Razmjena znanja 7

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Srp
2020
11

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Razmjena znanja 7

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
11
 
06.2019

Razmjena znanja 7

Maja Hodošček u razgovoru s Irenom Borić + prezentacija GSG časopisa za suvremena umjetnička i društvena zbivanja inicijative Građanke svom gradu
Razmjena znanja 7The dreaming society 1
 

U četvrtak, 13. 6. u 19:00 sati, u dijalogu s povjesničarkom umjetnosti Irenom Borić, održat će se prezentacija prakse slovenske umjetnice Maje Hodošček. Uz razgovor i gledanje videa u prostoru organizacije Građanke svom gradu u Križanićevoj 6a održat će se i promocija 2. broja GSG Časopisa za suvremena umjetnička i društvena zbivanja inicijative Građanke svom gradu u kojem se tematiziraju umjetničke i neumjetničke prakse usmjerene stvaranju društvene kohezije i jačanju obespravljenih zajednica.

 Povjesničarka umjetnosti Irena Borić razgovarat će s vizualnom umjetnicom i edukatoricom Majom Hodošček o njenoj praksi koja je u bliskoj vezi s edukacijom koju provodi kroz edukacijske ustanove ili kroz radionice u kulturnim institucijama.

U svojim se projektima Hodošček uglavnom kroz radionice sa srednjoškolcima nastoji infiltrirati u postojeći edukativni sustav te postaviti pitanja koja će potaknuti mlade da postanu aktivne članice društva. Ove procese najčešće dokumentira u formi videa, a u suradnji s polaznicama/ima odabire i smjer u kojem će se projekt realizirati kao i način njegove prezentacije. Na Razmjeni znanja 7 moći ćete pogledati sljedeće video radove:

  • Trening (2019.), rad u kojem Hodošček prati radionicu za učitelje organiziranu s ciljem uvođenja ideje poduzetništva kao modela naprednijeg oblika podučavanja.
  • Treba nam naslov (2014.), rad nastao u suradnji sa šest članova školskog debatnog kluba koji su slijedili svojevrsni paralelni nastavni plan i program kojeg je pokrenula sama umjetnica, polazi od ideje potencijala/mogućnosti (odaberi) Pokreta nesvrstanih. 
  • Ako se sjećate, uvijek sam govorio o budućnosti (2013.), rad koji prati mladića rođenog u drugoj polovici devedesetih godina te daje uvid u njegovo viđenje povijesti Jugoslavije, države u kojoj nikada nije živio.

Kao što saznajemo iz intervjua koji je napravila Irena Borić za drugi broj GSG časopisa, Hodošček kroz svoj rad želi potaknuti osjećaj kolektiva među mladima kao i ulazak društveno-političkih tema u polje obrazovanja kroz suvremenu umjetnost.

Uz prezentaciju prakse Hodošček, u 2. broju GSG Časopisa za suvremena umjetnička i društvena zbivanja inicijative Građanke svom gradu nalazi se i tekst Sherifa Rushdyja, koji iz vlastite pozicije menadžera za izgradnju kapaciteta zajednica, piše o metodama rada u zajednicama kao i o edukaciji budućih menadžera te o važnosti korištenja umjetničkih metoda za stvaranje socijalne kohezije i zamišljanje budućih modela suživota. Rushdy govori o tehnikama koje su djelatne u mnogim područjima života, čije korištenje otvara komunikacijske kanale koji bi u suprotnom ostali neistraženi.

Povjesničarke umjetnosti Ivana Hanaček i Ana Kutleša, u svojemu tekstu Učeći od Zemlje, prelaze dugo razdoblje počevši od vremena između dva svjetska rata do danas. Vraćajući se u prošlost autorice nam nastoje ukazati na paradigmatsku razliku između umjetničkih praksi iz prve polovice 20. st., koje su se izravno vezivale uz političke pokrete, te današnjih praksi koje su često fokusirane na neke opće vrijednosti, te se ne priklanjanju uz konkretne političke programe što dovodi u pitanje efektivnost proklamacija na kojima se temelje.

Prilog beogradskog umjetničkog dvojca Kurs, odabran u sklopu javnog poziva Nevidljive prepreke – vidljivi pomaci, prva je razrada njihova prijedloga za javnu intervenciju u Rijeci. Prijedlog se temelji na nizu arhivskih fotografija. Zahvaća u povijest lokaliteta i naglašava ponekad i svakodnevne geste koje ukazuju na neophodnost djelovanja kroz kolektiv za dobrobit zajednice.

GSG časopis uređuje Iva Kovač, a dizajniraju Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić. Ilustracija na naslovnici, GSG s tekstom u obrubu, djelo je Rafaele Dražić.

Publikacija će nakon objavljivanja osim kao tiskovina biti dostupna i na http://artseverywhere.ca/.

Program Razmjene znanja financijski podržava fondacija Musagetes i Ministarstvo kulture RH, a Grad Rijeka i MMSU omogućavaju korištenje prostora u Križanićevoj 6a.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

Više o GSG-u možete pročitati na našoj novoj web stranici gsg.hr

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb If you remember 2
  • Zagreb The dreaming society 1
  • Zagreb Training
  • Zagreb If you remember 1
  • Zagreb If you remember 3
  • Zagreb The dreaming society 2
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Razmjena znanja 7