina, lijepa jahta Nirvana korištena pri snimanju istrunula je i nestala u Boki Kotorskoj, a glumica Ita Rina je, pod imenom Tamara Đorđević, umrla 1979. godine u Budvi. Ivan Svetislav Petrović, rođen 1894. u Novom Sadu, umro je 1962. u Münchenu, a Victor Janson 1960. u njemačkom Schmargendorfu.

Osamdeseta obljetnica snimanja filma Princeza koralja na otoku Zlarinu obilježena je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Puli, izdana je i monografija, a proteklog je tjedna originalna verzija filma, po drugi put nakon osam desetljeća, prikazana u Šibeniku.

Svojevremena kostimografska intervencija, sužavanje nekada tradicionalno široke zlarinske suknje, ostala je do danas, kao trag utjecaja filma na tradiciju i modu.

piše: Duško Popović

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Princeza koralja
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Ponovo na Zlarinu