Putovanje u Izrael

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Svi
2020
29

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Putovanje u Izrael

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
04.2020

Putovanje u Izrael

fotoreportaža naše suradnice Karoline Bartulović
Putovanje u IzraelKarolina bartulovic nazateth bazilika marijina navjestenja 2
 

Putovanje u Izrael bilo je prvenstveno hodočasničko putovanje u Svetu zemlju, u sklopu kojeg sam obišla mjesta iz evanđelja. Putovanje koje uz duhovno vodstvo pruža autentičan doživljaj svetih mjesta, emotivno obogaćen riječju i slikom.

Obišli smo gradove Nazareth, Haifu, Kanu, Tiberiju, Betlehem i Jeruzalem. Vozili smo se od sjevera prema jugu zemlje prolazeći djelomično uz rijeku Jordan, doživjeli smo rijeku na mjestu gdje je Isus kršten, a bili smo i na povijesnom Galilejskom jezeru.

Uz svako od ovih mjesta veže se posebno interesatna i egzotična povijesno-biblijska istina.

Izrael je centar i sveto mjesto za sve tri monoteističke religije, stoga ne iznenađuje bogatstvo sakralnih objekata i njihov suživot jednih uz druge. Pokušat ću fotografijama i videozapisima dočarati privilegij hodočasničkog upijanja i uživanja svakog trenutaka boravka u Svetoj zemlji.

Prvi grad koji smo posjetili je Nazareth, grad poznat po Marijinu navještenju, s veličanstvenim crkvama posvećenima tom događaju. Jedna od njih je pravoslavna Bazilika Marijinog izvora, nekada Crkva anđela Gabrijela, a druga je bazilika Marijinog navještenja, prekrasna crkva koju je projektirao talijanski arhitekt Giovanni Muzio, u čijem se podrumu, po predanju, nalazi Marijina kuća. Zidine oko bazilike ukrašavaju mozaici iz cijelog svijeta s likom Bl. Djevice Marije. Ukrašenost tih crkava mozaicima fascinira i posjetitelj ima osjećaj kao da je na izložbi.

U Nazarethu žive Židovi i Arapi, ali u odvojenim gradskim četvrtima. Vidljive su razlike u kulturi stanovanja, običajima, urednosti, bogatstvu između ovih dvaju naroda. 

Zatim smo obišli Haifu, prelijepi lučki grad, treći po veličini u Izraelu. Ponad grada je brdo Karmel gdje je karmelićanska crkva unutar koje se nalazi špilja sv. Ilije. Haifa je prepoznatljiva po Bahajskim vrtovima, pomno održavanima i dovedenima do savršenstva na polju hortikulture.

Vozili smo se povijesnim Galilejskim jezerom. Na obalama Galilejskoga jezera (Tiberijanskog mora) posjetili smo crkve Umnažanja kruha u Tabghi i crkvu Petrova primata - prvenstva Petrova. Čudo umnažanja kruha slikovito je ispripovijedano kao čudo umnažanja dobrote, empatije, otklanjanja škrtosti i ljubavi prema bližnjem. Jezero je poznato po nekoliko čuda - od hodanja po vodi, glasa Božjeg “Ovo je moj sin jedinac”, silnoj oluji, pa do punih mreža ribe. Tu je apostol Petar dobio zadatak baciti mrežu među ljude.

Bili smo i u gradu Tiberiji, koji leži na obali Galilejskoga jezera, te kao i jezero nalazi se na 210 m ispod razine mora, ujedno je najveći grad na svijetu s geografskom depresijom. Osnovao ga je Herod Antipa, grad je nastao dijelom na groblju. Naseljeva ga isključivo židovsko stanovništvo.

Nezaobilazno mjesto za posjetitelje je grad Betlehem, mjesto Isusovog rođena. Putem do Betlehema vidjeti smo šarolikost izraelskog krajolika koji se mijenjao od mediteranskih veduta, preko nepreglednih polja i plantaža banana, datulja, vinograda, mandarina pa sve do nepristupačnih pješčanih brežuljaka s malim pustinjskim špiljama koje sugeriraju da unatoč svemu i tu ima života. 

