PORTAL NA PALAČI PETKOVIĆ-OŽEGOVIĆ

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Svi
2020
27

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › PORTAL NA PALAČI PETKOVIĆ-OŽEGOVIĆ

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
06
 
07.2017

PORTAL NA PALAČI PETKOVIĆ-OŽEGOVIĆ

(Varaždin, Trg slobode 1) Izrada povijesne studije i dokumentacije - poziv građanima
PORTAL NA PALAČI PETKOVIĆ-OŽEGOVIĆPress portal 1
 

        U Varaždinu, na adresi Trg slobode 1, u povijesnoj gradskoj jezgri, nalazi se palača Petković-Ožegović (poznata i pod imenom palača Tomassi). Zdanje je podignuto u 18. stoljeću i promijenilo je nekoliko vlasnika. Pročelje palače nekoć je krasio jedan od najljepših baroknih portala u Hrvatskoj, čiju su vrijednost, već i prije stotinjak godina, isticali mnogi stručnjaci. Na početku 20. stoljeća s pročelja palače taj vrijedni barokni portal je skinut da bi se, prema želji nekoga trgovca koji je u palači imao svoju trgovinu, na tom mjestu postavio „moderni izlog“.

        Pri uklanjanju portala nije se poštivala odluka i preporuka ondašnje vlade da se arhitektonski spomenici kod građevinskih zahvata sačuvaju ili izmjeste, što je bio uvjet i u slučaju skidanja ovoga baroknog portala. O tome postoje i napisi iz novina (Hrvatske pravice, 1911., Hrvatsko jedinstvo, 1939.), gdje se izražava zabrinutost prijatelja starina, koji upozoravaju na činjenicu nevjerojatnog zanemarivanja vrijedne kulturne i spomeničke baštine grada Varaždina. Zanimljivo je da ti novinski napisi, premda datiraju od prije više desetljeća, u nekim segmentima niti danas ne gube na svojoj aktualnosti.

        U svakom slučaju, vrijedni barokni portal je skinut, a na novo mjesto nije postavljen, kao što nije poznato niti gdje je zapravo završio.

        Ova priča, međutim, ima naznaka za sretni(ji) završetak, u kojemu bi se originalni portal možda ipak mogao pronaći ili (barem do kada se to ne dogodi) da se prema raspoloživoj dokumentaciji, fotografijama i ostalim izvorima izradi njegova replika.

        U tu svrhu Ministarstvo kulture RH u 2017. godini osiguralo je sredstva za izradu povijesne studije i projektne izvedbene dokumentacije ulaznog portala na pročelju palače Petković-Ožegović, koje će izraditi stručnjaci iz Hrvatskoga restauratorskog zavoda, pod vodstvom dr. sc. Petra Puhmajera. Gradski muzej Varaždin HRZ-u je već ustupio dokumentaciju iz svojega fundusa, a za pomoć putem medija poziva i sugrađane, Varaždince da pretraže svoje podrume, obiteljske fotoalbume... i da se jave ako imaju bilo kakvu informaciju o nestalome portalu, odnosno koji drugi raspoloživ materijal s tim u vezi (tel. 042 658 751, 658 762, ravnatelj@gmv.hr, spomenka.tezak@gmv.hr).

        S obzirom na osigurana sredstva, u ovoj fazi projekta obavit će se istraživanja i izraditi potrebna dokumentacija, a daljnji tijek ovisit će ne samo o financijskoj podlozi, već ponajprije i o rezultatima istraživanja te suglasnosti i dogovoru s današnjim vlasnicima objekta.

        Gradski muzej Varaždin do sada je aktivno sudjelovao na sličnim projektima u Varaždinu, među kojima je postavljanje replika nekoliko cimera u povijesnoj jezgri grada, zatim postavljanje grba opata Sigismunda Szinersperga na uršulinsku crkvu Isusova rođenja i postavljanje dijela spomenika s interpretacijskom pločom žrtvama Prvog svjetskog rata na Franjevačkom trgu, pa se očekuje da će pozitivni epilog imati i projekt pronalaženja i obnove nestalog portala s palače Petković-Ožegović u Varaždinu. 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Press portal 1
  • Zagreb Press portal 2
  • Zagreb Press portal hrvatske pravice

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › PORTAL NA PALAČI PETKOVIĆ-OŽEGOVIĆ