Predsjedanje Vijećem EU-a

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Politika › Predsjedanje Vijećem EU-a

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
06.2020

Predsjedanje Vijećem EU-a

postignuća Hrvatske, očekivanja od Njemačke
Predsjedanje Vijećem EU-aFoto promo european parliament
 

Od 1. srpnja Njemačka preuzima šestomjesečno predsjedništvo Vijećem EU-a od Hrvatske pa su tim povodom Uredi Europskog parlamenta u Zagrebu i Berlinu organizirali online briefing za medije na  kojem su sudjelovali  potpredsjednici Europskog parlamenta iz Njemačke Katarina Barley (SPD, S&D) i Rainer Wieland (EPP) te hrvatski zastupnici Tonino Picula (S&D) i Željana Zovko (EPP).  Zastupnici su se osvrnuli na očekivani program i prioritete iz perspektive Europskog parlamenta, a analizirali su i posao koji je u vođenju Vijeća i osiguravanju kontinuiteta zakonodavnih procesa EU-a odradila Hrvatska.

Komentirajući rezultate hrvatskog predsjedanja koje će za nekoliko dana biti privedeno kraju, zastupnik Tonino Picula (S&D) je istaknuo: “Prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije postalo je prvo virtualno predsjedanje u svijetu doista prepunom izazova. Uzimajući u obzir da je Hrvatska stavljena pod iznimni pritisak, konačni rezultati predsjedanja ne mogu se procjenjivati prema uobičajenim standardima. Ali isto tako,  treba reći da su neki upitni potezi, ili bolje rečeno izostanak poteza, bili rezultat stranačke pripadnosti i ideološkog profila sadašnje Vlade.”

Zastupnica Željana Zovko (EPP) je govoreći o glavnim postignućima prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a istaknula pomake na području politike proširenja. “Hrvatsko predsjedanje je vratilo Zapadni Balkan i proširenje na europski dnevni red. Unatoč pandemiji COVID-19, vlada u Zagrebu je uspjela organizirati uspješan sastanak na vrhu koji je potvrdio neupitnu predanost Europske unije ovoj regiji i  njezinoj europskoj perspektivi.” Komentirajući pak očekivanja od njemačkog predsjedanja, Zovko je rekla da će u središtu pozornosti biti europski izlazak iz krize te da su stoga prioriteti: usvajanje višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) i paketa oporavka.

Potpredsjednica Europskog parlamenta Katarina Barley (S&D) je rekla kako njemačko predsjedanje dolazi u ključnom trenutku za Europu te da se svi slažu da se s pandemijom koronavirusa i njezinim posljedicama EU može nositi samo suradnjom. “Predsjedništvo Vijećem treba ujediniti članice, od kojih su neke jako udaljene, kako bi se pronašao zajednički izlaz iz ove krize pa su očekivanja od njemačkog predsjedanja u smislu postizanja kompromisa u Vijeću jako velika ”, zaključila je Barley. “Sa stajališta Parlamenta, kompromis mora uključiti i ključna pitanja poput novih EU vlastitih izvora prihoda, čvrstu povezanost korištenja EU fondova s poštivanjem vladavine prava i demokracijom, te pravo Parlamenta da utječe na odluku o distribuciji sredstava za oporavak.”

Potpredsjednik Europskog parlamenta Rainer Wieland (EPP) je istaknuo kako je trenutačna rasprava o višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i oporavku povezana. “Nećemo moći riješiti izazove s kojima se sada suočavamo ako pokušamo razdvojiti ove dvije teme. Solidarnost je uvijek bila i jest pitanje dobrobiti i obveza i vidimo da neke države članice mijenjaju dosadašnja stajališta. Mislim da virus COVID-19 može biti prijelomni trenutak za raspravu o monetarnim pitanjima i o spremnosti na doprinos rješenju.”

Videozapis online briefinga dostupan na 

YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto promo european parliament
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Politika › Predsjedanje Vijećem EU-a