Radovan Vlatković

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
14:59
Velj
2020
22

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › Radovan Vlatković

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
01
 
10.2018

Radovan Vlatković

otvara novu sezonu Majstorskog ciklusa
Radovan VlatkovićRadovan vlatkovic
 
U četvrtak, 4. listopada u 19,30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog otpočet će nova sezona Majstorskog ciklusa i to posve neuobičajeno – bez orkestra! Ali Andante i varijacije u B-duru Roberta Schumanna donose toliku raskoš zvuka da je i sam skladatelj, napisavši ih 1843. za nekonvencionalni, ali moćan komorni sastav, morao potražiti veću dvoranu od kućnih salona za potpuni doživljaj zvuka. Posebnost ove izvedbe je i što združuje našega proslavljenog hornista Radovana Vlatkovića, maestra Enrica Dinda, vođu dionica violončela Branimira Pustičkog te cijenjene pijaniste Petru Gilming i Danijela Detonija. 
 
U nastavku programa, maestro Enrico Dindo, kao šef-dirigent, i Radovan Vlatković, kao solist, pridružit će se Simfonijskom orkestru HRT-a u izvedbi Koncerta za rog i orkestar Johna Williamsa, skladatelja poznatijeg po glazbi za filmove Ratovi zvijezda, Ralje, Superman, E. T., Indiana Jones, Schindlerova lista, Harry Potter... Koncert ovog američkog skladatelja po prvi puta se izvodi u Hrvatskoj. Robert Schumann nije odustajao od nekonvencionalnih struktura pa je tri godine nakon Andantea i varijacija dovršio 2. simfoniju, op. 61, zadivljujuće nadilazeći ne samo Beethovenovu simfonijsku ostavštinu nego i mračnu pozadinu vlastite sudbine.
 
Proslavljeni hrvatski solist na rogu Radovan Vlatković (Zagreb, 1962.) jedan je od najuvaženijih svjetskih umjetnika i majstor svojega instrumenta koji popularizira širom svijeta nastupima, snimkama i podukom. Rog je počeo svirati već sa šest godina i diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1980. u klasi prof. Prerada Detičeka. Nastavlja umjetničko usavršavanje kod prof. Michaela Höltzela na Muzičkoj akademiji u Detmoldu u Njemačkoj. Nakon brojnih državnih i međunarodnih nagrada koje je dobivao još tijekom studija, najveće priznanje stiže mu 1983. – prva nagrada prestižnog Natjecanja ARD u Münchenu koja tijekom četrnaest godina nije dodijeljena niti jednom hornistu. Svjetska karijera koja je uslijedila vodi ga kroz suradnje s najuglednijim orkestrima, dirigentima i solistima po svim kontinentima. Vlatković je 2014., kao prvi i jedini Hrvat, promaknut u počasnog člana Kraljevske glazbene akademije u Londonu. Predaje na još tri europske visoke škole: u Salzburgu, Madridu i Zürichu. Odsvirao je brojne koncerte na svim stranama svijeta, snimio niz albuma za ugledne diskografske kuće poput EMI-ja, DECCA-e, Deutsche Gramophona. Nadahnuo je nastanak brojnih novih djela za rog, sudjelovao u praizvedbama skladbi stvaralačkih zvijezda poput Krzysztofa Pendereckog i Sofije Gubajduline, ali i brojnih hrvatskih autora čija je djela i snimio za HRT. 
 
U protekle dvije godine snimljen je impresivan broj hrvatskih kompozicija za rog – Koncerti za rog i orkestar  Krešimira Baranovića, Stjepana Šuleka, Igora Kuljerića i Frane Paraća; Koncert za rog i puhači orkestar  Tomislava Uhlika; komorne skladbe Rudolfa Matza (Sedam skica za rog i klavir i Varijacija na međimursku temu za rog solo), Frana Lothke (Uspomena na rog i klavir), Krste Odaka (Andante cantabile za rog i gudači kvartet), Natka Devčića (Lirska scena za bariton, rog i gudači kvartet na pjesme), Alfija Kabilja (24 sata jednog korniste), Miroslava Miletića (Monolog za rog i klavir i Tri scherza za violinu i rog) te Ive Josipovića (Preludij i fuga za rog solo). S Varaždinskom komornim orkestrom snimio je Vlatković za HRT i 'Konzertstück' za rog, gudači orkestar i zvona  Davora Bobića, Koncert za rog i gudači orkestar  Milka Kelemena i Concertino za rog, gudače, čelestu i udaraljke  Brune Bjelinskoga. Veliko mi je zadovoljstvo ponovo nastupiti u Zagrebu, 4. listopada. Ovaj put uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i maestra Enrica Dinda,  kaže Radovan Vlatković. Uz Simfonijski orkestar HRT-a povezuje me dugogodišnja suradnja, prijateljstvo i kolegijalnost.  
 
Uz maestra Dinda, Vlatković nastupa po prvi puta i raduje se tom susretu. Čuo sam toliko lijepih stvari o njegovom radu u orkestru, a osim toga on je svjetski poznati violončelist tako da me veseli da možemo nastupiti zajedno u Schumannovoj komornoj kompoziciji (Andante i varijacije u B-duru, za rog, dva klavira i dva violončela, op.a.). 
 
Cijena ulaznice: 40 / 60 kn. Koncert ide u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija.
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Radovan vlatkovic
  • Zagreb Branimir pusticki
  • Zagreb Danijel-2642
  • Zagreb Petra gilming
  • Zagreb Enricodindo 135
  • Zagreb So krupnije

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › Radovan Vlatković