Prvi dan konferencije

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:58
Srp
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › Prvi dan konferencije

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08
 
11.2016

Prvi dan konferencije

"Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto?"
Prvi dan konferencijeFotopromo6
 

Jučer, 7. studenog u 18.30 sati održan je Okrugli stol: Demografska obnova – temelj napretka Hrvatske u Velikoj dvorani Matice hrvatske na kojem su sudjelovali ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, demografi dr. sc. Stjepan Šterc i dr. sc. Ivan Čipin te predstavnik HGK Davorko Vidović.  Istaknuvši kako Hrvatska ima 300.000. birača više nego punoljetnih osoba te da broj zdravstvenih osiguranika prelazi broj ukupnog stanovništva Šterc je upozorio kako nas uskoro očekuje demografski slom. Pitajući se zašto političari ni nakon 25 godina upozoravanja ne poduzimaju ništa, pa ni u trenutku kada je omjer zaposlenih i umirovljenika 1:1, Šterc je naglasio da demografska politika mora biti temelj razvoja zemlje te predložio osnivanje strateškog ureda pri Vladi prema uzoru na izraelski model. Spominjući pozitivan primjer Irske, osvrnuo se i na hrvatsko iseljeništvo kao potencijal koji je krivo iskorišten. „Irska nije odrezala svoje stanovništvo nego je doživjela napredak na njegovim krilima.“, istaknuo je. Čipin je kazao kako u Hrvatskoj vlada gerontokracija gdje mladi nisu dobitnici. „U začaranom smo krugu zbog nefleksibilnog tržišta rada, mladi odlaze. Ne vidim drugi izlaz nego da se nekome uzme da bi se dalo mladima.“, kazao je. U svom izlaganju o pronatalitetnoj politici zaključio je kako niski fertilitet treba tretirati kao sindrom drugih društvenih problema, a ne kao zaseban problem.

Davorko Vidović, predstavnik Hrvatske gospodarske komore i bivši ministar rada i socijalne skrbi, rješenje vidi u uvođenju tzv. dualnog obrazovanja. „Postoji ogromna diskrepancija između sustava obrazovanja i tržišta rada pri čemu neke institucije medijatori samo odmažu. Mladima treba dualno obrazovanje, uključivanje u tržište rada s 15 godina koje tako postaje njihovo učilište“, naglasio je Vidović koji smatra da je dizanje gospodarstva prioritet u rješavanju demografskih problema.

Ministrica Murganić osvrnula se, između ostalog, na kritike upućene Vladi koja je demografiju smjestila u okvir socijalne politike. „Vrlo jasno razlučujemo kako demografska politika ne može biti dio socijalne, međutim ministarstva trebaju biti što više povezana. Mogu prihvatiti bojazan da je to ambiciozno, ali od nekuda moramo početi“, izjavila je.

Sudionici su raspravljali o određenim mjerama obiteljske politike, koje je u suradnji s demografima predložio i Svjetski savez mladih Hrvatska. Šterc i Murganić složili su se da je mjera kojom se majkama s većim brojem djece daje status odgojiteljice ono što će mlade poticati na osnivanje obitelji dok Vidović smatra da je to koncept dvohraniteljskih obitelji. Na pitanje kako država može utjecati na diskriminaciju žena koje zbog planova o trudnoći poslodavci otpuštaju, Vidović je rekao kako inspekcije rada ne mogu biti dovoljne za sprječavanje kršenja prava radnica. „Mi na razini društva trebamo jačati svijest o radnom pravu“, kazao je.

Govornici su se složili kako prioritet Ministarstvu treba biti obiteljska politika, odnosno promicanje blagostanja djece i roditelja.  „Obiteljsku politiku treba donijeti na rok od najmanje 10 godina, pri čemu je uloga poslodavaca ključna“, kazao je Čipin koji je naglasio kako je najveći problem što u Hrvatskoj već 20 godina ne postoji demografsko istraživanje koje bi pokazalo učinak određenih pronatalitetnih mjera. „Vlada ne želi izdvojiti novac za istraživanja i zato se jedino možemo osloniti na podatke koje dobivamo od vanjskih stručnjaka“, rekao je.

Na pitanje iz publike što mladi mogu učiniti i kako se trebaju postaviti u ovoj situaciji odgovorio je Šterc. „Mladi trebaju poslati snažnu poruku političkim infrastrukturama da su tu, da su nositelji budućnosti i da žele drugačiju Hrvatsku. To je najjača poruka“, zaključio je.

Okrugli stol dio je konferencije "Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto?" u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska. Svjetski savez mladih u svijetu broji preko milijun članova, a u Hrvatskoj je jedna od najaktivnijih udruga mladih s najvećim brojem aktivnih članova. Konferencija se održava od 7. do 10. studenog 2016.

Cilj konferencije je susret mladih s donositeljima odluka, predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva kako bi raspravljali o gorućim pitanjima hrvatskoga društva te predložili smjernice za njihovo rješavanje.

„U Svjetskom savezu mladih Hrvatska nastojimo uočiti i svojim projektima pokušati odgovoriti na aktualne društvene probleme koji dotiču mlade. Prepoznajemo da je trenutno gorući problem kontinuirani odlazak mladih ljudi iz Hrvatske u potrazi za boljim životnim uvjetima, prije svega stabilnim i dobro plaćenim poslom. Želimo podići svijest o problemu iseljavanja mladih i pomoći u njegovom rješavanju“, istaknuli su organizatori te pozvali publiku  na današnju debatu „Prognana kultura – budućnost kulture u Hrvatskoj“,  koja će se održati u 19:00 sati u Društvu hrvatskih književnika, a u kojoj će sudjelovati predstavnik Ministarstva kulture, dr. sc. Dea Vidović, ravnateljica zaklade „Kultura nova“, i mag. art. Zoran Šimunović.

„Ovom debatom ne želimo raditi generalne analiza niti se odati političkim žalopojkama. Želimo stvoriti pozitivno ozračje dijaloga koje smatramo preduvjetom za donošenje smjernica za stvaranje učinkovitijih kulturnih politika za mlade.“ U debati će kao gosti izlagači nastupiti Zoran Šimunović, slikar i kustos Gradskog muzeja Vukovar, Dea Vidović, upraviteljica zaklade Kultura Nova, te predstavnik Ministarstva kulture.

„Svjetski savez mladih kulturu ne promatra kao sredstvo, već kao okruženje nužno ne samo za razumijevanje i obranu ljudskog dostojanstva, već i za integritet našeg društva i budućnost svakog pojedinca, stoga nam se učinilo posve prirodnim da unutar teme „Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto?” progovorimo o problemima koji se tiču kulture.“

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Fotopromo5
  • Zagreb Fotopromo6
  • Zagreb Fotopromo7
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › Prvi dan konferencije