Razgovori s T. G. Masarykom

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Srp
2020
11

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Razgovori s T. G. Masarykom

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
10.2019

Razgovori s T. G. Masarykom

predstavljanje knjige - 22. listopada 2019. u 18 sati u Češkom narodnom domu u Zagrebu
Razgovori s T. G. Masarykom26 masaryk zadnja
 

O knjizi Razgovori s T. G. Masarykom autora Karela Čapeka (prevela Dubravka Dorotić Sesar, izdavači Hrvatsko-češko društvo i Disput)

Razgovori s T. G. Masarykom (Hovory s T. G. Masarykem) kojima je autor češki književnik Karel Čapek značajno je i po svojoj kompoziciji originalno djelo češke književnosti i političke publicistike posvećeno Tomášu Masaryku (1850.–1937.), češkom političaru, filozofu i sociologu, osnivaču i prvom predsjedniku Čehoslovačke, njegovom životu te političkim, svjetonazorskim i filozofskim stavovima. Djelo na poseban način spaja dva češka velikana i istomišljenika, političara Masaryka i književnika Čapeka koji je njihove višegodišnje razgovore uobličio u tekst pisan u prvom licu koji je Masaryk autorizirao i dopunio svojim primjedbama i objašnjenjima. Prvi dio Razgovora objavljen je 1928., drugi dio 1931., a treći dio 1935. Knjiga je na hrvatskom jeziku prvi put objavljena 1938., u prijevodu Boška Vračarevića.

Prvi dio knjige nosi naziv Mladost, drugi Život i rad, treći Mišljenje i život.

U prvom dijelu opisano je Masarykovo djetinjstvo u južnoj Moravskoj, školovanje u Brnu i Beču, brak s Amerikankom Charlotte Garrigue i Masarykov dolazak u Prag na mjesto profesora Karlovog sveučilišta.

U drugom dijelu knjige Masaryk pripovijeda o svom pogledu na svijet i uključenju u javni život kao profesora i političara, aktivnostima oko uspostave češko-slovačke države u doba Prvog svjetskog rata te o izboru za predsjednika Čehoslovačke 1918.

Treći dio sastavljen je u obliku intervjua između Čapeka i Masaryka, s pitanjima i odgovorima u kojima Masaryk iznosi svoje političke, svjetonazorske i filozofske stavove, koji se mogu naći i u prva dva dijela knjige zbog čestih digresija. Teme o kojima Masaryk govori su uz ostale: spoznaja, istina, mit, iracionalizam, racionalizam, metafizika, vjera, tolerancija, politička teorija i praksa, povijest, demokracija, domoljublje te problemi malih naroda.

Pritom Masaryk ističe svoje duboke i iskrene demokratske i humanističke nazore koje po njegovom mišljenju treba dosljedno prakticirati u svim segmentima života, posebno u politici s ciljem izgradnje mira u svijetu.

Na kraju knjige kao svojevrsni pogovor nalazi se tekst pod naslovom Šutnje s T. G. Masarykom gdje se objašnjava kako su nastajali Razgovori s T. G. Masarykom.

Hrvatsko izdanje knjige Razgovori s T. G. Masarykom zajednički su u listopadu 2019. objavili Hrvatsko-češko društvo i izdavačka kuća Disput uz financijsku potporu Grada Zagreba. Kao poseban dodatak, hrvatsko izdanje sadrži predgovor koji je napisala Masarykova praunuka Charlotta Kotik, pogovor kojem je autor predsjednik Hrvatsko-češkog društva, povjesničar i bohemist Marijan Lipovac, kao i rječnik manje poznatih riječi, sintagmi, izreka, citata i naziva te popis manje poznatih povijesnih osoba, institucija i publikacija navedenih u knjizi. U knjizi se nalaze i fotografije iz života Tomáša Garriguea Masaryka.

Knjigu Razgovori s T. G. Masarykom na hrvatski je prevela vodeća hrvatska bohemistica prof. emer. Dubravka Dorotić Sesar.

Hrvatsko-češko društvo i izdavačka kuća Disput pozivaju Vas na predstavljanje knjige Razgovori s T. G. Masarykom autora Karela Čapeka u prijevodu Dubravke Dorotić Sesar koje će se održati u utorak 22. listopada 2019. u 18 sati u Češkom narodnom domu u Zagrebu, Pavla Šubića 20.

O knjizi će govoriti: prof. emer. Dubravka Dorotić Sesar, prevoditeljica, Josip Pandurić, glavni urednik Disputa i Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva.

Više: 
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 1 masaryk portret
  • Zagreb 9 legionari
  • Zagreb 11 masaryk povratak1918
  • Zagreb 21 masaryk i capek1931
  • Zagreb 24 masaryk abdikacija1935
  • Zagreb 26 masaryk zadnja
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Razgovori s T. G. Masarykom