Poziv na Seminar

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:57
Tra
2020
03

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Poziv na Seminar

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
23
 
02.2020

Poziv na Seminar

o primjeni narodnih nošnji
Poziv na SeminarImg 0020
 

Za sve zaljubljenike u hrvatsku tradicijsku kulturu sprema se izvrsna prilika na kojoj mogu naučiti nešto novo. Seminar o primjeni narodnih nošnji na amaterskoj folklornoj sceni u organizaciji je Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba. Ova ustanova koja je nedavno proslavila 70. rođendan, već deset godina zaredom priprema seminar koji mnogim folklorašima i zaljubljenicima u baštinu prenosi znanja o tradicijskom odijevanju. Seminar će se održati na prijestupni dan, 29. veljače u Kulturnom centru Travno.

Za organizaciju seminara zadužen je mladi tim stručnih suradnica u Posudionici predvođen etnologinjom Ivanom Mihajlic koja kaže da je: „Posudionica oduvijek bila ustanova koja stečena znanja nije ljubomorno držala unutar svoja četiri zida, nego je uvijek nastojala educirati sve one koje interesira tradicija. Tako ovim seminarom želimo pomoći ljudima koji se bave folklorom i pokazati im ispravan način na koji se oblači narodna nošnja.“. Na seminaru će  predavati suradnici koji dolaze direktno s terena, a polaznike će učiti o tradicijskom odijevanju okolice Zagreba, Sesveta i Križevaca. Na seminaru se ne prikazuju samo nošnje, nego i tradicijske frizure, raznovrstan tradicijski nakit, obuća i mnogi dodaci kojima su se ljudi u neka davna vremena kitili i ukrašavali.

„Samim time što se seminar održava već deseti put, evidentno je da postoji interes za tradiciju i narodne nošnje. Tijekom godina gotovo je tisuću polaznika zahvaljujući Posudionici naučilo ispravno primjenjivati nošnje različitih dijelova Lijepe naše“, naglašava Mihajlic.

Prijave za seminar otvorene su do utorka, 25.02., a iznos kotizacije je 100,00 kuna po osobi. Stoga požurite, jer i vi možete biti dio bogate hrvatske kulturne tradicije.

Više pogledajte na

www.pirn.hr.

foto promo: Posudionica i radionica narodnih nošnji 

Posudionica i radionica narodnih nošnji kulturna je ustanova koja se bavi prikupljanjem, iznajmljivanjem, rekonstrukcijom, obnovom i restauracijom narodnih nošnji, folklornih kostima i tradicijskih tekstilnih predmeta. Potiče različite oblike uporabe nošnji i folklornih kostima u suvremenom životu te istražuje raznovrsne mogućnosti njihove folklorne i scenske primjene. Osnovana je 1948. godine na inicijativu dr. sc. Marijane Gušić, tadašnje ravnateljice Etnografskog muzeja u Zagrebu, prof. Zvonimira Ljevakovića, osnivača i umjetničkog direktora Ansambla „Lado“ i dr. Vlade Škreblina, tadašnjeg umjetničkog voditelja SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba. Oni su javnim i stručnim djelovanjem poticali svijest o vrijednosti i potrebi očuvanja tradicijske kulturne baštine. Osnivač Posudionice je Grad Zagreb, a ustanovu financiraju Ministarstvo kulture i Grad Zagreb.

Osnovana prvenstveno radi prikupljanja i iznajmljivanja narodnih nošnji amaterskim folklornim društvima u razdoblju aktivnog razvoja folklornog amaterizam, Posudionica je kroz više od sedamdeset godina sustavnog prikupljanja u svoju zbirku pohranila više od 32 000 raznovrsnih dijelova narodnih nošnji, kostima i scenskih folklornih rekvizita. Njezin veći dio čine originalne nošnje koje ljepotom i vrijednošću ne zaostaju za onima iz muzejskih zbirki. U zbirci su zastupljene nošnje različitih regija u Republici Hrvatskoj, nošnje Hrvata koji žive izvan matične domovine, nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj te nošnje drugih naroda i zemalja. Dio čuvane zbirke Posudionice pod preventivnom je zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode i upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadrži većinom originalne narodne nošnje sakupljane na terenu na autentičnim lokacijama, koje posjeduju osobite etnološke, kulturno-povijesne i likovne vrijednosti, a sustavnom brigom o njima za budućnost se čuvaju vjerodostojni podaci o tradicijskom odijevanju.

Djelatnost Posudionice financijski potpomaže Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Grad Zagreb. Od 1995. godine Posudionica ima status podružnice u sastavu Međunarodnog centra za usluge u kulturi, koji je 2013. godine promijenio naziv u Kulturni centar Travno. Po veličini zbirke i djelatnosti kojom se bavi, Posudionica i radionica narodnih nošnji jedinstvena je ustanova u Republici Hrvatskoj. Očuvanjem tradicijskog tekstilnog bogatstva promiče svijest o estetskoj vrijednosti narodnih nošnji te njenom značaju za povijest i kulturu hrvatskog naroda. U 70 godina koje su za nama ostvarili smo velik broj značajnih projekata, radionica i seminara čija je svrha bila popularizirati narodnu nošnju i educirati o njenom ispravnom korištenju. Narodne nošnje iz naše zbirke obišle su cijeli svijet šireći ljepotu hrvatske raznolikosti.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Nosnja18 00019
  • Zagreb Nosnja14 00025
  • Zagreb Img 1305
  • Zagreb Img 0021
  • Zagreb Img 0020

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Poziv na Seminar