Vozeći se uz rijeku Jordan koja je i državna granica između Jordana i Izraela, zaustavili smo se na mjestu Isusovog krštenja i simbolično, vodom iz Jordana, obnovili taj sakrament.

U Betlehemu se nalazi crkva Isusova rođenja, a unutar crkve špilja rođenja i jaslice. Sve se to može razgledati, ali se razgled mora obaviti brzo, praktično za par minuta jer predugi redovi turista čekaju dotaknuti mjesto gdje se Isus rodio. Na samo mjesto rođenja ukazuje jedanaestokraka zvijezda u špilji rođenja. Crkvu podjednako koriste tri kršćanske crkve: katolička, grčka i armenska.

Grad Jeruzalem, kulturno središte zemlje, sveti grad za Židove, kršćane i muslimane, cilj je svakog hodočasnika u Izrael. Najljepši pogled na grad pruža se s Maslinske gore, gdje se nalazi Getsemanski vrt i mnoge crkve koje svjedoče o vremenu i događajima vezanima uz Isusov život.

Na Maslinskoj gori je i židovsko groblje, za koje Židovi vjeruju da pokopani na tom groblju prvi ulaze u raj. Pogledom s Maslinske gore na Jeruzalem dominira džamija sa zlatnom kupolom koja se zove Kupola na stijeni nazivaju je i Omarova džamija, jedna od najljepših džamija muslimanskog svijeta, koja je ujedno najstarija postojeća muslimanska građevina i uopće islamski spomenik. Druga dominantna znamenitost je zid sa zatvorenim zlatnim jeruzalemskim vratima, glavna vrata kroz koja se u biblijsko doba ulazilo u grad. To su ta povijesna vrata kroz koja je prošao Isus ulazeći u Jeruzalem na dan koji mi obilježavamo kao Cvjetnica, Cvjetna nedelja, dan kad su mu se silno radovali i obasipali ga cvijećem i palminim grančicama. Vrata su zatvorena kako Mesija ne bi mogao ponovo doći.

Najznačajnija crkva u Jeruzalemu je crkva Kristova groba i uskrsnuća. U sklopu crkve nalaze se dvije kršćanske svetinje: kamen s brda Golgota u koji je bio zaboden križ na koji su Isusa priboli i grob u koje je tijelo bilo položeno. Oba ova mjesta u biblijsko vrijeme bila su izvan tadašnjih zidina grada, a sada su u sklopu crkve te je prava milost što ih se može obići, dotaknuti i tko ima potrebu, tu se pomoliti. Brigu o crkvi vode četiri kršćanske crkve - katolička, grčka pravoslavna, armenska i kopska, a kako između njih nije uvijek vladala sloga, ključevi crkve pripali su muslimanima, koji otključavaju i zaključavaju crkvu. Najvažnija poruka crkve je vjerovati da je grob prazan. Isusov grob daje nadu u sutrašnjicu i poručuje -  život se nastavlja.

U Jeruzalemu smo prošli i križni put ulicom Via Dolorosa, istom onom rutom kojim je i Krist prošao prije nego je doveden na Kalvariju i tu bio razapet.

Getsemanski vrt sa starim maslinama, značajan je za sve kršćane, mjesto je Isusove molitve i propitivanja, dio je zemlje koji pripada katolicima, franjevačkog reda. Vrt je sačuvan zahvaljujući požrtvornosti trojice Hrvata iz Sarajeva koji su ga 1681. otkupili i predali franjevcima u ruke, a zahvaljujući pateru Tomislavu Glavniku iz Hrvatske postavljena je spomen ploča na tri jezika koja svjedoči o plemenitom potezu Hrvata po imenu Pavle, Antun i Jakov. U vrtu se njeguje maslina stara dva tisućljeća, svjedokinja tadašnjih događaja i sadašnjeg vremena.  

