Povjerenstva za primjenu kanabisa

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Kol
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Politika › Povjerenstva za primjenu kanabisa

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
01.2015

Povjerenstva za primjenu kanabisa

u medicinske svrhe održalo prvi sastanak
Povjerenstva za primjenu kanabisaKonoplja210115
 

20. siječnja 2015. – Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe održalo je 12. siječnja prvi sastanak pod predsjedanjem dr. med. Ognjena Brborovića, na kojem su razmatrane preporuke za moguće izmjene zakonodavstva vezane uz indijsku konoplju i pregled lijekova baziranih na indijskoj konoplji, a koji su u upotrebi u Europskoj uniji.

Povjerenstvo je, imajući u vidu novije znanstvene i medicinske spoznaje, te činjenicu da bolesnici u Republici Hrvatskoj kupuju indijsku konoplju na crnom tržištu, nužno je regulirati uzgoj, preradu, promet i propisivanje indijske konoplje u medicinske svrhe. Stoga je potrebno promijeniti postojeće zakonodavstvo te uvesti efikasne mehanizme kontrole sve kako bi se omogućila uporaba indijske konoplje u medicinske svrhe i spriječila zlouporaba.

Kako bi se ostvario cilj reguliranja uporabe indijske konoplje u medicinske svrhe, Povjerenstvo smatra kako je potrebno donijeti odgovarajuće normativne akte te dopuniti Zakon o suzbijanju zlouporabe droga i izmjestiti indijsku konoplju  iz I skupine droga po Konvenciji iz 1971.

Povjerenstvo tumači da Zakon o suzbijanju zlouporabe droga (NN 80/13) u članku 3.  općenito dopušta uporabu droge u medicinske svrhe uz ovim Zakonom opisanu regulaciju. Budući da uporaba indijske konoplje u medicinske svrhe nije regulirana ovim Zakonom svako korištenje se smatra zlouporabom. Također, ovim Zakonom je u Republici Hrvatskoj dozvoljen uzgoj, prerada i promet isključivo za opijumski mak u medicinske svrhe te bi na isti način trebalo regulirati indijsku konoplju, ocijenilo je Povjerenstvo (čl. 28. Konvencije iz 1961. izrijekom navodi da se zemljama potpisnicama dopušta uzgoj indijske konoplje uz primjenu analogne kontrole kao za opijumski mak). Ujedno, preporuka Povjerenstva je da se generički definira ova problematika kako bi Zakon vrijedio i za druge biljke za koje se pokaže da imaju ljekovito djelovanje a nalaze se na Popisu droga.

Na važećem Popisu droga (NN 156/2014) indijska konoplja je smještena u skupinu I koja prema članku 7. dozvoljava „korištenje droge u veoma ograničene medicinske svrhe“  što iznimno komplicira i poskupljuje kontrolu prometa droge te u konačnici čini liječenje dostupnim tek u eksperimentalne svrhe (npr. LSD za liječenje depresije). Po uzoru na druge EU zemlje, potrebno je indijsku konoplju izmjestiti u skupinu II ili III kako bi se prema članku 9. (Konvencija UN o psihotropnim tvarima iz 1971)mogao izdavati kao lijek, „ugovornice zahtijevaju da se tvari iz skupina II, III ili IV izdaju ili prodaju pojedincima  samo uz liječnički recept“.  

Budući da trenutno važeći Zakon ne dopušta korištenje indijske konoplje u medicinske svrhe što je dovelo do neodržive situacije da teški bolesnici završavaju na sudu pod prijetnjom zatvorskih kazni, promjena Zakona omogućiti će ostvarenje opisanih ciljeva. Previsoka cijena indijske konoplje koja se koristi u medicinske svrhe također može učiniti lijek nedostupnim pacijentima, ocijenilo je Povjerenstvo.

 
Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Konoplja210115
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Politika › Povjerenstva za primjenu kanabisa