Poziv za anketiranje

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Kol
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Oglasi-natjecaji › Poziv za anketiranje

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
07.2020

Poziv za anketiranje

poziv na ispunjavanje ankete o zdravstvenoj zaštiti žena tijekom epidemije COVID-19
Poziv za anketiranjeIlustracija udruga roda
 

Udruga Roditelji u akciji - Roda i Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova provode anketu o iskustvima žena u skrbi za njihovo reproduktivno zdravlje za vrijeme pandemije COVID-19, u razdoblju od 19. 3. do 10. 5. 2020.

Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 promijenila je način na koji se provodi zdravstvena zaštita što su posebno osjetile trudnice, rodilje, babinjače ali i žene koje su tražile skrb nakon spontanog prekida trudnoće odnosno prekida trudnoće na zahtjev. 

Pandemija je primorala zdravstveni sustav na uvođenje hitnih zaštitnih i epidemioloških mjera u zdravstvene ustanove što je bilo razumljivo. Međutim, postoje indikacije da se, uz opravdane javnozdravstvene mjere, u bolnice i rodilišta (posebice u razdoblju 19. 3. do 10. 5. 2020.) uvode dodatne prakse u skrb zdravih trudnica, rodilja i novorođenčadi bez sumnje na COVID-19, a koje su suprotne medicini temeljenoj na dokazima i smjernicama svjetskih i europskih stručnih društava. Unatoč jasnim preporukama za dostojanstvenu skrb trudnica i rodilja za vrijeme pandemije, udruga Roda zaprimila je brojne prijave i upite o praksama u rodilištima koje nisu u skladu s preporukama, a očituju se u uskraćivanju prava rodilje na pratnju tijekom porođaja, induciranju poroda i carskom rezu bez medicinske indikacije, onemogućavanju boravka majke uz dijete te uskraćivanju skrbi patronaže nakon otpusta iz rodilišta. 

Iznimno je važno istražiti koje su točno prakse uvedene i gdje su uvedene kako bi se moglo utjecati na nadležna tijela na kojima leži odgovornost za zdravstvenu skrb koja počiva na medicini temeljenoj na dokazima i stručnim smjernicama. 

Iz tog razloga, potaknute brojnim upitima i prijavama neutemeljenih praksi u bolnicama i rodilištima, udruga Roda i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova provode anketu o iskustvima žena koje su bile trudne, rodile, tražile skrb za novorođenče ili babinje, te koje su tražile skrb zbog spontanog prekida trudnoće ili prekida trudnoće na zahtjev u Hrvatskoj za vrijeme prvog vala pandemije COVID-19, odnosno u razdoblju od 19. 3. do 10. 5. 2020. Anketa je dostupna na portalu udruge Roda, odnosno na

OVOJ

poveznici, do 20. srpnja 2020.

“Cilj ankete je prikupiti iskustva žena tijekom prvog vala pandemije koja će se analizirati i objaviti kao tematsko izvješće udruge Roda i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Izvješće će biti predstavljeno stručnoj i općoj javnosti te se nadamo da će pridonijeti tome da se prakse u bolnicama i rodilištima koje ne počivaju na medicini temeljenoj na dokazima iskorijene iz našeg zdravstvenog sustava,” poručuju iz Rode.

“Pozivamo sve žene koje su u razdoblju od 19.3. do 10.5. 2020. tražile skrb za trudnoću, porod, babinje ili za novorođenče, odnosno skrb za spontani pobačaj ili pobačaj na zahtjev da sudjeluju u anketi. Potrebno im je desetak minuta za ispunjavanje,” zaključuju iz Rode.

Projekt „Zagovaranje za zdravstvenu skrb žena temeljenu na dokazima u doba pandemije COVID – 19“ je podržan sa 5.000 eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Ovaj sadržaj omogućen je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Sadržaj u objavi za medije isključiva je odgovornost udruge Roditelji u akciji - Roda i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ilustracija udruga roda
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Oglasi-natjecaji › Poziv za anketiranje