Povišica

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Lis
2020
01

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › Povišica

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
02.2019

Povišica

na Sceni 55 HNK Split - povratak hit-predstave
PovišicaPovisica246 011210
 

Ha, ha – djelatnik tvrtke namjerava lupiti šakom o stol i zahtijevati povišicu!

Čim pročitate takvu najavu, odmah znate da je riječ o djelu pomaknutog teatra apsurda, jer naravno da nitko normalan povišicu neće tražiti u stvarnosti. Možda se baš zato ova nekonvencionalna komedija s bizarnim primjesama strašnosti u splitskom kazalištu pojavljuje već po treći put. Poželimo zato ovom “smionom scenskom istraživanju“ da nas i svojom dugovječnošću, a ne samo svojom raskošnom zaigranošću podsjeti na “nove Stilske vježbe“.

Drama Povišica francuskog dramatičara, novelista i filmskog glumca Georgesa Pereca vraća se na Scenu 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split s nekoliko izvedbi ovog tjedna, do petka, odnosno 08. veljače.  Djelo pomaknutog teatra apsurda u kojem djelatnik tvrtke iz dana u dan namjerava lupiti šakom o stol i od šefa zahtijevati povišicu premijerno je izvedeno u prosincu 2010. u režiji Gorana Golovka a u izvedbi glumačkog trojca: Anastasija Jankovska, Goran Marković i Alen Čelić. Predstava se igra u prijevodu Vjenceslava Kapurala.

Predstava je to kabaretskog tipa, s izraženim elementima fizičkog teatra koja, kako je u jednom novinskom osvrtu istaknuto, „na momente nalikuje akrobatskoj prezentaciji“. Kritike nakon premijere o predstavi su pisale u superlativima, kao o komadu „koji oduševljava, nasmijava, ali i zastrašuje, a punih sat vremena drži i gledatelje, gotovo kao i glumce, u napetosti i koncentraciji“.

Autor Georges Perec (1936 – 1982) bio je jedan od najoriginalnijih umova dvadesetog stoljeća, čovjek kojega je Italo Calvino hvalio kao "tako jedinstvenu književnu osobnost kojoj apsolutno nitko nije nalik". Napisao je ukupno dvadesetak knjiga, od romana do zbirki križaljki, od ogleda do parodija, od poezije do jezičnih igara. Njegov najveći literarni uspjeh je roman Život: korisnički priručnik posvećen prijatelju i uzoru Raymondu Queneauu, autoru kod nas izuzetno popularnih Stilskih vježbi na koje Povišica, po mnogima, ponešto nalikuje. Brojna svoja djela sam je i dramatizirao. Među njegove najuspješnije komade ubraja se i drama Povišica. Opću slavu stekao je eksperimentiranjem riječima i novom modernističkom formom, ali ponajviše ubojitom percepcijom suvremenoga svijeta i čovjeka.

Osim redatelja Golovka, koji je i odabrao scensku glazbu, autorski tim predstave čine još: u međuvremenu preminula kostimografkinja Marija Maca Žarak, suradnik za scenski pokret Alen Čelić, grafički suradnik Tihomir Snitko, te oblikovatelji svjetla i tona Miro Mamić i Tomislav Luetić.

Predstojeće izvedbe na programu su 6, 7. i 8. veljače u 19:55h na Sceni 55 HNK Split.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Povisica246 011210
  • Zagreb Povisica267 011210
  • Zagreb Povisica218 011210

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › Povišica