Predstavljanje knjige

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:58
Srp
2020
10

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Predstavljanje knjige

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
02.2017

Predstavljanje knjige

"Fra Petar Knežević Gospin pjesnik i glazbenik"
Predstavljanje knjigePredstavljanje knjige fra petar knezevic
 

Predstavljanje knjige "Fra Petar Knežević Gospin pjesnik i glazbenik" autora Hane Breko Kustura, Hrvojke Mihanović Salopek i fra Mirka Marića održat će se u srijedu, 8. veljače 2017. u 18 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu (Strossmayerov trg 4).

Knjigu će predstaviti akademik Stjepan Damjanović, akademik Josip Bratulić, prof. dr. sc. Stipe Botica, fra Mirko Marić, prof. dr. sc. Hana Breko Kustura i dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek. U glazbenom dijelu programu nastupit će Lidija Horvat Dunjko i Antonija Horvat.

FRA PETAR KNEŽEVIĆ
GOSPIN PJESNIK I SKLADATELJ
 
Krotak i ponizan, on bijaše svakomu zrcalo dobrote, svetinje i svih redovničkih krjeposti. Sve njegovo življenje bilo je prava, neprestana molitva; a gdje bi u koru prignuo glavu da promišlja Muku Isusovu, od mnogih suza što bi mu niz lice ronile pod bi tako pokvašen bio te bi se bilo reklo da je tko bukarom tu vodu prolio (Marković, Sinj i njegovo slavlje, str. 57-58).
 
Rodio se 5. ožujka 1701. godine na Kapitulu u blizini Knina. Djetinjsto i mladost provodi u Splitu. Godine 1720. stupa u franjavački red na otočiću Visovcu. Filozofiju i teologiju pohađa u Šibeniku, a glazbu najvjerojatnije u Italiji. Nakon završenih nauka vršio je različite službe u Provinciji. Najveći dio svoga svećeničkog i redovničkog života proveo je u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske kao učitelj i upravitelj crkvenog pjevanja. Uglazbio je i priredio za svatište Čudotvorne Gospe Sinjske mnogo tekstova.
 
U samostanu na Visovcu čuva se jedan zbornik, u kojem je njegovih šesnaest koralnih misa i nekoliko drugih skladbi. Sinjski samostan čuva njegova dva kantuala. Prvi sadrži 21 jednoglasnu misu, a drugi osam dvoglasnih misa, nekoliko manjih skladbi i jednu misu na hrvatskom jeziku, Misa u hrvatski jezik.
 
Fra Petar je bio veliki štovatelj Majke Božje, Čudotvorne Gospe Sinjske kojoj je posvetio zbirku pjesama: Pisme duhovne razlike (Mleci 1765.). Od 74. pjesme u toj zbirci 35 je posvetio Mariji, najčešće Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Pjesnik u njima ocrtava ljepotu, nadnaravnu moć, milosti i čudesa Čudotvorne Gospe Sinjske, divi se ljepoti Gospine Slike, uvjeren da se ljepša ne može ni zamisliti ni naslikati. Mariji u čast ispjevao je i svoje najpoznatije djelo: Muka Gospodina našega Isukrsta i Plač Matere njegove, koje se još i danas pjeva  u gotovo svim krajevima Lijepe naše.
 
Kad je fra Petar oslijepio na lijevo oko, a medicina nije pomogla, on se molitvom obratio Čudotvornoj Gospi Sinjskoj i ona mu je povratila vid. U jednoj svojoj pjesmi veli:
 
    Ja sam slatka Majko moja,
    Slipac kog je ruka tvoja
    Milodarno ozdravila
    I vid oku povratila.
 
Fra Petar je bio duhovno izgrađen redovnik i veoma odan i pobožan Mariji Čudotvornoj Gospi Sinjskoj što na poseban način potvrđuje i njegov prelazak s ovoga svijeta, 18. lipnja 1768. godine. Fra Ivan Marković veli: Bila je subota. Po Večernji fratri iz kora, po ondašnjem običaju, pođu svi pred Gospin oltar da izpjevaju Letanije. Naš nemoćnik htio da mu vrata od sobe budu otvorena, kako bi čuo i pratio letanije; pa će sklopljenih ruku odgovarati: «moli za nas». Kada dva pjevača, iza letanija, pred Gospom pjevahu: «Sva si liepa o Marijo», i glas fratara ponavljajućih odnosne stihove, po crkvi se i po namastiru razliegaše, bolesnik s njima zajedno, pripievaše Marijinu pohvalu. A kad pripievka dođe na onaj ganutljivi i slatki uzdah: «O Marijo!”, bolesnik, tronutim glasom otpieva: «O MARIJO!»; i s ovom rieči izpusti liepi svoj duh, koji odletje u raj da s anđelima pjeva hvale Božje i Marijine» (nav.dj., str. 58). Pokopan je u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske.
 
Fra Petrova glavna djela:
 
    Muka Gospodina našega Isukrsta i plač Matere Isusove (Mleci, 1753.).
    Životi četiriju svetaca čudotvoritelja Frančeska od Ašiža, Antuna od Padve, Didaka i Paškala (Mleci, 1759.).
    Duhovna pivka (Mleci, 1759.).
    Pisme duhovne razlike (Mleci, 1765.)
    Osmina redovnička zabave duhovne (Mleci. 1766.).
    Pistole i evanđelja (Mleci, 1773.).
(izvor: http://www.ferata.hr/sinj-18-fra-petar-knezevic/)
 
Fra Petar Knežević - poveznica
 
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Predstavljanje knjige fra petar knezevic
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Predstavljanje knjige