REVITALIZACIJA POVIJESNIH GRAĐEVINA

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
22:59
Lip
2020
01

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › REVITALIZACIJA POVIJESNIH GRAĐEVINA

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
02.2018

REVITALIZACIJA POVIJESNIH GRAĐEVINA

KROZ MODEL JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA
REVITALIZACIJA POVIJESNIH GRAĐEVINARestaura
 

RESTAURA: REVITALIZACIJA POVIJESNIH GRAĐEVINA KROZ MODEL JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA

Zajednički projekt Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Poljske 

Transnacionalni sastanak RESTAURA projektnih partnera

15. – 16. veljače 2018. godine u prostorijama Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u Zagrebu održao se transnacionalni sastanak partnera u okviru projekta RESTAURA (Revitalising Historic Buildings through Public-Private Partnership Schemes / Revitalizacija povijesnih građevina kroz model javno-privatnog partnerstva).

Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) jedan je od partnera na projektu RESTAURA koji je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj Interreg Središnja Europa. Projekt okuplja četiri zemlje središnje Europe: Poljsku, Slovačku, Sloveniju i Hrvatsku, te ima za cilj identificirati, testirati, evaluirati i promovirati dobre primjere prakse javno-privatnog partnerstva (JPP) u revitalizaciji povijesnih gradova i građevina. Velik broj napuštenih i zanemarenih povijesnih građevina kao i nedostatak financijskih sredstava za njihovu obnovu i revitalizaciju jedno je od ključnih problema s kojima se susreće većina zemalja srednje Europe. Implementacija JPP-a u području kulturne baštine dobra je alternativa očuvanju i upravljanju kulturnom baštinom srednje Europe, a ovaj projekt pruža priliku za promjenu na tom području. Iz svake zemlje sudjeluju kako javne, tako i privatne institucije kako bi zajednički razvile i implementirale rezultate projekta. Očekivani rezultati projekta su strategije i akcijski planovi, alati, pilot akcije i radionice za javnu upravu koja planira renovirati i dati konkretnu namjenu povijesnim građevinama koristeći model JPP-a.

U svrhu poticanja budućih JPP projekata planirane su četiri pilot akcije u četiri zemlje koje se odnose na povijesne lokalitete visoke kulturne vrijednosti. Pilot akcija u Hrvatskoj radi se u gradu Buzetu. Grad Buzet kao jedan od projektnih partnera, u sklopu ovog projekta izrađuje integrirani plan revitalizacije starogradske jezgre, te idejno i arhitektonsko rješenje odabranog objekta u starogradskoj jezgri (Palaču Bigatto), pilot akciju JPP-a, a posebno će kroz suradnju s projektnim partnerima poboljšati sposobnosti i vještine javnog sektora kod korištenja sheme javno-privatnog partnerstva pri obnovi i revitalizaciji povijesnih građevina na području grada Buzeta. Ukupno trajanje projekta je 3 godine. Službeno, projekt završava 31. svibnja 2019. godine.  

Daniela Angelina Jelinčić, voditeljica projekta za hrvatske partnere iz IRMO-a kaže da je projekt zanimljiv zemljama koje u njemu sudjeluju jer su prošle kroz turbulentnu povijest i imaju vrijedne resurse kulturne baštine za čiju obnovu nemaju dovoljno financijskih sredstava. "Kao i svugdje u svijetu, a ne samo u tranzicijskim zemljama, sve je manje javnih sredstava za obnovu kulturne baštine, a u traženju modela financiranja upravo se kroz ovaj projekt istražuje mogući model javno-privatnog partnerstva", rekla je Jelinčić na konferenciji za novinare. Kao jedan od glavnih problema izdvojila je lošu javnu percepciju JPP-a, a kroz projekt je zabilježeno i veliko nepovjerenje koje privatni sektor ima prema javnom, ali i obratno.

Poseban je problem i što je izuzetno mali broj projekata ostvarenih u području kulture. Jedini takav primjer dolazi iz Hrvatske - obnova zgrade Županijske palače u Varaždinu.

Vanja Fabijančić, voditelj projekta za Grad Buzet, predstavio je plan za obnovu Palače Bigatto iz 17. stoljeća, u kojoj je sada smješten Zavičajni muzej s etnografskom i arheološkom zbirkom, što bi trebala i ostati nakon što se uspostavi javno-privatno partnerstvo.

Domagoj Dodig iz Agencije za investicije i konkurentnost, rekao je kako je ta agencija regulatorno tijelo za JPP, ima ulogu da vrši ocjenu, odobrava i prati provedbu projekata. "Javno-privatno partnerstvo nije svaka suradnja javnog i privatnog sektora, niti je to privatizacija javnih dobara, već alternativni model nabave javnih infrastrukturnih projekata", naglasio je.

Sanja Tišma, ravnateljica IRMO-a, napomenula je kako IRMO nekoliko desetljeća radi na različitim znanstveno-istraživačkim projektima, a RESTAURA je jedan od dobrih primjera povezivanja rezultata njihovog rada s praksom. "Kroz taj projekt uspjeli smo povezati naš znanstveno-istraživački rad, izaći iz ureda i pokazati kako se rezultati našeg istraživanja mogu primijeniti u praksi", istaknula je.

Više informacija o projektu: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/RESTAURA.html

RESTAURA Helpdesk služba: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/helpdesk-croatian.html

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Restaura (2)
  • Zagreb Restaura (3)
  • Zagreb Restaura (4)
  • Zagreb Restaura

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › REVITALIZACIJA POVIJESNIH GRAĐEVINA