Predavanje dr. Ivane Bašičević Antić:

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Predavanje dr. Ivane Bašičević Antić:

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
01.2017

Predavanje dr. Ivane Bašičević Antić:

Mangelosove teze o mitovima modernizma na primjeru njegove slike "Američka pesnikinja Gertrude Stein često je podsećala Picassa"
Predavanje dr. Ivane Bašičević Antić:Msuz foto promo
 

Gertrude Stein, slavna američka kolekcionarka i spisateljica, nedvojbeno je najzaslužnija za izgradnju „fenomena Picasso“ u prvoj polovici dvadesetog stoljeća. Važan dio umjetničkog rada Dimitrija Bašičevića Mangelosa (1921.-1987.), naprotiv, kritika je sistema umjetnosti i stvaranja njegovih mitova. Osporavajući taj sistem, Mangelos postavlja pitanje autoriteta. U seriji djela pod nazivomFenomen Picasso jedan od najdojmljivijih radova je Američka pesnikinja Gertrude Stein često je podsećala Picassa (1967.-1972.). To je  kolaž informacija i materijala različitog tipa. Sastoji se od nalijepljene reprodukcije Picassovog portreta Getrude Stein, dva ulomka s kritičarskim opisom portreta enciklopedijskog tipa i teksta samog Mangelosa, koji je ispisan karakterističnim rukopisom u stilu školske tablice ili bilježnice. Upotreba kolaža može asocirati na kubističku primjenu ove tehnike, ali također na avangardne pristupe u procesu razgrađivanja tradicionalnog pojma umjetničke slike. U oba slučaja upotrebljena tehnika jedan je od instrumenata za prenošenje poruke.

U predavanju o Mangelosu i njegovu odnosu spram Picassa i modernističkim mitovima općenito, koje će se održati u suvremenoj rekonstrukciji Salona de Fleurus, dr. Ivana Bašičević Antić približit će nam kakvo je značenje Mangelosove serije “Fenomen Picasso”, te kako je moguće da, unatoč neefikasnosti svijeta umjetnosti jedan njen pripadnik, Picasso, bude tako široko poznat i prepoznat te zadobije mitski status. Mangelos podiže glas protiv izgradnje mita te se zalaže za dekonstrukciju fenomena Picasso.

O predavačici Ivani Bašičević Antić:

Teoretičarka umjetnosti i voditeljica Fondacije Ilija & Mangelos; članica Upravnog odbora nagrade Mangelos (nagrada za najboljeg mladog vizualnog umjetnika u Srbiji u okviru YVAA). Doktorirala je s tezomTeorija tekstualnih praksi u vizualnim umjetnostima – Funkcije riječi i slike – Studije slučaja: Dimitrije Bašičević Mangelos i Marcel Broodthaers (2012.).

Objavila je knjige: Emerik Feješ, Muzej savremene umetnosti Vojvodina, Novi Sad, 2012; Svet po Iliji, u: Svet po Iliji, monografija, Fond Ilija & Mangelos, Novi Sad, 2009; te niz autorskih tekstova iz struke.

AKTUALNO U STALNOM POSTAVU

Dr. Ivana Bašičević Antić: Mangelosove teze o mitovima modernizma na primjeru njegove slike Američka pesnikinja Gertrude Stein često je podsećala Picassa

Salon de Fleurus, 2. kat 

Subota, 21. siječnja 2017. u 18 sati, MSU, Avenija Dubrovnik 17, 10000 Zagreb  

fotografija: Dimitrije Bašičević Mangelos „Američka pesnikinja Gertrude Stein često je podsećala Picassa“ iz ciklusa "Fenomen Picasso", 1967.-1972. 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Msuz foto promo
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Predavanje dr. Ivane Bašičević Antić: