Premijera plesne predstave Odraz

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Svi
2020
31

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Premijera plesne predstave Odraz

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
01.2017

Premijera plesne predstave Odraz

u koreografiji i režiji Marije Šćekić i izvedbi Lucije Mikas i Elvisa Hodžića 21. siječnja 2017. u 20:00 u HNK-u u Zadru!
Premijera plesne predstave OdrazOdraz flyer
 

21. siječnja u 20:00 sati u HNK Zadar održat će se premijera plesne predstave Odraz u koreografiji i režiji Marije Šćekić i izvedbi plesačice suvremenog plesa Lucije Mikas i Elvisa Hodžića, plesača breakdancea.

Poput SJENE, predstave u kojoj su Marija Šćekić i Tadashi Endo (plesač butoha) na jedinstven i originalan način prikazali međusobni sklad dvaju naizgled posve različitih svjetova (Nagrada hrvatskog glumišta, 2006.), predstava ODRAZ prikazuje refleksiju onoga što Lucija Mikas i Elvis Hodžić jesu u svojoj srži, htjeli oni to ili ne. Predstavom Odraz istražuje se prostor između naučenog (akademskog) i prirodnog (slobodnog) ljudskog pokreta kojim dvoje umjetnika već godinama komuniciraju, ali se u biti, ne razumiju. Niti jedno od njih svojom formom kretanja i plesnim obrazovanjem ne pripada mainstream okvirima pa su samim tim svojevrsni odmetnici na hrvatskoj plesnoj sceni. Jesu li uistinu takvi ili samo žive i plešu “u sjeni” poznatog i društveno prihvatljivog?

Marija Šćekić, osnivačica i umjetnička direktorica umjetničke organizacije Histeria Nova koja se bavi stvaranjem multimedijalnih predstava, znanstvenim i umjetničkim istraživanjem te edukacijom, u svom je petnaestogodišnjem plesnom radu uvijek pomicala granice umjetničkog izražaja kako bi promovirala ideju umjetnosti ljudskog pokreta i harmoniju kretanja ljudskog tijela u prostoru i vremenu. Taj inovativan pristp doveo je i do ove suradnje u kojoj vrlo preciznom i kompleksnom formom otvorenog koreografiranja (OFC), Marija Šćekić prodire u najdublje i najskrivenije psiho-fizičke prostore svojih plesača izvlačeći iz njih refleksne, nenaučene, animalne, sirove, suptilne podrhtaje tijela koje usmjerava ka harmonizaciji njihovih posve suprotnih dinamika i plesnih estetika.

„CROLLATERAL MOVEMENT“ EDUKATIVNI PROGRAM MARIJE ŠĆEKIĆ:

www.histerianova.com/crom

Plesna radionica MOT (movement of organic tissue)

MOT je riječ koja predstavlja određenu urođenu tjelesnu gestu, radnju koju čovjek nesvjesno i spontano izvodi i koja ga na svojevrsni način karakterizira. Taj duboko skriveni, interiorni psihosomatski podražaj je ono čime se ova radionica bavi; istraživanjem, definiranjem i fraziranjem iskonskog pokreta tijela polaznika u svrhu daljnjeg razvoja originalnog tjelesnog izričaja i plesnog vokabulara.

Plesna radionica Marije Šćekić odvija se u sklopu projekta URL-Urbani laboratorij.

KRATKI ŽIVOTOPIS AUTORICE

Rođena je 1975. u Đakovu. Nakon srednje škole (1993.) odlazi u London gdje upisuje engleski jezik i suvremeni ples na Lewisham College. Odmah po povratku u Hrvatsku odlazi na studij koreografije i suvremenog plesa u Montreal. Uz redovni četverogodišnji studij koreografije i suvremenog plesa (1995.-1999.), pohađa predmetnu nastavu iz područja planetarne geologije i elektroakustike što znatno utječe na oblikovanje umjetničke vizije u daljnjem radu Marije Šćekić.

 Nezavisnu karijeru započinje produkcijom cjelovečernjih autorskih predstava u Kanadi. Povratkom u Hrvatsku osniva Umjetničku organizaciju Histeria NOVA (2005.) u sklopu koje djeluje kao slobodni umjetnik, koreograf, plesni pedagog i nezavisni producent. Dugi niz godina surađuje sa plesnim i multimedijalnim umjetnicima, znanstvenicima te poslovnim partnerima u zemlji i svijetu (Kanada, Island, Njemačka, Austrija, Francuska, Švedska, Italija, Nizozemska, Belgija, Japan).

Pročelnica je novoosnovane državne škole za balet i suvremeni ples u Šibeniku i trenutno radi na relaciji Zadar-Šibenik.

NAGRADE:

2016 - BlueSun Nagrada za osvojeno 1. mjesto na Paklenica Film Festivalu za "Babine suze" - eksperimentalni plesni film u režiji Marije Šćekić i koprodukciji Film 54 - Histeria Nova

2007. Nagrada Europske Komisije za inovativni umjetnički izričaj za zaštitu prirode (predstava  „Modulacija“)

2007. Nagrada Europske Komisije i Udruge Umis-Smea za razvoj kulturnog poduzetništva

mladih u RH (dvorana V. Lisinskog, Zagreb)

2006. Nagrada Hrvatskog Glumišta za najbolje plesno ostvarenje, Zagreb (predstava „Sjena“

Više informacija o autorici i projektu pogledajte na:

http://www.histerianova.com/

https://www.facebook.com/histerianova/

Lucija Mikas

Rođena je 1976. u Stuttgartu. Od malih nogu plesno obrazovanje stječe u klasičnom baletu, između ostalog pri Nacionalnoj operi u Stuttgartu. Nakon odmaka od plesnog obrazovanja, 1999. upisuje Akademiju za suvremeni ples u Berlinu na kojoj stječe zvanje scenskog plesača suvremenog plesa. 2004. doselila je u Sv. Filip i Jakov gdje živi sa svojom obitelji. U Zadru je 2008. osnovala Plesnu udrugu In Flux u kojoj djeluje kao plesni pedagog i organizator niza projekata za mlade. Od 2012. radi u Glazbenoj i plesnoj školi Blagoje Bersa u Zadru kao plesni pedagog. 2015. stječe zvanje učitelja suvremenog plesa, a 2016. zvanje yoga učitelja pri Europskoj federaciji za yogu. Trenutno radi u Zadru kao plesni pedagog i plesač.

Elvis Hodžić

Rođen je 1982. u Zagrebu. Urbanim plesom počeo se baviti 1996. (breakdance) te se od tada pojavljivao na brojnim domaćim i međunarodnim plesnim natjecanjima kao natjecatelj, edukator, izvođač i sudac. Godine 2009. dobiva priliku sudjelovanja u plesnoj operi Madam Butterfly uprizorenoj na daskama Scene Gorica u Velikoj Gorici. Od tada surađuje s plesnim punktovima kao što su ZPA, umjetnicka organizacija Massa, Hrvatsko narodno kazaliste kao i inozemne umjetničke organizacije Silk Flugge i Hungry Sharks iz Austrije. Neki od naslova u kojima je sudjelovao su Ispod sklopljenih očiju, Interface, Skok u prazno, Kiklop, Skill, Žeđ, Prodana nevjesta itd.

 

 

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Odraz flyer
  • Zagreb Odraz1
  • Zagreb Odraz2
  • Zagreb Odraz3
  • Zagreb Odraz4

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Premijera plesne predstave Odraz