Razvoj školskog volontiranja

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Tra
2020
01

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Razvoj školskog volontiranja

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
09.2017

Razvoj školskog volontiranja

uspostavom mreže volonterskih klubova Crvenog križa - u sklopu EU projekta održana je konferencija u organizaciji Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, nositelja projekta
Razvoj školskog volontiranjaSlika 2
 

Projekt provodi Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije u partnerstvu s Udrugom Glas mladih Križevci, Osnovnom školom Ivan Benković iz Dugog Sela te Srednjom školom Jastrebarsko. Uz partnere, u projektu sudjeluju svih 8 gradskih društava Crvenog križa na području Zagrebačke županije: Gradska društva Crvenog križa Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec te Zaprešić.

Na konferenciji su prezentirana tri nova volonterska programa Crvenog križa u kojoj će moći sudjelovati zainteresirani učenici svake od 32 uključene osnovne i srednje škole: Mali interventni timovi, Vršnjačka podrška učenicima i djeci imigrantima te Klinci čuvalice životinja. Uz predstavljanje projekta, na konferenciji se razgovaralo o mogućnostima nastavljanja programa i nakon završetka projekta.

Kroz naše djelovanje uočili smo potrebu za uključivanjem još većeg broja volontera, posebice mlađe populacije, u aktivnosti Društva Crvenog križa Zagrebačke županije. Ovim projektom omogućeno je uključivanje učenika osnovnih i srednjih škola na području Zagrebačke županije u humanitarne, edukativne i socijalno osjetljive aktivnosti, odnosno, razvijanje ideje i vrijednosti volonterstva od malih nogu na području zagrebačkog prstena - rekla je Andrea-Silvija Hotujac, ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije te pozvala sve mlade da se priključe ovom projektu ili radu gradskih društava Crvenog križa.

O PROJEKTU

Projekt pod nazivom RAZVOJ ŠKOLSKOG VOLONTIRANJA USPOSTAVOM MREŽE VOLONTERSKIH KLUBOVA CRVENOG KRIŽA provodi Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije u partnerstvu s Udrugom Glas mladih Križevci, OŠ Ivan Benković (Dugo selo) te SŠ Jastrebarsko (Jastrebarsko). Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.040.386,07 kuna, te je u 100% iznosu sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. Projekt traje od 1. lipnja ove godine do 31. listopada 2018. godine.

Projektom se nastoji povećati broj učenika volontera, a time unaprijediti kvaliteta programa društava Crvenog križa i školskog volontiranja. Cilj projekta je uključivanje učenika u humanitarne, edukativne i socijalne osjetljive volonterske programe na području Zagrebačke županije. U projektu će sudjelovati 9 koordinatora volontera gradskih društava Crvenog križa, 32 mentora volontera iz 32 škole te 160 učenika volontera.

O programima

U sklopu projekta osmišljena su tri volonterska programa za učenike: Mali interventni timovi; Vršnjačka pomoć učenicima i djeci imigrantima; te program Klinci čuvalice životinja. U sklopu programa Mali interventni timovi volonteri će, uz nadzor koordinatora, sudjelovati u kriznim situacijama u svom području, kao i dijeliti znanje o naučenom kroz organizaciju i provedbu pokaznih vježbi o postupanju u kriznim situacijama. Cilj ovih aktivnosti je edukacija te priprema učenika i javnosti za postupanje u kriznim situacijama (postavljanje šatora i ostalih elemenata privremenog smještaja, podučavanje osnova prve pomoći, osnova orijentacije i potrage za nestalim osobama, i tsl.). U programu

Vršnjačka pomoć učenicima i djeci imigrantima 40 će učenika volontera organizirano sudjelovati u dva oblika volontiranja: pomaganje učenicima u svojoj školi te vršnjačka podrška djeci imigranata/azilanata. Na taj način, učenici volonteri će drugim učenicima i djeci imigrantima olakšavati savladavanje gradiva, pružiti pomoć i podršku kroz učenje (pomaganje učenicima u svojoj školi), ali i igru, druženje, kreativne radionice, igranje društvenih igara, izlete, i tsl. (vršnjačka pomoć djeci imigranata/azilanata). Aktivnosti će se provoditi uz nadzor koordinatora i mentora volontera.

Program Klinci čuvalice životinja obuhvaća dva oblika volontiranja: udomljavanje napuštenih životinja te socijalizaciju s napuštenim životinjama u azilu. Deset će volontera tijekom 6 mjeseci udomiti minimalno jednu životinju u trajanju od mjesec dana, a za potrebe udomljavanja osigurat će se hrana za životinje. Ostalih 30 volontera će organizirano odlaziti u skloništa i udruge za životinje gdje će se socijalizirati i brinuti za napuštene životinje uz nadzor stručnjaka azila i koordinatora volontera.

S obzirom da spomenuti volonterski programi zahtijevaju specifična znanja i vještine, organizirat će se edukacije za pojedine programe u obliku trodnevnog kampa, gdje će ih iskusni stručnjaci gradskih društava Crvenog križa kroz teorijsku i praktičnu nastavu osposobiti za volontiranje. Tijekom šestomjesečnog trajanja pojedinih programa, učenici će sudjelovati i na mjesečnim druženjima volontera – volonterskim partijima – gdje će razmjenjivati dojmove i međusobna iskustva. Pomaganjem u kriznim situacijama, brigom o životinjama, pomaganjem vršnjacima te druženjem s djecom imigrantima učenicima će se omogućiti stjecanje novih iskustava i vještina koje ne ulaze u program redovnog školovanja.

Projekt provodi Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vulinčeva 30, Ivanić Grad Tel: 01/ 3876 062, Fax: 01/ 3876 062, www.dck-zagrebacka-zupanija.hr, projekteu@dck-zagrebacka-zupanija.hr Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Slika 1
  • Zagreb Slika 2
  • Zagreb Slika 3
  • Zagreb Slika 5
  • Zagreb Slika 4

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Razvoj školskog volontiranja