Predstavljen priručnik

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:51
Srp
2020
02

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Predstavljen priručnik

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
01
 
02.2020

Predstavljen priručnik

za komuniciranje u javnom i neprofitnom sektoru
Predstavljen priručnikKnjiga komunikacija od a do uprava
 

U zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića predstavljena je knjiga „Komunikacija od A do uprava – priručnik za komuniciranje u javnom i neprofitnom sektoru“, novo izdanje tvrtke Tim4Pin za savjetovanje, autorica Melite Pavlek, Mateje Jalušić, Ive Pintauer Šmit i Vlatke Šelimber. Priručnik je zamišljen kao savjetnik početnicima za lakši početak rada u ovom kompleksnom području, ali i kao podsjetnik profesionalcima kako ostati „svjež“ u poslu.

Autorice su govorile o odnosima s javnošću u javnoj upravi općenito, naglašavajući važnost stalnog usavršavanja, kao i svaka o dijelu knjige kojem je dala stručan doprinos.

„Moderna uprava mora usvojiti znanja o upravljanju ljudskim potencijalima, vodstvu i posvećenosti osobnom razvoju jer zadovoljni i stručni ljudi čine uspješne i učinkovite timove, bez obzira na to gdje rade i koji prefiks ispred zanimanja nose. Vjerujem da je takav mentalni sklop potreban i javnoj upravi“, istaknula je Melita Pavlek govoreći o vodstvu u javnoj upravi.

Svoj osvrt na posebnosti komunikacije u javnoj upravi u odnosu na realni sektor dala je Iva Pintauer Šmit: „Sadržajno komunikacija javne uprave prema eksternim javnostima nije ista kao komunikacija u realnom sektoru jer postoje određeni standardi koje treba poštovati. Važno da poruka koju pošalje tijelo javne vlasti jasna i prikladna za sve građane, neovisno o njegovim socio-demografskim obilježjima“.

Istaknuvši važnost struke odnosa s javnošću i strateškog korištenja kako tradicionalnih, tako i novih komunikacijskih kanala, Vlatka Šelimber poručila je da je brzina protoka informacija unutar samog tijela javne uprave ono što komunikaciju čini učinkovitom u odnosu prema bilo kojoj javnosti. Ali nerijetko, napomenula je, nije moguće odgovoriti na novinarska pitanja tako brzo kako bi oni željeli jer službe za odnose s javnošću trebaju pronaći, skupiti i provjeriti tražene informacije. A često rade puno takvih poslova istodobno. Sinergija s kolegama i nadređenima početak je svakog učinkovitog komuniciranja, naglasila je.

Knjiga „Komunikacija od A do uprava“ obuhvaća područja komunikacijskih strategija i komunikacijskih alata, odnose s medijima, krizno komuniciranje, internetsko (on-line) komuniciranje, komunikaciju s građanima, evaluaciju odnosa s javnošću, protokol, interno komuniciranje, vodstvo i javni nastup. Izdavanje knjige podržala je Hrvatska udruga za odnose s javnošću, a recenzirali su je prof. dr. sc. Božo Skoko i dugogodišnji praktičar odnosa s javnošću u javnoj upravi Dražen Dretar.

„Ovaj priručnik treba preporučiti svima koji ulaze u javni, medijski prostor bilo kao predstavnici jedinica lokalne samouprave bilo kao službenici sa zadaćom komuniciranja u ime općinskih, gradskih ili županijskih uprava. Za postizanje viših standarda transparentnosti neophodno je sistematizirano poznavanje osnovnih pojmova, modela i tehnika komuniciranja na svim razinama lokalne uprave“, ističe Dretar, inače voditelj Ureda za odnose s javnošću i protokol Grada Varaždina.

Korisne poruke autorica i okupljenih stručnjaka za odnose s javnošću čule su i tri državne tajnice: Josipa Rimac i Katica Prpić iz Ministarstva uprave i Dunja Magaš iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje su također sudjelovale u zanimljivoj raspravi. Tako je Josipa Rimac istaknula kako se nada da će javna uprava biti sve vidljivija i po tome što radi dobro, a ne samo po problemima npr. onima sa imovinskim karticama. Ako se želi uspješno komunicirati s javnošću važno je slušati savjete stručnjaka i stalno učiti, napomenula je. 

Iz knjige će čitatelji saznati odgovore na brojna pitanja. Npr. zašto je važno imati komunikacijsku strategiju, kako se ona određuje i od kojih dijelova se sastoji, kao i kojim se komunikacijskim alatima koristiti u ostvarivanju postavljenih ciljeva, kako uspostaviti odnos s medijima, izraditi kvalitetnu medijsku listu te zainteresirati medije za projekte ili javne politike u instituciji, koje platforme odabrati u internetskoj (on-line) komunikaciji, kako oblikovati poruke i odrediti osnovne postavke dobre internetske komunikacije, što je krizna komunikacija, je li moguće za nju se pripremiti i koje se pouke mogu izvući iz kriznih situacija. Također će doznati kako konkretizirati rezultat neke komunikacije, koja pravila valja poštovati u službenim prigodama kako bi se izrazilo poštovanje ili (odstupanjem od njih) poslala određena poruka, tko je motivirani vođa; može li se i kako postati vođa te zašto je to poželjno biti kao i kako ovladati osnovnim vještinama javnog nastupa i stalno ih nadograđivati.

tekst i foto: Željko Bukša

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Autorice knjige
  • Zagreb Knjiga komunikacija od a do uprava
  • Zagreb Na predstavljanju je bilo puno strucnjaka za odnose s javnoscu
  • Zagreb Predstavljanje je privuklo brojnu publiku
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Predstavljen priručnik