Radovan Kunić

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
22:59
Stu
2019
20

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Radovan Kunić

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
12.2017

Radovan Kunić

otvorenje izložbe Strukture nereda, utorak, 12. prosinca u Galeriji SC u 20 sati
Radovan KunićZa povijest
 

Otvorenje izložbe Strukture nereda autora Radovana Kunića, održat će se u utorak, 12. prosinca u Galeriji SC u 20 sati. Izložba je otvorena do 22. 12., radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Slikarstvo Radovana Kunića našu ovisnost o novim počecima suočava s izvjesnošću kraja. Kunić bilježi fragmente pojavnosti u njihovu nezaustavljivom prelasku iz "uređenoga" u "neuređeno" stanje. Bilježi dotrajale ambijente s rashodovanim elementima mehanizacije, ambalažu odbačenu nakon uređenja novootvorenoga Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, ili zamršenost instalacija skrivenih iza površine knaufa. I općenito je ta zamršenost, nered, izostanak strukture, ponavljajuća karakteristika Kunićeva sižea, dodatno istaknuta besprijekornim slikarskim umijećem, u kojem je trag poteza jedva vidljiv te iluzija stvarnosti gotovo nepomućena… ( iz predgovora, Vana Gović)

Radovan Kunić rođen je 1987. u Rijeci. 2012. diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Žarka Violića na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Uz skulpturu se bavio i slikanjem koje postaje njegova glavna umjetnička preokupacija. Sudjeluje na međunarodnim kolonijama i rezidencijama te izlaže na skupnim i samostalnim izložbama. Dobitnik je više nagrada i priznanja te se njegovi radovi nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Član je HDLU Rijeka i HZSU-a. Radi kao vanjski suradnik u svojstvu asistenta na katedri za slikarstvo Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Živi u Matuljima.

STRUKTURE NEREDA

Radovan Kunić pripadnik je rastuće platforme mlađe generacije hrvatskih umjetnika posvećenih slikarstvu realizma temeljenog na mimesisu - oponašanju stvarnosti. I dok jedan dio umjetničke javnosti takve preokupacije smatra anakronima pod navodima slikarstva kao davno kompromitirane fronte za postizanje relevantne kritike i društvene progresije, drugi dio umjetničke javnosti spomenutoj pojavi prilazi s intuitivnim razumijevanjem. Naime, slikarstvo Novog hrvatskog realizma  gotovo pa da je očekivana reakcija na suvremenost ispunjenu simulacijama, simulakrumima, neiscrpnim reprezentacijama stvarnosti. U tom je smislu i prevladavajuća metoda rada karakteristična za slikarstvo realizma danas očekivana: slikar redovito kao predložak više ne koristi stvarnost nego njenu simulaciju -  fotografiju, on posreduje već posredovanu zbilju. Možemo stoga reći da se u slikarstvu realizma danas ne oponaša stvarnost nego se oponašaju mehanizmi njena reproduciranja, ali i poimanja. Slikarstvo realizma jednim dijelom to čini zbog postizanja reverzibilnosti, zbog restauracije aure i značenja koji su, uslijed neiscrpnih simulacija, iscurili ne samo iz umjetnosti nego i iz stvarnosti. Kunić, kao i ostali slikari realizma danas, izvrće taj dominantni proces te mehanički reproduciranu zbilju pretvara u unikate. Sve to čini kako bi u naš vizualni prostor povratio autentičnost te jedinstvenost iskustva.

Drugi aspekt Kunićeva slikarstva odnosi se na gotovo apsolutnu prevlast dojma nad sadržajem kao ključne posljedice višestruko posredovane stvarnosti. A dojam, da bi bio poželjan i zavodljiv, mora pripadati nekoj od manifestacija reda – strukturi, simetriji, ljepoti, mladosti. Stanju reda i uređenosti svojstveno je i obećanje početka, neizmjerno uzbuđenje i neizvjesnost svega onog što može uslijediti. Slikarstvo Radovana Kunića našu ovisnost o novim počecima suočava s izvjesnošću kraja. Kunić bilježi fragmente pojavnosti u njihovu nezaustavljivom prelasku iz "uređenoga" u "neuređeno" stanje. Bilježi dotrajale ambijente s rashodovanim elementima mehanizacije, ambalažu odbačenu nakon uređenja novootvorenoga Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, ili zamršenost instalacija skrivenih iza površine knaufa. I općenito je ta zamršenost, nered, izostanak strukture, ponavljajuća karakteristika Kunićeva sižea, dodatno istaknuta besprijekornim slikarskim umijećem, u kojem je trag poteza jedva vidljiv te iluzija stvarnosti gotovo nepomućena. S određenim platnima Kunić odlazi i korak dalje. Uvodeći imaginarne elemente u zbiljske prizore,  on sugerira procese propadanja prije nego li su oni uopće primjetni i tako materijalizira kraj kao dio svakog početka. Često to čini u prijetećoj maniri, kao primjerice na slici s prikazom raslinja, gdje umeće metalne šiljke u organsko i vitalno tkivo biljke. Svako njegovo platno svojevrsno je putovanje prema nestrukturiranom kraju, prema entropiji. Svako njegovo platno podsjetnik je na omraženu stvarnost koju smo odlučili ignorirati, podsjetnik je na prirodu vlastite egzistencije koju smo odabrali zanijekati. Radovan Kunić slikar je epiloga.

Vana Gović

Biografija

Radovan Kunić rođen je 1987. u Rijeci. 2012. diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Žarka Violića na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Uz skulpturu se bavio i slikanjem koje postaje njegova glavna umjetnička preokupacija. Sudjeluje na međunaronim kolonijama i rezidencijama te izlaže na skupnim i samostalnim izložbama. Dobitnik je više nagrada i priznanja te se njegovi radovi nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Član je HDLU Rijeka i HZSU-a. Radi kao vanjski suradnik u svojstvu asistenta na katedri za slikarstvo Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Živi u Matuljima.
rkunic@gmail.com
radovankunic.blogspot.com

Samostalne izložbe
2017. Prikupljanje vremena; Galerija Karas u Galeriji Prsten, HDLU, Zagreb
           Umjetnički paviljon Juraj Šporer; Opatija
2015. Firewall; Galerija Lamparna, Labin
           Što se događa na površini; Galerija Juraj Klović, Rijeka
2014. U potrazi za lakoćom postojanja; Gradska galerija Fonticus Grožnjan
           Unutar slike; Poola Gallery, Pula

 

Skupne izložbe
2017. Točka / Punto / Point – Gradska galerija Fonticus Grožnjan; Prima Gallery, Berlin
2016. Kritičar bira, selektor Slaven Tolj; Galerija Juraj Klović, Rijeka
           Akademija likovnih umjetnosti; Sarajevo, BiH
2015. III. Bijenale slikarstva ; HDLU, Zagreb
           18. međunarodna izložba Minijature; Novi dvori, Zaprešić
2013. Erste fragmenti 9; Galerija Bačva, HDLU / Mali salon, Rijeka

Administrator: zoo_visitor_guestmojzagreb.info
  • Zagreb Za povijest
  • Zagreb Neponovljiva ucestalost
  • Zagreb Prije 35 godina

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Radovan Kunić