Zanimljivo je da je veliki dio sakralnih objekata koje smo obišli podignut ili obnovljen u 20. stoljeću i arhitektonski su vrlo suvremeni. Sve crkve i bazilike ukrašene su izvanredno lijepim mozaicima. Mozaici plijene pažnju bilo da su na oltaru, bočnim lađama, podu, vanjskim prostorima. Zamjenjuju slike koje se uobičajeno vide u crkvama i bazilikama. Jedan od najljepših mozaika ukrašavaju baziliku Preobraženja na gori Tabor, s dvanaest apostola i četiri Isusova preobraženja. Po ljepoti mozaika i vitraja slijedi je crkva Marijina navještenja u Nazarethu. Ljepotom interijera izdvajaju se također crkva Pijetlovog pjeva i crkva Marijinog usnuća na Maslinskoj gori, zatim kapelica Bičevanja u Jeruzalemu i crkva Blaženstava na Galilejskom jezeru.

Zapadni zid ili zid plača dio je jeruzalemskog Hrama razrušenog 70. godine. Najsvetije mjesto za Židove. Oni svaku molitvu završavaju riječima nade za obnovu Hrama. Pri ulasku svi posjetitelji prolaze sigurnosne kontrole te se stajanje u redu podrazumijeva. Zid je podijeljen na prostore za molitvu na ženski i muški dio, što se strogo poštuje. Muškarci koji prilaze zidu obavezni su nositi kapicu kipu, vlada potpuna tišina, nije dozvoljeno fotografiranje. 

Putovanje se zbilo terminu od 02. do 08. ožujka 2020. organizirala je župa Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Zagreba, na čelu sa župnikom Vjekoslavom Meštrićem koji je bio pratitelj putovanja.

Putovalo je 114 putnika. Bili smo prezadovoljni dvojicom vodiča specijalistima za hodočašća u Svetu zemlju. Pratili smo u stopu i slušali svaku riječ fra Tomislava Glavnika i prof. biblijskih znanosti dr. Ivana Šporčića. 

Nositelj hodočašća i organizator je agencija: G-Tour Međugorje, iz Međugorja, u ime agencije o putnicima brinuo je Goran Pehan.

napisala i snimila: Karolina Bartulović

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Karolina bartulovic betlehem crkva rodenja isusova 1
 • Zagreb Karolina bartulovic betlehem crkva rodenja isusova 3
 • Zagreb Karolina bartulovic betlehem crkva rodenja isusova 4
 • Zagreb Karolina bartulovic betlehem crkva rodenja isusova 6
 • Zagreb Karolina bartulovic betlehem crkva rodenja isusova 12
 • Zagreb Karolina bartulovic brdo blazenstava crkva 1
 • Zagreb Karolina bartulovic brdo sion crkva sv. petra od pijetlova pijeva 2
 • Zagreb Karolina bartulovic brdo sion crkva sv. petra od pijetlova pijeva 6
 • Zagreb Karolina bartulovic brdo sion crkva sv. petra od pijetlova pijeva 10
 • Zagreb Karolina bartulovic crkva groba b.d.marije 1
 • Zagreb Karolina bartulovic crkva groba b.d.marije 2
 • Zagreb Karolina bartulovic crkva petrova primata 1
 • Zagreb Karolina bartulovic crkva petrova primata 2
 • Zagreb Karolina bartulovic getsemanski vrt 2
 • Zagreb Karolina bartulovic getsemanski vrt 4
 • Zagreb Karolina bartulovic haifa 7
 • Zagreb Karolina bartulovic jerusalem 4 (2)
 • Zagreb Karolina bartulovic jeruzalem crkva svetog groba 8
 • Zagreb Karolina bartulovic nazateth bazilika marijina navjestenja 2
 • Zagreb Karolina bartulovic nazateth bazilika marijina navjestenja 3
 • Zagreb Karolina bartulovic rijeka jordan 1
 • Zagreb Karolina bartulovic tiberija 4
 • Zagreb Karolina bartulovic brdo tabor bazilika preobrazenja 2
 • Zagreb Karolina bartulovic brdo tabor bazilika preobrazenja 4
 • Zagreb Karolina bartulovic ein karim crkva sv. ane 1
 • Zagreb Karolina bartulovic ein karim crkva sv. marijinog pohoda elizabeti 2
 • Zagreb Karolina bartulovic ein karim crkva sv. marijinog pohoda elizabeti 4
 • Zagreb Karolina bartulovic ein karim crkva sv. marijinog pohoda elizabeti 8
 • Zagreb Karolina bartulovic galilejsko jezero 4
 • Zagreb Karolina bartulovic galilejsko jezero 5

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Putovanje u Izrael