Prepoznavanje odsustva 2019.

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Srp
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Prepoznavanje odsustva 2019.

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
23
 
10.2019

Prepoznavanje odsustva 2019.

predstavljanje umjetničkih radova u javnom prostoru Lipe
Prepoznavanje odsustva 2019.Se domislis, se spametis rad josipa pine ivancica
 

Ispred Memorijalnog centra Lipa pamti (područne jedinice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka) prošli tjedan je u javnom prostoru Lipe održano predstavljanje radova umjetnika Diane Sokolić, Josipa Pine Ivančića i Bojana Koštića u sklopu programa “Predstavljanje odsustva 2019.”

Okupljanima su se obratili Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Muzeja, Vana Gović, viša kustosica, Lela Vujanić, programska koordinatorica iz projektu Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture te Sonja Šišić, pročelnica županijskog Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu.

Naglašeno je da Memorijalni centar Lipa pamti, od svog otvorenja, čuva sjećanje na 269 stradalih Lipljana, te kontinuirano ukazuje na razorne posljedice rata te nepoštivanja temeljnih ljudskih prava. Program "Prepoznavanje odsustva" kulturi sjećanja Lipe prilazi iz perspektive suvremene umjetnosti, i to čini već treću godinu zaredom. Ove je godine na Javni poziv pristiglo 11 prijedloga umjetničkih radova među kojima je žiri za realizaciju odabrao tri rada.

Nakon uvodnog pozdravljanja okupljenih te predstavljanja programa, uslijedila je šetnja po Lipi te razgledavanje umjetničkih radova uz vodstvo samih umjetnika.

Rad Put tišine umjetnice Diane Sokolić primjer je pejzažne umjetnosti koja posjetitelja poziva na komemorativnu šetnju Lipom. Prateći kamenu stazu u kojoj svaki par položenog kamenja predstavlja par nogu, a svaki razmak među njima ljudski korak, evocira se prisutnost stradalih. Kamen po kamen. Korak po korak. I tako 269 puta.

Rad Se domisliš, se spametiš umjetnika Josipa Pine Ivančića pejzažu pristupa na drugačiji način. Umjesto upisivanja značenja u krajolik, on se služi simbolima - onim elementima prirode kojima je značenje odavno pridodano. Njegov je rad pejzažni asemblaž u kojem se različiti prirodni materijali  i oblici povezuju u jedinstvenu likovnu sintaksu prisjećanja.

Rad Jedna iskra je dovoljna umjetnika Bojana Koštića predstavlja seriju grafita ispisanih po javnim površinama Lipe fotoluminiscentnom bojom koja svijetli u mraku. Misli umjetnika koje preko dana upijaju svjetlost, ne bi li je noću reflektirali, podsjetnik su na našu sposobnost da u sretnim i „svijetlim” trenucima života pronađemo poticaj za prevladavanje onih težih. Podsjetnik je to ujedno na preživjele Lipljane koji su smogli snage obnoviti život u razrušenom selu.

Radovi će se u javnom prostoru Lipe moći razgledati do 18. studenog 2019.

Četveročlani žiri: Nemanja Cvijanović, umjetnik i koordinator programa u projektu Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture; Ksenija Orelj, kustosica Muzeja moderne i suvremene umjentosti iz Rijeke; Biserka Dumbović-Bilušić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci; Vana Gović, kustosica Memorijalnog centra Lipa pamti.

Program se provodi u partnerstvu s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i TD Rijeka 2020 d.o.o., kao dio programskog pravca Doba moći u projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Program se financira sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije. Grada Rijeke te Općine Matulji.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Vodeni razgled radova po lipi
  • Zagreb Se domislis, se spametis  rad josipa pine ivancica
  • Zagreb Put tisine rad diane sokolic
  • Zagreb Otvorenje 2
  • Zagreb Otvorenje 1
  • Zagreb Jedna iskra je dovoljna rad bojana kostica 1
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Prepoznavanje odsustva 2019.